Αυτόνομα Δικτυοκεντρικά Σμήνη Drone χρησιμοποιούνται από τον Κινεζικό Στρατό για έλεγχο των Νότιων συνόρων και εκτέλεση διαδικασιών αυτόματης ιχνηλάτησης και στοχοποίησης απειλών. Τα Σμήνη επιχειρούν από Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου μέσω δορυφορικής σύνδεσης data-link Ευρεία χρήση γίνεται και από Τεχνητή Νησιά πλησίον των Φιλιππίνων με σκόπο να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις ιχνηλάτησης που διεξάγει η Κινεζική Ακτοφυλακή έναντι των Μονάδων Ακτοφυλακής των Φλιππινών, των ΗΠΑ, της Ινδίας και του Βιετνάμ πλησίον των νήσων Sparkly.
Νοημοσύνη Σμήνους
Η νοημοσύνη σμήνους (swarm intelligence) είναι η συλλογική συμπεριφορά μη κατανεμημένων αυτό-οργανωμένων τεχνητών συστημάτων. Επίσης αποτελεί την ιδιότητα συστημάτων που επιδεικνύουν συλλογικά ευφύη συμπεριφορά λειτουργώντας συνεργατικά για έναν προπρογραμματισμένο σκοπό ο οποίος δίνεται από ανθρώπους. Ο στρατός των ΗΠΑ/Κίνας ερευνά τεχνικές σμήνους για τον έλεγχο τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων ενώ Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος μελετά ένα σμήνος σε τροχιά για την αυτοσυναρμολόγηση και τη συμβολομετρία διαφόρων φυσικών επιστημών. Η NASA ερευνά τη χρήση της τεχνολογίας σμήνους για χαρτογράφηση των πλανητών έχοντας εφαρμογή σε διάφορα πεδία των διαστημικών επιστημών. Υπάρχουν ακόμα και μελέτες (των Anthony M. Lewis και George A. Bekey) όπου αναλύεται το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης νοημοσύνης σμήνους για τον έλεγχο nanobots μέσα στο ανθρώπινο σώμα, με σκοπό τη θανάτωση καρκινικών όγκων. Ο τομέας της ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα φαίνεται να είναι η βάση ανάπτυξης τέτοιων τεχνολογιών.
Εξοπλιστικές Διαστάσεις της Νοημοσύνης Σμήνους
Η τεχνολογία Σμήνος Drones – η ικανότητα των drones να λαμβάνουν αποφάσεις αυτόνομα βάσει κοινών πληροφοριών μάχης/πτήσης – έχει την δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην δυναμική τoυ εκάστοτε πολέμου. Τα Σμήνη από μη επανδρωμένα αεροχήματα έχουν σημαντικές πρακτικές εφαρμογές σχεδόν σε κάθε τομέα της εθνικής ασφάλειας. Σμήνη drones είναι ικανά να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας στους ωκεανούς για εύρεση εχθρικών υποβρυχίων (Ινδία, Κίνα).
Είναι ικανά επίσης για διεξαγωγή επιχειρήσεων έναντι αχανών εκτάσεων με σκοπό να εντοπίσουν και να εξαλείψουν εχθρικούς πυραύλους εδάφους-αέρος, εχθρικών ραντάρ επιτήρησης/ελέγχου αλλά και λοιπών δικτυοκεντρικών δομών αεράμυνας. Είναι εφικτό ακόμα και στο μέτωπο της εσωτερικής ασφάλειας (κατά το Αμερικανικό Μοντέλο Homeland Security) τα σμήνη drone να είναι εξοπλισμένα με χημικούς, βιολογικούς και πυρηνικούς ανιχνευτές, αλλά και με ενσωματωμένους αλγορίθμους αναγνώρισης προσώπου έτσι ώστε να διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις έναντι πιθανών ριζοσπαστικών στόχων εντός και εκτός εδαφών (η προαναφερθείσα διαδικασία χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην Συρία κατά την περίοδο 2011-2014).
Eλληνικό ”Kill-Web” σε Αιγαίο και Έβρο
Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται σε Νέας Γενιάς Προωθημένες Επιχειρήσεις Ιχνηλάτησης και Στοχοποίησης Κέντρων Βάρους εντός της Τουρκίας μέσω νεοαποκτηθέντων Orbiter-3. Είναι εφικτή η μεταφορά δεδομένων είτε σε Heron, είτε σε MQ-9B SeaGuardian, είτε σε SPIKE-NLOS απυεθείας. Ίσως ότι αποτελεσματικότερο/ταχύτερο υπάρχει διεθνώς σε αλυσίδα κρούσης ακριβείας εχθρικών υποδομών. Ίσως ότι πιο lethal έχει εισαχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο. Τα F-35 σαν πλατφόρμες έχουν την ικανότητα να επικοινωνήσουν με το προαναφερθέν ”δίκτυο-θανάτου” μέσω των κατάλληλων data-link. Ας προσαρμόσουμε την ελληνική βιομηχανία για να μπορέσει να προσαρμοστεί και να συμμετάσχει σε όλο αυτό.