Τα πολεμικά παίγνια που διεξήγαγε η ίδια η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σε συνδυασμό με ανεξάρτητους οργανισμούς συνεχίζουν να δείχνουν την τεράστια αξία που προσφέρουν τα σμήνη από σχετικά χαμηλού κόστους δικτυωμένα drones με υψηλούς βαθμούς αυτονομίας. Ειδικότερα, οι προσομοιώσεις τους έχουν δείξει ότι είναι καθοριστικοί παράγοντες στα σενάρια που αφορούν την άμυνα της νήσου Ταϊβάν έναντι μιας κινεζικής εισβολής. Ο David Ochmanek, ανώτερος ερευνητής διεθνών υποθέσεων και άμυνας στην RAND Corporation και πρώην Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Άμυνας για την Ανάπτυξη Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, συζήτησε τη σημασία των μη επανδρωμένων πλατφορμών σε πολεμικά παίγνια που σχετίζονται με την κρίση στα στενά της Ταϊβάν.
“Είμαι βέβαιος ότι όλοι σε αυτή τη γραμμή έχουν σκεφτεί εκτενώς πώς μπορεί να μοιάζει η σύγκρουση με την Κίνα. Πιστεύουμε ότι η εισβολή στην Ταϊβάν είναι το καταλληλότερο σενάριο για χρήση λόγω της επανειλημμένα εκφρασμένης επιθυμίας της Κίνας να επανενσωματώσει αναγκαστικά την Ταϊβάν στην ηπειρωτική χώρα, εάν είναι απαραίτητο και λόγω της σοβαρής χρονικής κρίσης που θα σχετιζόταν με την ήττα μιας εισβολής στην Ταϊβάν’’, είπε ο Ochmanek ως εισαγωγή στη μοντελοποίηση της RAND. “Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων μπορεί να έχουν από μια εβδομάδα έως 10 ημέρες για να νικήσουν αυτή την εισβολή ή να αποδεχθούν το τετελεσμένο γεγονός. Και οι Κινέζοι κατανοούν ότι εάν θέλουν να το πετύχουν, είτε πρέπει να αποτρέψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από την επέμβαση ή να καταστείλει ριζικά τις πολεμικές μας επιχειρήσεις’’.
Ο Ochmanek εξήγησε ότι ο κινεζικός στρατός έχει συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα δικτυοκεντρικών ικανοτήτων Άρνησης και Αντιπρόσβασης Περιοχής τις τελευταίες δύο δεκαετίες περίπου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε για να αποτρέψουν είτε για να εμπλακούν οποιεσδήποτε αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοι και εταίροι τους για να απαντήσουν σε μια εισβολή στην Ταϊβάν. Η εξοπλιστική στρατηγική της Κίνας περιλαμβάνει ένα ποικίλο οπλοστάσιο βαλλιστικών και κατευθυνόμενων πυραύλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξουδετέρωση των βάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού, αντιδορυφορικά όπλα για την καταστροφή ή την υποβάθμιση διαφόρων αμερικανικών διαστημικών πόρων και πυκνά ολοκληρωμένα δίκτυα αεράμυνας ενισχυμένα με ικανά μαχητικά αεροσκάφη.
«Με όλα αυτά, οι δυνάμεις μας θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη όχι απλώς να αποκτήσουν αεροπορική υπεροχή, η οποία είναι πάντα προτεραιότητα για τον διοικητή, αλλά να φτάσουν πραγματικά σε αυτόν τον επίμαχο χώρο μάχης, …και να βρουν τον εχθρό και να εμπλακούν το επιχειρησιακό κέντρο βάρους του εχθρού – αυτά τα εκατοντάδες πλοία», συνέχισε.
Ο πρώην Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Άμυνας περιέγραψε ένα ευρύ, αλλά ακόμα λεπτομερές σενάριο για το πώς ένα τέτοιο σμήνος από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) θα χρησιμοποιηθεί για την άμυνα της Ταϊβάν: “Κάνουμε κάποιες προσομοιώσεις που καταγράφουν σενάρια στα οποία προσπαθούμε να βυθίσουμε γρήγορα αυτόν τον στόλο εισβολής στα Στενά. Φανταστείτε 1.000 μη επανδρωμένα UAV πάνω από την Ταϊβάν και πάνω από το στενό της Ταϊβάν. Δεν είναι μεγάλα αεροσκάφη, αλλά πετούν με υψηλή υποηχητική ταχύτητα. Τα σμήνη κάνουν την αποστολή ανίχνευσης εχθρικών πλατφορμών μάχης και εχθρικών ραντάρ. Τα επανδρωμένα αεροσκάφη κινούνται από πίσω.’’
Αυτό που παρουσίασε ο Ochmanek είναι ακριβώς τα είδη των σημαντικών πλεονεκτημάτων που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα αυτόνομο σμήνος drone όσον αφορά την επιχειρησιακή ευελιξία, καθώς και το κόστος, σε σχέση με τα επανδρωμένα αεροσκάφη. Δεδομένου ότι τα μεμονωμένα drones σε ένα αυτόνομο σμήνος έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται μεταξύ τους, αυτό σημαίνει ότι κάθε μεμονωμένη πλατφόρμα δεν χρειάζεται να διαμορφωθεί αυτόματα για να εκτελεί όλες τις επιθυμητές αποστολές που αναμένεται να εκτελέσει συλλογικά η ομάδα.
Ο Ochmanek τόνισε πώς η πρόοδος στη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι ξεχωριστές έννοιες δικτυωμένων όπλων που η Πολεμική Αεροπορία, μεταξύ άλλων, εργάζεται τώρα, θα προσθέσει σημαντική ισχύ στις δυνατότητες ενός μελλοντικού αυτόνομου σμήνους σε οποιοδήποτε πλαίσιο. Ανέφερε ότι αυτό ήταν ένας πρόσθετος παράγοντας στην αλλαγή χρήσης των σμηνών στις προσομοιώσεις σύγκρουσης στα στενά της Ταϊβάν.