ΝΑΤΟϊκό Επενδυτικό Ταμείο Διαχείρισης Κεφαλαίων αποδεσμεύει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ προς νεοσύστατες (start-ups) αμυντικές επιχειρήσεις για να ενισχύσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα της Συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο πλαίσιο του συστημικού ανταγωνισμού με την Κίνα. Το πρόγραμμα καινοτομίας, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι, στοχεύει να καλύψει ένα κενό στη χρηματοδότηση εταιρειών που εργάζονται πάνω σε εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης σε οπλικά συστήματα, εν μέσω φόβων ότι οι δυτικές νεοφυείς επιχειρήσεις δεν διαθέτουν την οικονομική υποστήριξη που παρέχει το Πεκίνο στις κινεζικές εταιρείες.
“Υπάρχει έλλειψη επιχειρηματικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής, ειδικά στην Ευρώπη”, δήλωσε στους Financial Times ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ David van Weel. “Θέλαμε να παράσχουμε περισσότερα κεφάλαια από την πλευρά μας για να επενδύσουμε σε αυτές τις εταιρείες, ώστε να αποφευχθεί η στροφή τους προς Κινέζους επενδυτές”. Το ταμείο με έδρα την Ολλανδία θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα διαστημικά συστήματα και η βιοτεχνολογία. Αντιμετωπίζει περιορισμούς όσον αφορά τις επενδύσεις σε οπλικά συστήματα λόγω του νομικού πλαισίου ανάπτυξής τους. “Η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα ήταν ότι η αποδοχή και η αποστολή αυτού του θέματος προσέλκυσε πολλούς ανθρώπους”, δήλωσε ο Hommels. “Αυτό δεν θα συνέβαινε πριν από πέντε, έξι χρόνια”.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό από κάθε άλλη χώρα, έχουν αποφασίσει να μην επενδύσουν προς το παρόν στο ταμείο. Το Πεντάγωνο παρακολουθεί το εγχείρημα και θα μπορούσε να υποστηρίξει μεταγενέστερα κεφάλαια, δήλωσε η Fiona Murray, αντιπρόεδρος του NIF και καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Η Ουάσινγκτον έχει αυξήσει τις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις που παράγουν στρατιωτική τεχνολογία τα τελευταία χρόνια.
Η κινεζική ανάπτυξη ευαίσθητων τεχνολογιών έχει γίνει ένας τομέας αυξανόμενης ανησυχίας για τη Δύση τα τελευταία χρόνια. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση των αμερικανικών επενδύσεων σε ορισμένες από τις κρίσιμες τεχνολογικές βιομηχανίες της Κίνας. Το ταμείο έχει προσλάβει μια ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Traversone, ο οποίος προηγουμένως εργαζόταν στη βρετανική Amadeus Capital Partners, για να διευθύνει τις δραστηριότητές του. ΤΟ ΝΑΤΟ εγκαινίασε το ταμείο σε μια εποχή που οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων προσελκύονται από τον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, ενώ προηγουμένως απέφευγαν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, έχει αλλάξει τις αντιλήψεις, καθιστώντας ευκολότερη την άντληση κεφαλαίων σε αυτούς τους τομείς.