- Η Ιαπωνία επενδύει στην ανάπτυξη πυραύλων τύπου Standoff για κρούσεις εις βάθος σε Κέντρα Βάρους του εχθρικού στρατεύματος
- Η χώρα σχεδιάζει αγορά 400 αμερικανικών πυραύλων cruise Tomahawk
- Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στην Αμυντική Στρατηγική της Ιαπωνίας είναι η ανανεωμένη εστίασή της στα logistics εν καιρώ πολέμου
- Ανασύσταση της Βιομηχανίας Ημιαγωγών για Στρατιωτική χρήση
Tο Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας υπέβαλε αίτημα προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος, ζητώντας 53 δισεκατομμύρια δολάρια, μία αύξηση κατά 13% από το προηγούμενο έτος. Το αίτημα αποσκοπεί στην ενίσχυση των συστημάτων πυραυλικής άμυνας και στη βελτίωση των λειτουργιών συντήρησης με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλέγμα πυραυλικής ισχύος πέριξ της Νήσου για να περιοριστούν οι κινεζικές επεκτατικές ενέργειες στην περιοχή.
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός, ύψους 7,74 τρισεκατομμυρίων ¥, σημειώνει νέο ρεκόρ και έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Ιαπωνίας στο 2% του ΑΕΠ της έως το 2027, μια σημαντική αύξηση από το περίπου 1% που διατηρεί εδώ και χρόνια. Ακολουθώντας την πολιτική κατεύθυνση που όρισε ο προκάτοχός του, Σίνζο Άμπε, ο Κισίντα απομακρύνει την Ιαπωνία από την παραδοσιακή της στάση που αφορά την άμυνα. Η χώρα σχεδιάζει να αποκτήσει επιθετικές ικανότητες κρούσης εις βάθος μέσω αγοράς 400 αμερικανικών πυραύλων cruise Tomahawk που αναμένεται να αναπτυχθούν μετά τον Απρίλιο του 2026. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα 104 εκατομμύρια δολάρια.
Η Ιαπωνία επενδύει επίσης στην ανάπτυξη πυραύλων τύπου standoff, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση πέρα από την εμβέλεια δράσης των εχθρικών δυνάμεων. Επιπλέον, ο αμυντικός σχεδιασμός περιλαμβάνει κονδύλι 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή δύο νέων πλοίων, μήκους 623 ποδιών το καθένα τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με αντιπυραυλικά συστήματα Aegis. Η εικονιζόμενη πλατφόρμα μάχης του Ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού διαθέτει:
- μήκος 190 μέτρα
- 25 μέτρα πλάτος
- 12.000 τόνοι εκτόπισμα
- 240 μέλη πληρώματος
- 128 VLS (SM-6/SM-3 Block IIA/Tomahawk)
- 12 Αντιπλοϊκοί Πύραυλοι
Η Ιαπωνία είχε αρχικά εξετάσει την χερσαία έκδοση των συστημάτων Aegis, αλλά εγκατέλειψε την ιδέα το 2020. Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται καθώς η Ιαπωνία βρίσκεται σε περιβάλλον ενισχυμένων δοκιμών κρούσης βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα και προσδιορίζει την Κίνα ως την κύρια στρατηγική της πρόκληση, ιδιαίτερα λόγω της ανάπτυξης υπέρ-υπερηχητικών όπλων αερολίσθησης από την Κίνα. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται σε ένα νέο σύστημα αναχαίτισης που στοχεύει στην ανάσχεση των hypersonic βλημάτων, το οποίο αναμένεται να είναι επιχειρησιακό έως τη δεκαετία του 2030. Ο τελικός αμυντικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο του 2024 θα αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι το τέλος του έτους και συνήθως επικυρώνεται από το Κοινοβούλιο τον Μάρτιο. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές στην Αμυντική Στρατηγική της Ιαπωνίας είναι η ανανεωμένη εστίασή της στα logistics εν καιρώ πολέμου. Ο στρατός έχει ζητήσει 16 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση 15,5% από πέρυσι, για συντήρηση εξοπλισμού και πυρομαχικά. Αυτό έρχεται αφού το Υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε πέρυσι ότι διέθετε μόνο περίπου το 60% των απαραίτητων πυραυλικών αποθεμάτων για αναχαίτιση εχθρικών βαλλιστικών βλημάτων. Σημειώνεται ότι για το Ναυτικό περιλαμβάνονται μεγάλα κονδύλια ενίσχυσης της αεροπορίας του και ειδικά της αγοράς νέων παρτίδων F-35B, αλλά και πολύ μεγάλα ποσά που σχετίζονται με την αντιβαλλιστική άμυνας επί ναυτικών πλατφορμών μάχης.
Ενίσχυση της Δυνατοτήτων Κυβερνοασφάλειας και της Αμυντικής Βιομηχανίας της Ιαπωνίας
Οι επερχόμενες Στρατηγικές Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ιαπωνίας αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στην ενίσχυση των δυνατοτήτων κυβερνοασφάλειας για τη διασφάλιση των κυβερνητικών δικτύων και των υποδομών ζωτικής σημασίας της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ενδυνάμωση του υπάρχοντος Εθνικού Κέντρου Ετοιμότητας Συμβάντων και Στρατηγικής για την Κυβερνοασφάλεια (NISC) ή ακόμη και τη δημιουργία μιας νέας οντότητας για τον καλύτερο συντονισμό των δραστηριοτήτων κυβερνοάμυνας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας. Το Υπουργείο Άμυνας φέρεται να στοχεύει να πενταπλασιάσει το προσωπικό του στον κυβερνοχώρο σε περίπου 4.000 άτομα έως το 2027. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πιθανό να χαιρετίσει αυτή την εξέλιξη στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς οι αδύναμες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα είχαν προηγουμένως παρεμποδίσει τη βαθύτερη συνεργασία συμμαχίας και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο εθνών.
Επιπλέον, η Αμυντική Στρατηγική θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση της αμυντικής-βιομηχανικής βάσης της Ιαπωνίας. Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες για χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές στον αμυντικό εξοπλισμό, ο αμυντικός τομέας της Ιαπωνίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη ανταγωνιστικός στην παγκόσμια σκηνή, εστιάζοντας κυρίως στην εγχώρια αγορά. Η πρόσφατη αποχώρηση δευτερογενών και τριτογενών προμηθευτών από τον κλάδο έχει εντείνει τις ανησυχίες μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Αμυντική Στρατηγική αναμένεται να προτείνει διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της χρηματοδότησης Ε&Α, περαιτέρω χαλάρωσης των εξαγωγικών κανονισμών και εύρεση νέων θεσμικών πλαισίων για την υποστήριξη των αναδυόμενων τεχνολογιών διπλής χρήσης. Η επικείμενη ανακοίνωση μιας τριμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας για την ανάπτυξη κοινού μαχητικού αεροσκάφους δείχνει μια αλλαγή στην προσέγγιση του Τόκιο. Αυτό σηματοδοτεί την πρόθεση της Ιαπωνίας να υιοθετήσει ένα μοντέλο συν-ανάπτυξης και απόκτησης, ξεφεύγοντας από τις πρακτικές του παρελθόντος. Η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας υπό τη διοίκηση του Kishida σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή, ξεκινώντας έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό στην αμυντική στάση της Ιαπωνίας. Αυτό βασίζεται στην πολιτική και τις νομικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε ο πρώην πρωθυπουργός. Αυτές οι αλλαγές, που ήταν αδιανόητες μόλις πριν από λίγα χρόνια, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την ενίσχυση της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας.
Eνίσχυση των Κέντρων Διοίκησης και Ελέγχου Ιαπωνίας – ΗΠΑ για διοίκηση δυνάμεων στην Νότια Σινική Θάλασσα
Η ανάπτυξη των επιθετικών ικανοτήτων της Ιαπωνίας πρόκειται να επηρεάσει θετικά τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας σε πολλαπλά μέτωπα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας έναντι της Κινεζικής επεκτατικότητας. Οι κρούσεις μεγάλης εμβέλειας απαιτούν ένα ολοκληρωμένο ”Δίκτυο-Θανάτου” (”Kill-Web”), από τον εντοπισμό στόχων έως την αξιολόγηση και την λήψη απόφασης σχετικά με την κρούση της απειλής. Η Ιαπωνία πιθανότατα θα ζητήσει τη βοήθεια των ΗΠΑ για την κατασκευή αυτών των υποδομών Διοίκησης και Ελέχου. Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα βελτιώσει τις κοινές επιχειρήσεις σε διάφορα σενάρια, ενισχύοντας έτσι την αποτροπή έναντι της κινεζικής επεκτατικότητας. Η βελτίωση των ικανοτήτων Διοίκησης και Ελέγχου ΗΠΑ-Ιαπωνίας (C2) είναι ζωτικής σημασίας για τη συμμαχία. Αυτό αναγνωρίζεται σε κοινή δήλωση μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ασφάλειας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, η οποία δεσμεύει και τα δύο έθνη να ”διερευνήσουν πιο αποτελεσματικές σχέσεις Διοίκησης και Ελέγχου των Στρατευμάτων της Συμμαχίας”.
Οι τακτικοί διμερείς διάλογοι, όπως οι υπουργικές συναντήσεις Υπουργών Άμυνας, μαζί με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, αποτελούν παράδειγμα αυτής της δέσμευσης. Η άσκηση Keen Sword 23 τον Νοέμβριο του 2022 επικεντρώθηκε στις θαλάσσιες επιχειρήσεις και παρουσίασε τις ενισχυμένες δυνατότητες των συμμάχων. Το Διμερές Κοινό Κέντρο Συντονισμού Επιχειρήσεων (BJOCC) στην αεροπορική βάση της Γιόκοτα είναι ένα από τα πολλά συμβουλευτικά όργανα που διευκολύνουν τον αποτελεσματικό συντονισμό, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων αεράμυνας. Η συμμαχία λειτουργεί υπό μια παράλληλη δομή C2, από το πολιτικό έως το επιχειρησιακό επίπεδο. Ένα ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα ενσωματωθεί ο επιχειρησιακός έλεγχος (OPCON) μεταφέροντάς τον από τον έναν σύμμαχο στον άλλο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η αποτελεσματικότητα στις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συχνά επωφελείται από μια ενοποιημένη δομή Διοίκησης και Ελέγχου, όπως φαίνεται στις συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΗΠΑ-Νότιας Κορέας.
Hyper Velocity Gliding Projectile (HVGP): Βλήμα Yπέρ-υπερηχητικής Αερολίσθησης της Ιαπωνίας
- Σκοπός: Το Hyper Velocity Gliding Projectile (HVGP) είναι ένα ιαπωνικό ανεπτυγμένο υπέρ-υπερηχητικό όχημα αερολίσθησης που στοχεύει στην υπεράσπιση των απομακρυσμένων νησιών της Ιαπωνίας μέσω κρούσης έναντι Κέντρων Βάρους του αντιπάλου. Τα βλήματα διαθέτουν αυτόνομες δυνατότητες στοχοποίησης και εύρεσης εχθρικών στόχων εν κινήσει μέσω τρισδιάστατων ψηφιακών βιβλιοθηκών γραφικών στο εσωτερικό του πυραύλου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της έκδοσης Block 1 μέχρι το οικονομικό έτος 2025 και να ξεκινήσει η ανάπτυξή της το 2026. Οι πιθανές τοποθεσίες ανάπτυξης περιλαμβάνουν το Hokkaido και το Kyushu. Υπάρχουν αναφορές ότι εξετάζεται επίσης μια έκδοση του HVGP που εκτοξεύεται από υποβρύχιο.
- Σχεδιαστικά Χαρακτηριστικά και Δυνατότητες: Το HVGP αναπτύσσεται με σταδιακό τρόπο, ξεκινώντας με μια αρχική έκδοση Block 1 που βασίζεται σε ήδη υπάρχουσα πυραυλική τεχνολογία. Θα ακολουθήσει μια πιο προηγμένη έκδοση Block 2 με βελτιωμένη απόδοση στο σύστημα πλεύσης, στην εμβέλεια και στις ικανότητες βίαιων ελιγμών εν πτήσει. Και οι δύο εκδόσεις έχουν σχεδιαστεί για εκτόξευση με χρήση ενισχυτών πυραύλων στερεού προωθητικού καυσίμου. Αφού φτάσει σε μεγάλο ύψος, το βλήμα χωρίζεται από τον ενισχυτή και ξεκινά διαδικασία κρούσης με υπέρ-υπερηχητικές ταχύτητες μέχρι να χτυπήσει το στόχο του. Το Block 2 θα ενσωματώνει τεχνολογία waverider για τη βελτίωση της απόδοσης αερολίσθησης.
- Συστήματα Καθοδήγησης: Το HVGP θα χρησιμοποιεί κυρίως σύστημα δορυφορικής πλοήγησης για καθοδήγηση το οποίο θα λειτουργεί συνεργατικά με σύστημα αδρανειακής πλοήγησης ως δευτερεύουσα επιλογή. Θα χρησιμοποιηθούν πρόσθετες τεχνολογίες καθοδήγησης, όπως η απεικόνιση ραδιοσυχνοτήτων και η εστίαση υπέρυθρων, για τη στόχευση κινούμενων στόχων.
- Τύποι Πυρομαχικών: Το HVGP θα είναι εξοπλισμένο με εξειδικευμένη κεφαλή διάτρησης θωράκισης, ικανή να διαπεράσει καταστρώματα αεροπλανοφόρων. Για επίγειους στόχους νευραλγικής σημασίας χρησιμοποιούνται βλήματα υψηλής πυκνότητας (EFP) που έχουν σχεδιαστεί για αδρανοποίηση λειτουργίας κρίσιμων υποδομών εχθρικού κράτους.
- Εμβέλεια Κρούσης: Η εκτιμώμενη αυτονομία για την έκδοση Block 1 είναι μεταξύ 300-500 χιλιομέτρων. Η εμβέλεια για την έκδοση Block 2 σχεδιάζεται να επεκταθεί στα 3.000 χιλιόμετρα.
Αναβάθμιση Ελικοπτεροφόρων Κλάσης Izumo
Η Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας (JMSDF) διέθεσε 42,3 δισεκατομμύρια Γιεν (περίπου 290 εκατομμύρια δολάρια) για τη συνεχιζόμενη μετατροπή των δύο ελικοπτεροφόρων της κλάσης Izumo (JS Izumo και JS Kaga) σε ελαφρά αεροπλανοφόρα ικανά να υποστηρίξουν προωθημένες επιχειρήσεις Μαχητικών Αεροσκαφών F-35Β κάθετης απογείωσης. Για το οικονομικό έτος 2024, 40,7 δισεκατομμύρια γιεν προορίζονται για την αναμόρφωση του τμήματος πλώρης του JS Izumo σε τετράγωνη διαμόρφωση. Ένα μέρος του προϋπολογισμού θα δοθεί επίσης στην εγκατάσταση ενός συστήματος πλοήγησης προσγείωσης στο Izumo και συγκεκριμένα στο σύστημα Joint Precision Approach and Landing System (JPALS) της Raytheon. Επιπλέον, το JS Kaga θα λάβει ενημερώσεις στο σύστημα Δορυφορικών Επικοινωνιών της μετά τις σημαντικές αναβαθμίσεις το οικονομικό έτος 2023. Το JMSDF προβλέπει ότι τα ελικπτεροφόρα θα είναι πλήρως επιχειρησιακά ως πλατφόρμες απογείωσης μαχητικών F-35B μέχρι το οικονομικό έτος 2027.
Aντιβαλλιστική Στρατηγική Ιαπωνίας
Μετά την εκτόξευση του δορυφόρου Kwangmyŏngsŏng-1 της Βόρειας Κορέας τον Αύγουστο του 1998, η οποία έγινε αντιληπτή από ορισμένους ως συγκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, η Ιαπωνία αποφάσισε να συμμετάσχει στην αμυντική πρωτοβουλία των ΗΠΑ κατά των βαλλιστικών πυραύλων (ABM). Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1999, η Ιαπωνία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ επισημοποίησαν τη συνεργασία τους μέσω ενός Μνημονίου Κατανόησης που επικεντρώθηκε στο Σύστημα Βαλλιστικής Άμυνας μέσω του συστήματος αυτοπροστασίας Aegis με δυαντότητες τεχνητής νοημοσύνης. Μέχρι το 2003, η Ιαπωνία είχε δεσμευτεί να αναπτύξει μια τριάδα συστημάτων ABM, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων αεράμυνας, των συστημάτων Aegis (ναυτική έκδοση) και των χερσαίων συστημάτων Patriot PAC-3. Η Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας (JMSDF) εξοπλίζει εκ των υστέρων τα τέσσερα αντιτορπιλικά Aegis της κλάσης Kongō για να αναπτύξει τις επιχειρησιακές λειτουργίες του ABM. Στις 17 Δεκεμβρίου 2007, το JS Kongō αναχαίτισε επιτυχώς έναν προσομοιωμένο βαλλιστικό πύραυλο χρησιμοποιώντας το βλήμα SM-3 Block IA στα ανοιχτά της Χαβάης. Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας πραγματοποίησε την πρώτη της δοκιμή βολής PAC-3 στο Νέο Μεξικό στις 17 Σεπτεμβρίου 2008. Οι μονάδες PAC-3 έχουν από τότε σταθμεύσει σε έξι βασικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Τόκιο, Οσάκα, Ναγκόγια, Σαππόρο, Μισάουα και την Οκινάουα. Η Ιαπωνία έχει συμμετάσχει ενεργά στη συμπαραγωγή τεσσάρων βασικών εξαρτημάτων του Aegis με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εμπρόσθιου μέρους, του ανιχνευτή υπερύθρων, της κινητής κεφαλής και του πυραυλοκινητήτα δεύτερου σταδίου.
Στις 30 Ιουλίου 2018, η Ιαπωνία επέλεξε τη Lockheed Martin Corp για την κατασκευή ενός συστήματος ραντάρ 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο επίγειους σταθμούς αεράμυνας έναντι βαλλιστικών πυραύλων μέσω του Aegis, με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας και της προστασίας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού που περνούν από την περιοχή. Στις 31 Αυγούστου 2022, το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τα σχέδια να θέσει σε λειτουργία δύο νέα πλοία εξοπλισμένα με Aegis ως αντικατάσταση του προγράμματος Aegis Ashore. Το πρώτο πλοίο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2027 και το δεύτερο μέχρι το τέλος του 2028. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ιαπωνίας να ενισχύσει τις αντιβαλλιστικές ικανότητές της, τόσο ανεξάρτητα όσο και σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Ως γεωστρατηγικός σκοπός ορίζεται η προστασία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών που περνούν από την περιοχή προς την Δύση. Εν καιρώ πολέμου το Πυραυλικό Οπλοστάσιο της Κίνας απειλεί να αδρανοποιήσει πλήρως αυτές τις ροές εμπορίου και να καταστήσει αδύνατη την τροφοδότηση της Δύσης με ηλεκτρονικά μέσα που περνούν από την Ιαπωνία.
Ένα χαοτικά μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον – Η Ιαπωνία εξελίσσει την Εγχώρια Βιομηχανία Ανάπτυξης Ημιαγωγών
Η Ιαπωνία υφίσταται έναν τεράστιο συστημικό μετασχηματισμό στις βιομηχανικές πολιτικές της για να ενισχύσει τον άλλοτε κυρίαρχο τομέα των ημιαγωγών της. Το 1980 η Ιαπωνία κατείχε το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών, ενώ πλέον το μερίδιό της είχε μειωθεί σε μόλις 9% το 2022. Ξεφεύγοντας από τα μεταπολεμικά της βιομηχανικά πρότυπα, που περιελάμβαναν περιορισμούς στις ξένες επενδύσεις και περιορισμό ξένων εισαγωγών οπλοποιημένων τεχνολογιών αιχμής, πλέον η Ιαπωνική Κυβέρνηση σε συνεργασία με φιλοκυβερνητικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτελεί ένα τεράστιο/συντονισμένο άνοιγμα προς τις διεθνείς αγορές. Σε μια κίνηση ορόσημο, η εναρκτήρια συνάντηση της Εμπορικής και Βιομηχανικής Συνεργασίας Ιαπωνίας-ΗΠΑ (JUCIP) στις 4 Μαΐου 2022, οδήγησε σε συμφωνία για τις ”Βασικές Αρχές για τη Συνεργασία Ημιαγωγών”. Ακολούθησε η έναρξη μιας κοινής ομάδας εργασίας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ιαπωνίας στις 23 Μαΐου 2022. Μέχρι τον Ιούλιο του 2023, και τα δύο έθνη δεσμεύτηκαν σε κοινές πρωτοβουλίες Ε&Α, με την Ιαπωνία να ανακοινώνει τη δημιουργία του ”Κέντρου Αριστείας Τεχνολογίας Ημιαγωγών (LSTC)”, σύμφωνα με το πρότυπο του Εθνικού Κέντρου Τεχνολογίας Ημιαγωγών των ΗΠΑ (NSTC).
Σε αντίθεση με προηγούμενες συμφωνίες ΗΠΑ-Ιαπωνίας που είχαν περιορισμένο πρακτικό αντίκτυπο, η τρέχουσα συμφωνία έρχεται εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων με την Κίνα και διαταραχών της Παγκόσμιας Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις ευπάθειες στο τομέα των ημιαγωγών ως νευραλγικές για την Εθνική τους Ασφάλεια αναγνωρίζοντας ότι οι μονομερείς προσεγγίσεις για την προηγμένη παραγωγή τσιπ είναι ανεπαρκείς. Τόσο η Ιαπωνία όσο και οι ΗΠΑ έχουν θεσπίσει πολιτικές που σχετίζονται με τους ημιαγωγούς, συμπεριλαμβανομένων άνευ προηγουμένου διμερών συνεργασιών στην κατασκευή και έρευνα chip και νανοτεχνολογιών, καθώς και νέους ελέγχους εξαγωγών προηγμένης τεχνολογίας ημιαγωγών προς την Κίνα. Επιπλέον, η Ιαπωνία έχει επιβάλει νέους ελέγχους εξαγωγών σε 23 τύπους τεχνολογίας ημιαγωγών στην Κίνα, αντιγράφοντας παρόμοια εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ. Πέρα από τις διμερείς συμφωνίες, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αποτελούν μέρος της ”Ομάδας Εργασίας Ανθεκτικότητας Αλυσίδας Εφοδιασμού Ημιαγωγών ΗΠΑ-Ανατολικής Ασίας”, γνωστή και ως “Fab 4”, η οποία περιλαμβάνει την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Ο όμιλος στοχεύει στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας ημιαγωγών. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης σε θέματα ψηφιακού εμπορίου στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με έμφαση στον τομέα ψηφιοποίησης της οικονομίας.Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει μια τρομακτική πρόκληση για να φτάσει στα επίπεδα των κολοσσών στον τομέα των ημιαγωγών όπως η TSMC και η Samsung. Ενώ παραμένει ανταγωνιστική σε συγκεκριμένες κατηγορίες ημιαγωγών όπως η μνήμη NAND και οι ημιαγωγοί υψηλής ισχύος, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι τρέχουσες προωθητικές προσπάθειες μπορεί να είναι η «τελευταία ευκαιρία» της Ιαπωνίας να εξασφαλίσει μια ισχυρή θέση στο παγκόσμιο εμπόριο των ημιαγωγών.
Τον Ιούνιο του 2021, το ”Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας” (METI) παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας ημιαγωγών καθώς και των ψηφιακών δυνατοτήτων της χώρας. Η στρατηγική περιλαμβάνει:
- Συνεργασία ΗΠΑ-Ιαπωνίας: Το σχέδιο στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων chip με διαστάσεις σχεδιασμού 2 nm μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2023.
- Καινοτόμες Τεχνολογίες Ημιαγωγών: Η Ιαπωνία δημιουργεί το LSTC, ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο που επικεντρώνεται σε συγκέντρωση ταλέντων από το εξωτερικό και εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας των ημιαγωγών . Η Αμερικανική IBM θα προσφέρει την τεχνογνωσία της στις πρωτοβουλίες του LSTC.
- Chip Legacy: Η Ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε κίνητρα στην εταιρεία TSMC της Ταϊβάν, να συνεργαστεί με τις ιαπωνικές εταιρείες Sony και Denso.
- Οικονομική υποστήριξη για την εγχώρια παραγωγή: Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιδοτήσει έως και το ένα τρίτο των κεφαλαιουχικών δαπανών τόσο για εγχώριους όσο και για διεθνείς κατασκευαστές που παράγουν συγκεκριμένες συσκευές και υλικά ημιαγωγών. Αυτές οι επιδοτήσεις συνοδεύονται από μια ελάχιστη δεκαετή δέσμευση για την εγχώρια παραγωγή και την απαίτηση να δοθεί προτεραιότητα στις τοπικές αποστολές συστημάτων κατά τη διάρκεια παγκόσμιων ελλείψεων.
Eν όψει του συνεχόμενου συστημικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο τομέα της υψηλής τεχνολογίας, το Βαθύ Κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την Ιαπωνία ως μια κρίσιμη εναλλακτική λύση έναντι της Κίνας για την παραγωγή ημιαγωγών, παρά το υψηλότερο λειτουργικό κόστος των εργοστασίων. Αυτή η γεωστρατηγική μεταβολή στον οικονομικό και τεχνολογικό τομέα από μεριάς ΗΠΑ έχει τρομακτικές επιπτώσεις στους τομείς οπλοποίησης τεχνολογιών αιχμής. Η Ιαπωνία πλέον θα εντάξει στην αμυντική βιομηχανία της τις κάτωθεν τεχνολογικές εφαρμογές:
- Extreme Ultra-Violet (EUV) Λιθογραφία: Η Ιαπωνία πρωτοστατεί παγκοσμίως στην μέθοδο της λιθογραφίας EUV που είναι απαραίτητη για την κατασκευή νανατεχνολογιών και ημιαγωγών. Η Tokyo Electron (TEL), κατέχει σχεδόν το 100% της παγκόσμιας αγοράς για in-line coaters/developers που είναι απαραίτητες για τη λιθογραφία EUV. Αυτή η τεχνολογία είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή τσιπ με ακρίβεια νανομέτρων, μια τεχνολογία ζωτικής σημασίας για κατασκευή ραντάρ, κρυπτογραφημένων δικτύων επικοινωνίας και πολλαπλών δεσμών δεδομένων μεταξύ οπλικών συστημάτων.
- Chip Stacking Technologies: Η Ιαπωνική TEL σε συνεργασία με την IBM έχουν αναπτύξει μια νευραλγική ικανότητα διαχείρισης υπολογιστικής ισχύος μέσω χρήσης προηγμένων ημιαγωγών. Συστήματα σαν αυτά βοηθούν στην αποτελεσματικότερη διαχείρηση υπέρογκων ποσοτήτων δεδομένων που συλλέγονται από όλους τους αισθητήρες που βρίσκονται διασκορπισμένοι στο πεδίο της μάχης και στο διάστημα.
- Photomasks and Resist Processing: Οι ιαπωνικές εταιρείες JEOL και NuFlare κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά EUV, κατέχοντας μερίδιο 91% επί της παγκόσμιας αγοράς. Επιπλέον, η TEL και η SCREEN ελέγχουν το 96% της παγκόσμιας αγοράς εξοπλισμού επεξεργασίας ανθεκτικότητας σε αυτά τα συστήματα. Αυτές οι τεχνολογίες είναι κρίσιμες για τη σμίκρυνση chip, μια ικανότητα που χρειάζεται για προηγμένα οπλικά συστήματα όπως κατευθυνόμενοι πύραυλοι και ασφαλείς συσκευές επικοινωνίας/κρυπτογραφίας.
- Υλικά Ημιαγωγών: Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υλικών κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο εδώ και δεκαετίες, κατέχοντας πάνω από 50% μερίδιο σε 14 από τα πιο κρίσιμα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή chip. Αυτά τα υλικά είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ανθεκτικών και αξιόπιστων chip, τα οποία είναι απαραίτητα σε χρήση πάνω σε ραντάρ μαχητικών αεροσκαφών, σε συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου καθώς και σε αυτόνομα drone.
Στρατηγικές Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Κατασκευή Ημιαγωγών: Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ταϊβάν
Η ιαπωνική κυβέρνηση επενδύει ενεργά σε συνεργασίες στον τομέα των ημιαγωγών τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ταϊβάν για την ενίσχυση των Αλυσίδων Εφοδιασμού και της Εθνικής Ασφάλειας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 320 εκατομμύρια δολάρια στη Micron Technology για την κατασκευή DRAM και επιπλέον 680 εκατομμύρια δολάρια σε μια κοινοπραξία μεταξύ της Kioxia και της Western Digital για την παραγωγή 3D flash μνήμης. Στη συμμαχία της με την TSMC της Ταϊβάν, η Ιαπωνική Κυβέρνηση έχει υποστηρίξει διάφορα έργα της TSMC στην χώρα, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα κέντρο 3D IC R&D και μια επιδότηση 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών στο Κουμαμότο. Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν επένδυση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα δεύτερο εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών Kumamoto το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τα αυτόνομα οχήματα. Αυτές οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα υπογραμμίζουν τις στρατηγικές προσπάθειες της Ιαπωνίας να εξασφαλίσει μια ανθεκτική και προηγμένη βιομηχανία ημιαγωγών, ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την Εθνική Άμυνα της χώρας.
Συμπεράσματα
Αυτή η ραγδαία αναδιάρθρωση της Αμυντικής Πολιτικής της Ιαπωνίας εδώ και πολλές δεκαετίες λόγω πολλαπλών αιτιών που τέμνονταν μεταξύ. Κύριοι τομείς ήταν οι τεχνολογίες που προκύπτουν από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, την Ψηφιακή Οικονομία και την επεκτατική πολιτική της Κίνας. Το καθοριστικό στοιχείο της γεωπολιτικής αστάθειας είναι η σταδιακή επανεξισορρόπηση από την Δύση προς την Ανατολή η οποία μετατρέπεται σε παγκόσμιο οικονομικό-τεχνολογικό κέντρο του πλανήτη. Η μετάβαση αυτή δημιουργεί παγκόσμιες εντάσεις/αταξία κατά την διαδικασία παγιοποίησης της νέας μορφής του Διεθνούς Συστήματος.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «Παγίδα του Θουκυδίδη». Η συστημική και εξωσυστημική ένταση η οποία δημιουργείται αναπόφευκτα όταν μία ανερχόμενη δύναμη (Ασία) ανταγωνίζεται μία κυρίαρχη δύναμη (Δύση). Αυτή η κατάσταση είναι ο πυρήνας της δημιουργίας παγκόσμιου χάους σε όλους τους τομείς που προαναφέρθηκαν.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF