Η ραγδαία αναδιάρθρωση της Αμυντικής Πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων συσσωρεύεται εδώ και πολλές δεκαετίες λόγω πολλαπλών αιτιών που τέμνονταν μεταξύ. Κύριοι τομείς ήταν οι τεχνολογίες που προκύπτουν από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, την Ψηφιακή Οικονομία και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το καθοριστικό στοιχείο της γεωπολιτικής αστάθειας είναι η σταδιακή επανεξισορρόπηση από την Δύση προς την Ανατολή η οποία μετατρέπεται σε παγκόσμιο οικονομικό-τεχνολογικό κέντρο του πλανήτη. Η μετάβαση αυτή δημιουργεί παγκόσμιες εντάσεις/αταξία κατά την διαδικασία παγιοποίησης της νέας μορφής του Διεθνούς Συστήματος.
Η General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη φάση πτητικών δοκιμών του προγράμματος LongShot της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA). Από τότε που της ανατέθηκε η σύμβαση το 2020 μετά από ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής, η GA-ASI εργάζεται επιμελώς για να υλοποιήσει το όραμα της DARPA για ανάπτυξη αυτόνομων (και ημι-αυτόνομων) βλημάτων, εστιάζοντας στη δημιουργία ενός εναέριου οχήματος εξοπλισμένου με όπλα αέρος-αέρος. Το εγχείρημα αυτό αποσκοπεί στη βελτίωση του βεληνεκούς εμπλοκής και της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων μαχητικών 4ης γενιάς καθώς και των ίδιων των βλημάτων αέρος-αέρος.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η ομάδα της GA-ASI έχει περάσει από διάφορα σχέδια οχημάτων για να τελειοποιήσει τις επιδόσεις, ενώ σχεδιάζει να οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό πριν προχωρήσει σε πτητικές δοκιμές του οχήματος το 2024. Οι δοκιμές αυτές έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά χειρισμού του οχήματος, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και αξιολόγηση. Ο Mike Atwood, αντιπρόεδρος των προηγμένων προγραμμάτων αεροσκαφών της GA-ASI, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την επερχόμενη φάση, δηλώνοντας: “Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που θα βρεθούμε στον αέρα!” Τόνισε ότι οι πτητικές δοκιμές θα χρησιμεύσουν για την επιβεβαίωση των ψηφιακών σχεδίων που έχουν βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του έργου. Ο Atwood επιβεβαίωσε τη δέσμευση της GA-ASI να αξιοποιήσει αυτή τη διαδικασία για την ταχεία εισαγωγή καινοτόμων μη επανδρωμένων λύσεων για την εθνική άμυνα.
- Σμήνη Πυραύλων σε Αντιαεροπορικές Επιχειρήσεις: Τα Σμήνη Πυραύλων αναφέρονται σε μια μεγάλη ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή πυραύλων που αναπτύσσονται ταυτόχρονα για να υπερκεράσουν εχθρικά Πλέγματα Άρνησης και Αντιπρόσβασης Περιοχής A2/AD καθώς και για να προκαλούν κορεσμό σε συστήματα αεράμυνας. Σ επιχειρήσεις αέρος-αέρος, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το βεληνεκές εμπλοκής εχθρικών στόχων καθώς και την αποτελεσματικότητα επίτευξης της αποστολής, όπως στοχεύει το πρόγραμμα LongShot. Τα Σμήνη μπορούν να εκτελούν συντονισμένες πολυχωρικές επιχειρήσεις έναντι εχθρικών στόχων, με ένα εξαιρετικά ευρύ προφίλ εκρηκτικών κεφαλών, σε οποιοδήποτε πεδίο διεξάγεται η πολεμική διαδικασία.
- Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης στην Παγκόσμια Κούρσα Εξοπλισμών: Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση έχουν καθοριστική σημασία για τον εκσυγχρονισμό των δογμάτων άμυνας και ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Διευκολύνουν την ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων ικανών να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, επιταχύνοντας έτσι τους χρόνους εμπλοκής εχθρικών στόχων και μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο απώλειας ανθρωπίνων ζωών. Από την στιγμή που θα αναγνωριστεί μία απειλή, μέχρι την στιγμή που θα βληθεί, οι χρόνοι κρούσης μειώνονται ραγδαία. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να αναλύουν τεράστια σύνολα δεδομένων μάχης για να προβλέπουν τις κινήσεις του εχθρού.
- Δικτυοκεντρική Φιλοσοφία Επιχειρήσεων: Για την αποτελεσματική λειτουργία της δικτυοκεντρικής φιλοσοφίας μάχης θα πρέπει τα συστήματα (βλήματα/αισθητήρες) να βρίσκονται σε μία αποκεντρωμένη διάσπαρτη δομή εντός του πεδίου. Οι λειτουργίες απόκτησης των πληροφοριών αναφορικά με τις θέσεις των φίλιων και εχθρικών δυνάμεων θα πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα από το τερματικό στοιχείο αυτού του ”φονικού-δικτύου” (kill-web), δηλαδή τα βλήματα. Με άλλα λόγια, η διαδικασία θα πρέπει να είναι όσο πιο απλή γίνεται και όσο το δυνατόν μικρότερη η χρονική απόσταση μεταξύ του συστήματος που αποκτά την πληροφορία (αισθητήρας) και αυτού που την αξιοποιεί (sensor-to-shooter loop). Όπως αναφέρει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας, η πληροφοριοκεντρική πολεμική διαδικασία ουσιαστικά μας οδηγεί στο να εντοπίσουμε τον αντίπαλο, να τον ξεχωρίσουμε από φίλιες δυνάμεις ή αμάχους, να μεταδώσουμε τις σχετικές πληροφορίες στα μέσα προσβολής και αυτά να τις αξιοποιήσουν διά πυρών. Ή, όπως πολύ πιο απλά το λένε οι Αμερικανοί Πεζοναύτες: ”Πρώτα βρες τον εχθρό και μετά κατάστρεψε τον” (Find the enemy first: then destroy him). Τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε να επιτύχουμε είναι δύο ειδών: Καταστρεπτικά (destructive) και Αποδιοργανωτικά (disruptive).