Η εφαρμοσμένη τεχνητή νοημοσύνη σε πεδία επιχειρήσεων τείνει να χρησιμοποιείται για την οργάνωση μη επανδρωμένων αυτόνομων εναέριων, θαλάσσιων και υποθαλάσσιων σμηνών drone που λειτουργούν ενιαία ως μία αλληλένδετη οντότητα.
Αναφορικά με αυτό το ζήτημα, το Πεντάγωνο κινείται στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού σμήνους drone δήλωσε ο Elke Schwarz, συγγραφέας του Death Machines: The Ethics of Violent Technologies, στην Digital Future Daily. Ζητήθηκαν προτάσεις από την αμυντική βιομηχανία για ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται AMASS, Autonomous Multi-Domain Adaptive Swarms-of-Swarms.
Ο στόχος είναι απλός: Η ανάπτυξη μίας πλήρως αυτοματοποιημένης δικτυοκεντρικής δομής μη επανδρωμένων εναέριων, επίγειων και υποθαλάσσιων οχημάτων που θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν δεδομένα και να προσαρμόζονται στο ρευστό και χαοτικό περιβάλλον της πολεμικής διαδικασίας.
«Δεν εκπλήσσομαι που η DARPA και το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται σε αυτό το πρόγραμμα, δεδομένου ότι βρίσκονται σε τεχνολογικό ανταγωνισμό με την Κίνα, η οποία έχει επίσης έχει κάνει τα δικά της επιτεύγματα μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Samuel Bendett μέλος του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια στην Digital Future Daily. Την περασμένη εβδομάδα, ο Bryan Clark μέλος του Ινστιτούτου Hudson κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τις αποτρεπτικές τους επιχειρήσεις στην Ανατολική Ασία μέσω σμηνών drone.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Στρατηγικό Τεχνολογικό Γραφείο της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Συστημάτων Άμυνας – DARPA – εξετάζει τη χρήση αυτόνομων σμηνών drone. Πριν από έξι χρόνια, το τμήμα ξεκίνησε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα OFFSET (Offensive Swarm-Enabled Tactics Program), το οποίο φιλοδοξεί να τελειοποιήσει τη χρήση των σμηνών για να βοηθήσει τις επίγειες δυνάμεις του Στρατού στον τομέα των επικοινωνιών και της υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Πέρυσι, έξι μήνες αφότου το Πεντάγωνο πραγματοποίησε την τελική δοκιμή του OFFSET, αξιωματούχος της DARPA ανέφερε στο FedScoop ότι είναι εφικτό για τον στρατό των ΗΠΑ να εκτοξεύσει σμήνη έως και 1.000 drones μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ένα επιχειρησιακό παράδειγμα συνεργατικής κρούσης σμηνών drone που λειτουργούσαν υπό δικτυοκεντρική δομή: Το 2021, το Ισραήλ έστειλε ένα πλήρως αυτόνομο σμήνος drones για να εντοπίσει, να ιχνηλατήσει και να επιτεθεί σε στελέχη της Χαμάς.
Το σμήνος μη επανδρωμένων του Ισραήλ ήταν «μόνο η αρχή», έγραψε στο DefenseOne ο Ζακ Κάλενμπορν, συνεργάτης πολιτικής στο Πανεπιστήμιο George Mason. Ενώ χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη στο λογισμικό, τα drones δεν ήταν τόσο εξελιγμένα όσο θα μπορούσαν να είναι τα μελλοντικά σμήνη μάχης, καθώς συντονίζονταν με όλμους και πυραύλους εδάφους-εδάφους για να χτυπήσουν στόχους που βρίσκονταν χιλιόμετρα μακριά. Στο μέλλον, «τα σμήνη δεν θα λειτουργούν τόσο απλά».
Οι συζητήσεις περί ηθικής εφαρμογής της τεχνολογίας drone swarming έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2017. Σε λάθος χέρια, τα σμήνη drone έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως υποκατάστατα όπλων μαζικής καταστροφής, προειδοποιούν οι ειδικοί, λόγω δύο παραγόντων:
- της δυνατότητάς τους να βάλουν έναντι πολλών ανθρώπων/εγκαταστάσεων ταυτόχρονα
- της έλλειψης ελέγχου για να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να βλάψουν αμάχους κατά την χρήση τους.
Το Υπουργείο Άμυνας διαθέτει προστατευτικά νομικά πλαίσια για αποφυγή των παραπάνω ενδεχόμενων προβλημάτων και για αυτόν τον λόγο οι ΗΠΑ φαίνεται να κινούνται πιο αργά συγκριτικά με την Κίνα στον τομέα πρακτικής εφαρμογής των σμηνών.