Νατοϊκές ασκήσεις κατέιξαν την νευραλγική σημασία της ενσωμάτωσης θαλάσσιων δοκιμαστικών συστημάτων 5G στις δραστηριότητες της Συμμαχίας, ιδίως για χρήση σε μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV). Η δεύτερη επανάληψη της Άσκησης Dynamic Messenger, που συντονίστηκε από τη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού και τη Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στην Tróia, στον ποταμό Sado και στα ανοικτά της χερσονήσου Sesimbra στην Πορτογαλία.
Η άσκηση, που διήρκεσε έντεκα ημέρες, είχε ως στόχο να αξιολογήσει την ετοιμότητα των μη επανδρωμένων θαλάσσιων συστημάτων (MUS) και να επιδείξει τη διαλειτουργικότητά τους με τα μέσα του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή 16 συμμαχικών κρατών και ενός κράτους-εταίρου, όπως το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λετονία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Η.Π.Α. Παρόντες ήταν επίσης παρατηρητές από χώρες εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα.
Ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που συμμετέχει στην Dynamic Messenger μοιράστηκε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας MUS και 5G. “Η απασχόληση των UUV και των δικτύων 5G για τη μετάδοση πληροφοριών κάτω από το νερό ενέχει σημαντικές δυνατότητες”, γνωστοποίησε ο στρατιωτικός αξιωματούχος στο Defense News μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η ιδέα της δημιουργίας θαλάσσιων δοκιμαστικών πεδίων 5G, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα, είναι σχετικά ανερχόμενη. Στόχος της είναι να διευκολύνει την ομαλή ενσωμάτωση διαφόρων συμβατών με το 5G συσκευών, αισθητήρων και οχημάτων, ενισχύοντας τις δυνατότητες επικοινωνίας σε απομακρυσμένες επιχειρήσεις. Τον Αύγουστο, η Lockheed Martin παρουσίασε στο πρόγραμμα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ το τελικό πρωτότυπο της φάσης 1 της παραλλαγής του δοκιμαστικού περιβάλλοντος 5G για την υποδομή διαλειτουργικών ανοικτών συστημάτων (OSIRIS). Το OSIRIS, ένα πείραμα υποδομής δικτύου επικοινωνιών 5G, ανατέθηκε στην αμυντική εταιρεία το 2021, με τη δεύτερη φάση να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση συγκεκριμένων εφαρμογών αποστολής για αξιολόγηση.
Στο πλαίσιο της άσκησης DYNMS, δοκιμάστηκαν διάφοροι τομείς διεξαγωγής επιχειρήσεων για να δοκιμαστούν αναπτυγμένα ναυτικά μη επανδρωμένα συστήματα, υποστηριζόμενα από άλλα αυτόνομα εναέρια και θαλάσσια μέσα. Αυτοί οι τομείς περιελάμβαναν τη διασφάλιση ζωτικής σημασίας υποθαλάσσιων υποδομών, τη διευκόλυνση επιχειρήσεων ναρκοπολέμου με ομαδοποίηση πληρώματος-μη επανδρωμένου προσωπικού, όταν αυτό είναι εφικτό, την προστασία δυνάμεων, με έμφαση σε επιχειρήσεις συνοδείας νηοπομπών και την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, καθώς και την εκτέλεση ελαφρών και ταχέων αμφίβιων επιχειρήσεων από πλοίο σε ακτή.