Επισήμως η Ελλάδα εντάσσεται ως 13ο κράτος-μέλος στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (Three Seas Initiative 3SI), προσθέτοντας μία τέταρτη θάλασσα, τη Μεσόγειο, καθώς το Αιγαίο Πέλαγος στον τομέα σύνδεσης του Εύξεινου Πόντου με την Ανατολική Μεσόγειο, την Διώρυγα του Σουέζ και την Αδριατική στην πρωτοβουλία αυτή.
Εν μέσω των γεωπολιτικών ανακατατάξεων σε Ανατολικής Ευρώπη και Νότια Ασία που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ”Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών” έχει αποκτήσει βαρύτητα και «πρέπει να εξελιχθεί σε μια πιο κομβική οργάνωση, ενισχύοντας τόσο την περιφερειακή όσο και την ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα», είπε ο Klaus Iohannis. ”Χωρίς να προβλεφθούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν (στη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Σεπτεμβρίου), προοιωνίζεται η διεύρυνση της Πρωτοβουλίας με ένα νέο συμμετέχον κράτος, την Ελλάδα”, πρόσθεσε. Τα κράτη μέλη της Πρωτοβουλίας ”Three Seas” χορήγησαν στην Ουκρανία το καθεστώς του συμμετέχοντος εταίρου σε μια σύνοδο κορυφής στην Ρίγα το 2022.
Η Πρωτοβουλία Three Seas ιδρύθηκε το 2016 από τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda και την πρώην Κροάτη ομόλογό του Kolinda Grabar-Kitarović ως πλατφόρμα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ της Κεντρικής Ευρώπης. Μετρά πλέον δώδεκα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκτείνονται κατά μήκος ενός άξονα Βορρά-Νότου από τη Βαλτική Θάλασσα έως την Αδριατική και τη Μαύρη Θάλασσα.
Η 3SI «δεν έχει ακόμη μια συνολική, περιφερειακή προσέγγιση για τη συνεργασία με τους ανατολικούς γείτονές μας», γράφει η Julita Wilczek, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νέας Ευρώπης στη Βαρσοβία, στο αναφερόμενο Working Paper. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται διασκορπίζονται και αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια μεμονωμένων κρατών ή μικρότερων αυτοσχέδιων συνασπισμών. Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός, ειδικά για τη βοήθεια της Ουκρανίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αλλά «ο ενθουσιασμός από μόνος του δεν αποτελεί σταθερή βάση για μελλοντικές καλές σχέσεις. Αντίθετα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ισχυρό πλαίσιο για τη συνεργασία Three Seas+, χτισμένο γύρω από την κοινότητα ενδιαφέροντος και συμπληρώνοντας την υπάρχουσα, αν και σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένη, εταιρική σχέση με κράτη της ανατολής».
Ο Sergiy Gerasymchuk, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής «Ukrainian Prism», αναμένει να ανακοινωθούν συγκεκριμένα έργα, ιδίως υπό το φως της απόκτησης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ από την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.