Στην έκθεση DSEI 2023 στο Λονδίνο, η ελληνική εταιρία THEON SENSORS παρουσίασε ένα νέο προϊόν με το όνομα TALOS MR. Το TALOS MR λειτουργεί ως ένα ηλεκτροπτικό σύστημα πολυαισθητήρων (EO/IR) για διεξαγωγή σύνθετων επιχειρήσεων επιτήρησης και αναγνώρισης εγκαταστάσεων και γεωγραφικών εκτάσεων. Διαθέτει κάμερα για χαμηλό φωτισμό, θερμική κάμερα Μέσου Μήκους Κύματος Υπερύθρων (MWIR), αποστασιόμετρο λέιζερ και καταδείκτη λέιζερ (εφόσον το επιθυμεί ο πελάτης). Διαθέτει επίσης και Κάμερα Βραχέως Μήκους Κύματος Υπερύθρων (SWIR) οι οποίες γενικότερα διεθνώς στην αμυντική βιομηχανία χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον.
Το προσδιοριστικό ”MR” αναφέρεται στις επιδόσεις του θερμικού αισθητήρα σε μεσαίες αποστάσεις κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Το σύστημα συμμορφώνεται με στρατιωτικά πρότυπα, κατάλληλο για φύλαξη εγκαταστάσεων καθώς και ναυτικών πλατφορμών/εγκαταστάσεων. Το TALOS MR χειρίζεται μέσω Σταθμού Ελεγχου που διαθέτει οθόνη αφής και χειριστήριο για κάλυψη των αναγκών επιτήρησης. Μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα σε μία συγκεκριμένη περιοχή ή και σε δικτυοκεντρικό μοντέλο μάχης όπου η αρχιτεκτονική του επιτρέπει την εύκολη τοποθέτηση σε διάφορες πλατφόρμες, καθώς και την ενσωμάτωση με Κέντρα Διοικήσεως και Ελέγχου (C2).
Στρατηγικός Ρόλος των συστημάτων ηλεκτροοπτικών/υπέρυθρων (EO/IR) στο θαλασσοχερσαίο περιβάλλον μάχης του Αιγαίου
Γεωπολιτικό πλαίσιο: Το Αιγαίο Πέλαγος είναι μια περιοχή νευραλγικής βαρύτητας για την ροή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ενέργειας, σιτηρών, πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Ο συστημικός και εξωσυστημικός ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό τις διαδικασίες αυτές και δημιουργεί συνεχώς την ανάγκη συνεχούς επιτήρησης των συνολικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται σε αυτήν την περιοχή.
Επιτήρηση και Αναγνώριση: Τα συστήματα EO/IR παρέχουν δυνατότητες επιτήρησης σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στις Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν τις κινήσεις εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών, ακόμη και μικρότερων σκαφών επιφανείας, όπως τροποποιημένα αλιευτικά σκάφη με μέσα συλλογής πληροφοριών και αυτοσχέδια σόναρ. Η διαδικασία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη προειδοποίηση και την ανίχνευση απειλών από τιε Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Νυχτερινές Επιχειρήσεις: Η υπέρυθρη συνιστώσα των συστημάτων EO/IR επιτρέπει στο Στράτευμα την διεξαγωγή νυχτερινών επιχειρήσων και την συνεχή ισχηλάτηση λαθρομεταναστευτικών ροών.
Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR): Το Αιγαίο Πέλαγος αποτελεί σημείο εισόδου τεραστίων ποσοτήτων λαθρομεταναστευτικών ροών οι οποίες δεν αφορούν μόνο την συνολική υπόσταση της χώρας στο Διεθνές Σύστημα, αλλά και την συνολική πορεία των δημογραφικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα επόμενα 50-100 χρόνια. Τα συστήματα EO/IR μπορούν να ανιχνεύσουν αυτά τα σκάφη, ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, διευκολύνοντας τις έγκαιρες επιχειρήσεις SAR και αυτοματοποιημένης καταμέτρησης των λαθρομεταναστευτικών ροών.
Στόχευση και καθοδήγηση βλημάτων ακριβείας: Τα σύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων πυραύλων, βασίζονται συχνά σε συστήματα EO/IR για την ιχνηλάτηση και την καθοδήγηση έναντι εχθρικών στόχων. Σε ένα πιθανό σενάριο σύγκρουσης στο Αιγαίο, τα συστήματα αυτά θα ήταν ζωτικής σημασίας για πλήγματα ακριβείας σε ραγδαία χρονικά πλαίσια. Ο χρόνος μεταξύ ”
Αποτροπή: Η απλή παρουσία προηγμένων συστημάτων EO/IR δρα αποτρεπτικά σε γεωργαφικά πεδία επιχειρήσεων σαν του Αιγαίου. Όταν οι εχθρικές Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται και ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακαριαία απάντηση, είναι λιγότερο πιθανό να ενεργήσουν απερίσκεπτα.
Παρακολούθηση Ζωνών Οικονομικού Αποκλεισμού (ΕΟΖ): Δίκτυα αισθητήρων EO/IR είναι ικανά να δημιουργήσουν έναν ολιστικό θόλο παρακολούθησης γύρω (και εντός) των Ελληνικών ΕΟΖ με σκοπό να δημιουργήσουν ένα ”διάφανο” περιβάλλον μάχης όπου οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια θα ιχνηλατηθει και θα διωχθεί με τις απαραίτητες νομικές μεθόδους.
Συμπερασματικά, βλέπουμε πως τα συστήματα EO/IR διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας, της κυριαρχίας και των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας. Χτίζουν μία τεχνολογική βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί ένα νομικό πλαίσιο ανάχεσης της τουρκικής επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής. Οι δυνατότητές τους εκτείνονται πέραν των παραδοσιακών στρατιωτικών εφαρμογών, καθιστώντας τα αναντικατάστατα περιουσιακά στοιχεία σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.