Στο πλαίσιο του συστημικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας παρατηρούμε μία μεταφορά του παγκόσμιου οικονομικού κέντρου του πλανήτη από την Δύση προς την Ανατολική Ασία και τις αναδυόμενες αγορές της. Ως μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως για πετρέλαιο, ορυκτά και τρόφιμα, όποιος κυριαρχήσει στη Νότια Σινική Θάλασσα θα ελέγχει πάνω από το ένα πέμπτο (1/5) του παγκόσμιου εμπορίου των ααγθών αυτών. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο οικονομικό πλεονέκτημα που διακυβεύεται στην περιοχή είναι τα Μεγάλα Δεδομένα (ΒigData) – και το μέλλον ολόκληρου του διαδικτύου το οποίο εξαρτάται εν πολλοίς από το ποιος θα παγιώσει την κυριαρχία του σε αυτή τη στρατηγική θαλάσσια οδό.
Πάνω από 486 υποθαλάσσια καλώδια μεταφέρουν πάνω από το 99% της διεθνούς διαδικτυακής κίνησης παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών TeleGeography, με έδρα την Ουάσιγκτον. Το μεγαλύτερο μέρος τους ελέγχεται από αμερικάνικους τεχνολογικούς κολοσσούς, δηλαδή την Alphabet, την Google, την Meta, την Amazon και τη Microsoft.
Η διαδικτυακή οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να φτάσει σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030. Όποιος ελέγχει την υποδομή υποθαλάσσιας καλωδίωσης της Ασίας-Ειρηνικού θα κυριαρχήσει όχι μόνο σε αυτή την εκθετικά αυξανόμενη οικονομία, αλλά και στο παγκόσμιο διαδίκτυο. Οι ροές δεδομένων στο διαδίκτυο, που μεταφέρουν από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τραπεζικές συναλλαγές μέχρι δεδομένα μάχης, φαίνεται πλέον να είναι πιο πολύτιμες από το πετρέλαιο. Ως εκ τούτου, η παγκόσμια υποδομή υποθαλάσσιας καλωδίωσης είναι ολοένα και πιο ευάλωτη όχι μόνο σε σαμποτάζ, αλλά και σε επιχειρήσεις κατασκοπείας (οι υπηρεσίες κατασκοπείας μπορούν εύκολα να παγιδεύσουν καλώδια στην επικράτειά τους).
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γεωπολιτική αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στον έλεγχο των παγκόσμιων υποθαλάσσιων δικτύων καλωδίωσης.
Το Νέο Μεγάλο Παιχνίδι
Η Κίνα, η οποία διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, σχεδιάζει ένα υποθαλάσσιο δίκτυο καλωδίων διαδικτύου αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία μιας υπερταχείας σύνδεσης που θα συνδέει την Ασία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Παρεμποδίζει επίσης τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ έργα καλωδίων διαδικτύου μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, καθυστερώντας τις εγκρίσεις αδειοδότησης και δημιουργώντας αυστηρότερους περιορισμούς λειτουργίας.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ματαιώσει αρκετά κινεζικά έργα υποθαλάσσιας καλωδίωσης λόγω ανησυχιών για τις δυνατότητες επιτήρησης του Πεκίνου. Τουλάχιστον έξι ιδιωτικές συμφωνίες υποθαλάσσιων καλωδίων με επικεφαλής την Google, την Meta και την Amazon που συνδέουν τις ΗΠΑ με το Χονγκ Κονγκ μπλοκαρίστηκαν από την Ουάσινγκτον για να κρατήσει σε απόσταση την HMN Tech, θυγατρική της κινεζικής εταιρείας Huawei, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Η HMN Tech έχει κερδίσει επαίνους από την κινεζική κυβέρνηση ως μοντέλο “πολιτικής-στρατιωτικής ολοκλήρωσης” και αναγνωρίζει ότι οι δραστηριότητές της “προσφέρουν ισχυρή υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας της χώρας μας”.
Η συμμετοχή της Μαλαισίας στην Apricot ματαιώθηκε λόγω της απαγόρευσης του 2020 για το σαμποτάζ των ξένων πλοίων στην αυτόνομη περιοχή Sabah της ανατολικής Μαλαισίας για την προστασία της τοπικής ναυτιλιακής βιομηχανίας από τον ξένο ανταγωνισμό. Σε απάντηση, το Facebook, η Google, η Microsoft και η Amazon έστειλαν επιστολή στην κυβέρνηση της Μαλαισίας, διαμαρτυρόμενες ότι η απαγόρευση θα εμπόδιζε τη νέα καλωδιακή διασύνδεση των κρατών, ζητώντας επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Το αίτημα αγνοήθηκε. Ως αποτέλεσμα, η Μαλαισία αποκλείστηκε όχι μόνο από τη διαδρομή Apricot, αλλά και από τις καλωδιακές διαδρομές Echo και Bifrost μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, που επίσης υποστηρίζονται από το Facebook και την Google.
Ο Paul Cohen, πρώην συντάκτης ομιλιών στην προεδρική εκστρατεία Κλίντον/Γκορ, είναι σήμερα πρόεδρος του Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης της Silicon Valley, όπου εργάζεται σε “διάλογο” με αυτές τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Η συνάδελφος του Cohen, Elisabeth Mason, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αμερικανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης All Star Code μαζί με τρία υψηλόβαθμα στελέχη της Google, η οποία ίδρυσε το Stanford Poverty and Technology Lab με την υποστήριξη τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του ιδρυτή του Facebook Mark Zuckerberg.
Το Μέλλον του Παγκόσμιου Διαδικτύου
Ο αποκλεισμός της Μαλαισίας από τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ έργα υποθαλάσσιων καλωδιώσεων έχει ήδη επιταχύνει τη συμμαχία Μαλαισίας-Κίνας. Το 2022, η Μαλαισία προσχώρησε στο υποστηριζόμενο από την Κίνα καλωδιακό σύστημα South East Asia Hainan Hong Kong Express Cable System (SEA-H2X) μήκους 5.000 χιλιομέτρων που συνδέει το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη με την ανατολική Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Θα μπορούσε ο επόμενος πρόεδρος της Ταϊβάν να επηρεάσει μια πιθανή κρίση στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών;
Το μέλλον του παγκόσμιου διαδικτύου διακυβεύεται. Εάν η Μαλαισία περιέλθει υπό την κινεζική κυριαρχία, αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ένωση των 10 κρατών-μελών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), προκαλώντας ενδεχομένως ένα φαινόμενο ντόμινο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν μια νέα ευκαιρία για προσέγγιση υπό τη νέα κυβέρνηση της Μαλαισίας με επικεφαλής τον επί μακρόν ακτιβιστή της δημοκρατίας Anwar Ibrahim. Δεδομένου του πρώτου παγκόσμιου ταξιδιού του Anwar Ibrahim στην Κίνα που εξασφάλισε 38 δισ. Δολαρίων, οι ΗΠΑ θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν ότι η Μαλαισία αναγνωρίζει τα οφέλη της ψηφιακής συνεργασίας με τη Δύση.