Χωριανόπουλος Άγγελος
Στα χαρακώματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το άναμμα ενός τσιγάρου τη νύχτα μπορεί να σήμαινε το θάνατο από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή. Στα πεδία της μάχης του μέλλοντος (και του παρόντος), το ισοδύναμο μπορεί να είναι το τηλέφωνο ενός στρατιώτη που συνδέεται με έναν πύργο κινητής τηλεφωνίας.
“Αυτό με το οποίο παλεύουμε περισσότερο είναι η δημιουργία ενός διαφανούς πεδίου μάχης”, δήλωσε ο Ταξίαρχος Curtis Taylor, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης ή NTC, στην Καλιφόρνια. “Πρέπει όλοι μας να μάθουμε πώς να λειτουργούμε σε αυτό το πλαίσιο”. Αυτό το μάθημα είναι ένα από τα πολλά που το NTC και το Joint Readiness Training Center (JRTC), εξήγαγαν ως επιχειρησιακό αποτέλεσμα παρακολουθώντας τον Πόλεμο στην Ουκρανία και κάνοντας τα δικά τους πειράματα, δήλωσαν οι διοικητές των δύο αυτών κέντρων. Ένα από τα κορυφαία προβλήματα είναι η ”απόκρυψη”, δήλωσαν ο Τέιλορ και ο ομόλογός του στο JRTC. Τόσο το NTC όσο και το JRTC παρέχουν ρεαλιστική εκπαίδευση διάρκειας περίπου ενός μήνα σε στρατεύματα που πρόκειται να αναπτυχθούν στο πεδίο της μάχης λαμβάνοντας υπόψιν τους τα επιχειρησιακά συμπεράσματα από το πεδίο μάχης της Ουκρανίας.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα δίκτυα drone επιτήρησης και οι δορυφόροι επιτρέπουν στους αντιπάλους να εντοπίζουν εύκολα τους σχηματισμούς των ΗΠΑ, είπε ο Τέιλορ -και συνδυάζοντας αυτά τα δεδομένα με ντοπαρισμένο πυροβολικό ή κατευθυνόμενους πυραύλους σημαίνει ότι ο εχθρός μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Ο Ουκρανικός Πόλεμος υπήρξε σημαντικός καταλύτης για τον μετασχηματισμό του δόγματος του αμερικανικού στρατού. Η σύγκρουση υπογράμμισε τα τρωτά σημεία των σύγχρονων στρατιωτικών επικοινωνιών και τη στρατηγική σημασία του ηλεκτρονικού πολέμου. Υπό το πρίσμα της ουκρανικής σύγκρουσης, ο Στρατός των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι οι αντίπαλοι μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν σήματα από στρατιωτικές μονάδες, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως δορυφορικές εικόνες ή ακόμη και το ίδιο το όνομα του δικτύου ως στοιχείο. Εάν ένα σήμα ξεχωρίζει ως το μοναδικό σε μια περιοχή, γίνεται άμεσος στόχος. Η NTC έχει εξετάσει ακόμη και την αξιοποίηση εμπορικού λογισμικού για τον εντοπισμό της θέσης ενός χρήστη με βάση τις εφαρμογές του τηλεφώνου του.
Η ηλεκτρομαγνητική υπογραφή του στρατιωτικού εξοπλισμού επικοινωνίας μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί από τους αντιπάλους για τον εντοπισμό σχηματισμών του στρατού και την εξαπόλυση προσομοιωμένων χτυπημάτων πυροβολικού. Αυτή η συνειδητοποίηση έχει οδηγήσει σε μια αλλαγή στην εκπαίδευση, με τις μονάδες του στρατού να ελαχιστοποιούν πλέον τη χρήση του εξοπλισμού επικοινωνίας τους. Προηγουμένως, μόνο οι μονάδες ανίχνευσης διατηρούσαν σιγή ασυρμάτου, αλλά τώρα αυτή η πρακτική υιοθετείται σε ολόκληρους σχηματισμούς. Οι προσαρμογές βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις μονάδες να τροποποιούν τις μεθόδους επικοινωνίας τους, όπως η χρήση παραβολικών κεραιών, καλωδίων οπτικών ινών και η ανάμειξη των σχημάτων του σήματος τους για να αποφύγουν την ανίχνευση. Ο Ουκρανικός πόλεμος έχει αναδείξει τους κινδύνους του να είσαι εύκολα ανιχνεύσιμος, που παρομοιάζεται με το να κρατάς μια λάμπα σε μια σκοτεινή κοιλάδα.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία ανέδειξε επίσης τη σημασία της κινητικότητας και της απόκρυψης. Οι μονάδες εκπαιδεύονται να εγκαθιστούν και να αποσυναρμολογούν γρήγορα τις θέσεις διοίκησής τους και να χρησιμοποιούν κατασκευές για απόκρυψη από την παρακολούθηση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε επίσης την αυξημένη εξάρτηση του αμερικανικού στρατού από το πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το NTC προσομοιώνει πλέον έναν σημαντικά υψηλότερο αριθμό επιθέσεων πυροβολικού καθημερινά, χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις στον υπολογιστή για τη μοντελοποίηση των χτυπημάτων. Εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν στην ουκρανική σύγκρουση, χρησιμοποιούνται επίσης στην εκπαίδευση.
Επιπλέον, ο ουκρανικός πόλεμος ανέδειξε τη σημασία του πληροφοριακού πολέμου. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποίησαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για στρατηγικά πλεονεκτήματα. Σε εκπαιδευτικές ασκήσεις, οι προσομοιωμένες εχθρικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μοντέλα ΤΝ όπως το ChatGPT για προπαγάνδα σε εικονικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης.
Ωστόσο, παρά τις τεχνολογικές και στρατηγικές αλλαγές, η ουσία του πολέμου παραμένει ριζωμένη στον συντονισμό και την εκπαίδευση. Οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ουκρανικές δυνάμεις για την παραβίαση της ρωσικής άμυνας υπογραμμίζουν τη σημασία των ασκήσεων συνδυασμένων όπλων και την ανάγκη εκτεταμένης εξάσκησης. Στην ουσία, ο Ουκρανικός Πόλεμος αποτέλεσε ένα κάλεσμα αφύπνισης για τον αμερικανικό στρατό, προτρέποντας σε μια συνολική επαναξιολόγηση και μετασχηματισμό των δογμάτων και των μεθοδολογιών εκπαίδευσης.