Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα επεκτείνει την δράση του με μη επανδρωμένα οχήματα και λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης στον 4ο Στόλο των ΗΠΑ, μετά την επιτυχία της άσκησης Task Force 59 στη Μέση Ανατολή.
Ο γραμματέας του Πολεμικού Ναυτικού και ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων ανακοίνωσαν την επέκταση στην Κεντρική και Νότια Αμερική κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο ετήσιο συνέδριο Sea Air Space της Navy League στο Λιμάνι του Μέριλαντ, λέγοντας ότι τα πλήρως αυτόνομα δίκτυα μη επαδρωμένων ρομποτικών οχημάτων έχουν ξεκινήσει την επιχειρησιακή τους λειοτυργία από τον Ιούλιο στην ετήσια άσκηση UNITAS.
«Η περιοχή επιχειρήσεων του 4ου Στόλου μας παρέχει ένα περιβάλλον που ταιριάζει καλύτερα στη λειτουργία των επιχειρησιακών εφαρμογών που η Task Force 59 εργάστηκε ακούραστα για να αναπτύξει», δήλωσε ο υπουργός Carlos Del Toro σε ομιλία του.
Ανέφερε στους παρευρισκόμενους ότι η κίνηση θα υποστηρίξει τον 4ο Στόλο, τη Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ και την Κοινή Διυπηρεσιακή Ομάδα Task Force South καθώς επιδιώκουν να καταπολεμήσουν την εμπορία ναρκωτικών και ανθρώπων στην Νότια Ασία και την Μέση Ανατολή. Επίσης μέσω αυτής της ομάδας επιδιώκουν να περιορίσουν αυτό που χαρακτήρισε ως ”τον οικονομικό και οικολογικό αντίκτυπο της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας από την Κίνα”.
Ο ναύαρχος του CNO Mike Gilday είπε στους δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση ότι ενώ το Πολεμικό Ναυτικό δημιούργησε μια επίσημη ομάδα εργασίας στον 5ο Στόλο των ΗΠΑ για να πειραματιστεί με τεχνολογίες μη επανδρωμένων και τεχνητής νοημοσύνης μαζί με χώρες συμμάχους, το Ναυτικό επέλεξε να δοκιμάσει μια διαφορετική δομή διοίκησης. Αντί να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας κάτω από τον 4ο Στόλο, θα ενσωματώσει αντ’ αυτού δικτυοκεντρικές δομές μη επανδρωμένων οχημάτων μέσω τεχνητής νοημοσύνης που θα συλλέγουν τεράστιους όγκους πληροφοριών, θα τους αναλύουν και θα τους διοχετεύουν στους χειριστές στα ήδη υπάρχοντα γραφεία στον 4ο Στόλο.
Η Task Force 59, που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, συνδυάζει στην επιχειρησιακή του δράση μη επανδρωμένα συστήματα επιτήρησης συνόρων, μη επανδρωμένα συστήματα υψηλών ταχυτήτων για την κρούση στόχων επιφανείας και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης/μηχανικής μάθησης για να συλλέξει σημαντικές ποσότητες δεδομένων που δημιουργούνται από εκατοντάδες μη επανδρωμένα συστήματα.
Σε μόλις ένα χρόνο, δημιουργήθηκε ένα αυτόνομο πλέγμα μη επανδρωμένων αισθητήρων σε όλη την περιοχή επιχειρήσεων του 5ου Στόλου, επιτρέποντας στα επανδρωμένα σκάφη να εστιάζουν γρηγορότερα στις δραστηριότητές τους και να εκτελούν επιχειρήσεις έρευνας, ιχνηλάτησης, αξιολόγησης και στοχοποίησης απειλών.
Σύμφωνα με το αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό, σημαντικότερο χαρακτηριστικό για την επιτυχία της Task Force 59 ήταν ο αριθμός των φθηνών εμπορικών συστημάτων, καθώς και ο αριθμός των χωρών εταίρων που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Η επιχειρησιακή δράση της Ομάδας φάνηκε στην άσκηση International Maritime Exercise, η οποία περιελάμβανε 35 επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και 30 προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης από περισσότερα από 50 έθνη και διεθνείς οργανισμούς.
Αν εσείς και η επιχείρησή σας επιθυμείτε να κατανοήσετε και να επωφεληθείτε από την ανάπτυξη Μη Επανδρωμένων Ρομποτικών Συστημάτων επικοινωνήστε με το: futurewarfare00@gmail.com