Xωριανόπουλος Άγγελος
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για τη συμμετοχή της Ρωσίας στις πρόσφατες επιθετικές ενέργειες της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, από τότε που η οργάνωση Χαμάς ανήλθε στην εξουσία στη Γάζα το 2006 μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή, οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Χαμάς έχουν εξελιχθεί. Έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί πολυάριθμες συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ τους, αλλά και με συμμετοχή της Τουρκίας. Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς επισκέφθηκε πιο πρόσφατα τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2023, συναντώντας τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της οποίας μετέφεραν στο Κρεμλίνο τη ”μειωμένη υπομονή τους” αναφορικά με το Ισραήλ. Αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου της Χαμάς επισκέφθηκαν επίσης τη Ρωσία τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η εξελισσόμενη σύγκρουση στο Ισραήλ έχει προσφέρει μια σημαντική αφορμή για προβολή ρωσικής προπαγάνδας, με τη διάδοση αρκετών απροκάλυπτων αντι-ισραηλινών μηνυμάτων. Ο Ρώσος εθνικιστής Σεργκέι Μαρντάν δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση:
Ο Μαρντάν παραλλήλισε επίσης την τρέχουσα σύγκρουση Παλαιστινίων/Ισραήλ με την κατάσταση της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται υπό κατοχή από το 1991 και μόλις τώρα αρχίζει να απελευθερώνεται από αυτούς τους περιορισμούς.
Επιπλέον, ο Πούτιν μαζί με τον Ερντογάν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάσταση για να προσπαθήσουν να κατευθύνει την αφήγηση των γεγονότων αυτής της εβδομάδας προς μια αντιαμερικανική στάση. Σε συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία Αλ-Σουντάνι στις 10 Οκτωβρίου 2023, ο Πούτιν περιέγραψε τα γεγονότα της εβδομάδας ως σαφή αποτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Εκτός από τα προκλητικά σχόλια του Πούτιν, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ χαρακτήρισε το γεγονός αυτό ως “αναμενόμενο αποτέλεσμα” της αμερικανικής πολιτικής στο Ισραήλ.
Ένα πρόσθετο δίλημμα για τη Ρωσία στην τελευταία σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το Κρεμλίνο έχουν σταδιακά δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του Βενιαμίν Νετανιάχου. Ο Πούτιν ήταν μεταξύ των πρώτων παγκόσμιων ηγετών που συνεχάρη τον Νετανιάχου όταν επέστρεψε ως πρωθυπουργός το 2022, εκτιμώντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών. Η σχέση αυτή εμπόδισε το Ισραήλ να επιβάλει κυρώσεις δυτικού τύπου στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η σχέση αυτή επέτρεψε επίσης στο Ισραήλ να διασφαλίσει τα βόρεια σύνορά του με τη Συρία, έναν άλλο σύμμαχο της Μόσχας στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία έχει επίσης συνάψει συμφωνίες με το Ισραήλ για την παραγωγή ταινιών, τις οποίες το Κίεβο έχει χαρακτηρίσει ως διευκόλυνση της ρωσικής προπαγάνδας. Ωστόσο, αυτή η σχέση θα αμφισβητηθεί τις επόμενες ημέρες λόγω της απόφασης της Ρωσίας, μαζί με την Κίνα, να απέχει από την καταδίκη των ενεργειών της Χαμάς.
Σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ιράν
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προωθήσει έναν άνευ προηγουμένου βαθμό συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν, που εκτείνεται στον στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό τομέα. Αυτή η εμβάθυνση της συμμαχίας, που είναι πιθανό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί, ωθείται από την επανεμφάνιση αντιδυτικών εθνικιστών τόσο στη Μόσχα όσο και στην Τεχεράνη. Η εκκολαπτόμενη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ιράν αποτελεί άμεση πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τις ευρωπαϊκές χώρες, με πιθανές επιπτώσεις όπως η επέκταση της ουκρανικής σύγκρουσης, η ενίσχυση των πυρηνικών ικανοτήτων του Ιράν, η αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και η μείωση της δυτικής επιρροής στα διεθνή όργανα διακυβέρνησης.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αλλάξει ριζικά τη δυναμική της σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν. Οι συνεργατικές τους προσπάθειες έχουν φθάσει σε νέα όρια, όπως αποδεικνύεται από τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία στην Ουκρανία και τις ενισχυμένες κοινές πρωτοβουλίες τους για την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων και του πολιτικού απομονωτισμού. Είναι σημαντικό ότι το Ιράν φέρεται να έχει προωθήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα χωρίς την αντίσταση της Μόσχας, γεγονός που αποτελεί σημαντικό σημείο διεθνούς ανησυχίας.
Αυτά τα γεγονότα που εκτυλίσσονται θέτουν άμεσες απειλές για την ασφάλεια των δυτικών εθνών. Η ενισχυμένη συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν μπορεί να παρέχει στη Ρωσία τα μέσα για να επεκτείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον, το Ιράν διατηρεί δεσμούς με διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και της ομάδας Χούθι. Μέσω αυτών των δεσμών, το Ιράν διαθέτει σημαντική επιρροή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ικανή να αποσταθεροποιήσει γρήγορα το γεωπολιτικό περιβάλλον χωρίς άμεσες, ανιχνεύσιμες ενέργειες ή συνδέσεις.
Εντατικοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Ρωσίας
Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, η οποία αναπτύσσεται σταδιακά την τελευταία δεκαετία, έχει λάβει μια αξιοσημείωτη τροπή. Ενώ η Μόσχα στόχευε προηγουμένως να ισορροπήσει με λεπτότητα τις σχέσεις της με την Τεχεράνη, εξισορροπώντας τους δεσμούς της με τη Δύση και το Ισραήλ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη πτώση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης τοποθέτησαν το Ιράν ως έναν από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Μόσχας, διευκολύνοντας την ενισχυμένη στρατηγική συνεργασία. Πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, μεταξύ του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και του Βλαντιμίρ Πούτιν έγιναν συζητήσεις για την οριστικοποίηση μιας πολυαναμενόμενης συμφωνίας 20ετούς συνεργασίας, που αποσκοπούσε στη διεύρυνση των σχέσεων σε όλα τα μέτωπα.
Μια ιδιαίτερα ανησυχητική πτυχή της πρόσφατης συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν είναι η τακτική χρήση από τη Ρωσία των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed 131/136 (OWA-UAV) για τη στόχευση κρίσιμων εθνικών υποδομών της Ουκρανίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πρόσφατα ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν 1.000 OWA-UAV κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου 2022-23, με ένα ρεκόρ 500 χτυπημάτων που συνέβησαν μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμήθευσε το Ιράν επέτρεψαν στη Ρωσία να διατηρήσει τις παρατεταμένες επιχειρήσεις κρούσης μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ουκρανίας, παρά τις σημαντικές προκλήσεις στην παραγωγή επαρκούς αριθμού πυραύλων κρουζ. Αυτοί οι σχετικά ακριβοί πύραυλοι ( τεχνολογικά εξελιγμένοι και δύσκολοι στην κατασκευή), προορίζονται κυρίως για χρήση κατά στρατιωτικών στόχων υψηλής αξίας ή υψηλής προτεραιότητας. Εκτός από την παροχή OWA-UAV στη Ρωσία, το Ιράν έχει αποστείλει μεγάλες ποσότητες βλημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών. Η κλιμακούμενη παραγωγή OWA-UAV από το Ιράν θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανησυχητική κατάσταση για το Ισραήλ, εάν το Ιράν αποφασίσει να προμηθεύσει τα όπλα αυτά στη Χαμάς ή σε άλλους περιφερειακούς μη κρατικούς φορείς που αντιτίθενται στην ύπαρξη ή τις δραστηριότητες του Ισραήλ στην περιοχή.
Μέχρι στιγμής, το Ιράν απέχει από την προμήθεια δικών του πυραύλων ή προσωπικού στη Ρωσία, με εξαίρεση αναφορές που υποδεικνύουν την παρουσία ιρανών εκπαιδευτών OWA-UAV στη Ρωσία και την Κριμαία. Ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι το Ιράν ενδέχεται να ενισχύσει την υποστήριξή του προς τη Ρωσία με αντάλλαγμα στρατιωτική τεχνογνωσία. Οι κυβερνήσεις αυτές ανησυχούν επίσης για την προθυμία της Ρωσίας να προμηθεύσει το Ιράν με προηγμένα όπλα, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τεχεράνης και ενδεχομένως να διευκολύνουν την επιδίωξη περιφερειακών στόχων της, ιδίως όσον αφορά το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, ή την υποστήριξη των Χούτι στην Υεμένη. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αναζητούν επιμελώς στοιχεία για να τεκμηριώσουν τις θεωρίες ότι το Ιράν συνέβαλε καθοριστικά στην έναρξη της τρίτης Ιντιφάντα της Χαμάς κατά του Ισραήλ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί δημοσίως άμεσες συνδέσεις.
Από την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας/Ουκρανίας, η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικές κυρώσεις, οι οποίες επηρεάζουν την πρόσβασή της στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές και βλάπτουν σημαντικά την οικονομία της. Ενώ η ιρανική οικονομία δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις μεγάλες απώλειες που προκύπτουν από τον αποκλεισμό της Ρωσίας από αυτές τις αγορές με μεγάλη επιρροή, το Ιράν μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση των ρωσικών επιχειρήσεων στα εμπορικά δίκτυα του Περσικού Κόλπου και της Αφρικής. Ιρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης παράσχει στους Ρώσους ομολόγους τους λεπτομερείς στρατηγικές για την αποφυγή των δυτικών κυρώσεων, επιτρέποντας ενδεχομένως στη Ρωσία να διεισδύσει σε παράνομα οικονομικά και εμπορικά δίκτυα, μετριάζοντας έτσι σημαντικά τις κυρώσεις κατά του έθνους. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τακτικές αποφυγής, εμπνευσμένες από το Ιράν, για να παρακάμψει τους περιορισμούς στην αγορά πετρελαίου της. Επιπλέον, η Ρωσία μπορεί να αποκομίσει πληροφορίες από την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το Ιράν κατάφερε να διατηρήσει και μάλιστα να ενισχύσει την παραγωγή αμυντικών δυνατοτήτων παρά τις διεθνείς κυρώσεις που περιορίζουν την πρόσβαση σε βασικά εξαρτήματα και τεχνολογίες.
Επιπτώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ/Γάζας στον πόλεμο Ρωσίας/Ουκρανίας
Ενώ δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που να συνδέουν τη Ρωσία με τις επιθέσεις που εκτελέστηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι επικείμενες εξελίξεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να ευνοήσουν τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία με διάφορους τρόπους. Είναι εύλογο ότι η κατάσταση αυτή θα ενισχύσει τις φωνές εκείνων των πολιτικών παρατάξεων στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν τη μείωση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έχει προτείνει ότι η σύγκρουση στο Ισραήλ θα οδηγήσει σε μια “φθίνουσα” τάση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, αυτό είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα των επιθέσεων που ξεκίνησε η Χαμάς, οι οποίες έχουν αποσταθεροποιήσει την ήδη επισφαλή κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Το σενάριο περιλαμβάνει μια σύνθετη αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εξής:
- Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Xαμάς έχει κλιμακωθεί σε πλήρη πόλεμο, με το Ισραήλ να κινητοποιεί τις δυνάμεις του. Ενώ οι ΗΠΑ αντιτίθενται στις τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά του Ισραήλ, δεν έχουν εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση εκ μέρους τους.
- Η ανάπτυξη μιας ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων (CSG) αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά έναντι της κλιμάκωσης από άλλες περιφερειακές δυνάμεις (π.χ. Συρία και λιβανέζικη Χεζμπολάχ).
- Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα διάρρηξης ενός κρίσιμου μετώπου κοντά στο Robotyne/Verbove, που βρίσκεται στη δυτική περιφέρεια Ζαπορίζια, και χρειάζεται επειγόντως αυξημένη χρηματοδότηση και υλικά από τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα προς εκμετάλλευση.
- Η Ρωσία διαδίδει παραπληροφόρηση μεταξύ των αξιωματούχων της Δύσης και των ΗΠΑ, δημιουργώντας σκεπτικισμό και υπονομεύοντας την υποστήριξη για τη χρηματοδότηση του πολέμου της Ουκρανίας- το ενδιαφέρον του κοινού για τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ουκρανίας έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο.
- Η πρόσφατη εκδίωξη του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ από μια ομάδα Ρεπουμπλικανών που τάσσονται υπέρ του τερματισμού της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
- Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συμβαίνει παράλληλα με τη σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας, δημιουργώντας μια πιθανή κομβική στιγμή όπου οι αποφάσεις που θα ληφθούν μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις. Αυτός ο συγκερασμός παραγόντων είναι πιθανό να οδηγήσει σε εντονότερες εκκλήσεις για αναδρομολόγηση της βοήθειας προς το Ισραήλ, ιδίως από το ισχυρό ισραηλινό λόμπι στην Ουάσινγκτον, ενδεχομένως αποσπώντας περαιτέρω πόρους από την Ουκρανία.
- Με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ να πλησιάζουν, η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, όπου οι αποφάσεις θα επηρεάσουν σημαντικά την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και θα μπορούσαν να ωφελήσουν ακούσια τη Ρωσία. Ωστόσο, η ΕΕ έχει δηλώσει ότι η σύγκρουση Ισραήλ/Χαμάς δεν θα μειώσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να παραμείνει σταθερή. Παρ’ όλα αυτά, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται ενδεχομένως σε πολιτικό αδιέξοδο, η υποστήριξη της ΕΕ μπορεί να μην επαρκεί.