Χωριανόπουλος Άγγελος
Οι τακτικές που χρησιμοποίησε η παλαιστινιακή παραστρατιωτική ομάδα της Χαμάς κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, περιελάμβανε ένα μείγμα οικονομικά αποδοτικών όπλων υψηλής τεχνολογίας σε συνδυασμό με πρωτόγονα μέσα παρομοιάζοντας κατά πολύ τις τακτικές που είδαμε να εφαρμόζονται στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας. Αυτές οι τακτικές ήδη έχουν αναδιαμορφώσει το μέλλον του πολέμου.
Η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της ταυτόχρονα από 20 σημεία χρησιμοποιώντας εκρηκτικά και ένα κατασκευαστικό όχημα για να παραβιάσει την περίφραξη των συνόρων. Ωστόσο, προτού διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος, η Χαμάς χρησιμοποίησε επιδρομές ακριβείας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο τη διακοπή των προηγμένων συστημάτων επιτήρησης και την απενεργοποίηση των τοπικών στρατιωτικών δυνατοτήτων διοίκησης και ελέγχου. Ελεύθεροι σκοπευτές συνέβαλαν επίσης στην καταστροφή των σταθμών ελέγχου του IDF. Το Ισραήλ έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους όλα αυτά τα χρόνια, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την κατασκευή οχυρωμένων συνοριακών φρακτών. Οι φράχτες είναι εξοπλισμένοι με πύργους φρουράς εξοπλισμένους με ηλεκτρονικούς αισθητήρες, υπέρυθρες κάμερες και ραντάρ. Οι σταθμοί αυτοί έχουν την ικανότητα αυτόματης ιχνηλάτησης απειλών, μετάδοσης των δεδομένων γεωεντοπισμού τους και παρακολούθησης των κινήσεών τους.
Η Χαμάς παρουσίασε τη χρήση των εμπορικά διαθέσιμων drones, τα οποία ήταν σχετικά μικρά και όχι ιδιαίτερα γρήγορα στις κινήσεις τους. Αυτά τα drones τροποποιήθηκαν για να μεταφέρουν εκρηκτικά και χρησιμοποιήθηκαν με στόχο την εξουδετέρωση της υποδομών ασφαλείας του Ισραήλ. Αυτά τα χτυπήματα έχουν αρκετές ομοιότητες με τις τακτικές που εφαρμόζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν χρησιμοποιήσει αυτοσχέδια drone αυτοκτονίας για να στοχεύουν ρωσικά στρατεύματα και άρματα. Αυτό το χαμηλού κόστους, αυτοσχέδιο όπλο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην παράκαμψη των προηγμένων συστημάτων αεράμυνας και στην αδρανοποίηση τεθωρακισμένων οχημάτων. Η ανάπτυξη των υβριδικών συσκευών drone της Ουκρανίας, που υιοθετήθηκαν στη συνέχεια από τις ρωσικές δυνάμεις, βασίζεται σε διδάγματα που αντλήθηκαν από προηγούμενες συγκρούσεις. Πολλές από αυτές τις συγκρούσεις χαρακτηρίστηκαν από αυτό που η θεωρία του πολέμου αναφέρει ως ”ασύμμετρο πόλεμο”, όπου η μία πλευρά διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερη δύναμη πυρός από την άλλη.
Το Ισλαμικό Κράτος αναγνωρίζεται συχνά ως η πρώτη ομάδα που χρησιμοποίησε εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για ρίψη εκρηκτικών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, ιδίως στη Συρία γύρω στο 2016. Αυτή η καινοτομία, που προέρχεται από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στο έδαφος, βρήκε γρήγορα εφαρμογή μεταξύ διαφόρων μη κρατικών παραγόντων, που κυμαίνονται από αντικυβερνητικούς αντάρτες στη Μιανμάρ και τις Φιλιππίνες μέχρι και σε μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών. Σύμφωνα με τον Mike Monnik, Διευθύνοντα Σύμβουλο της DroneSec, μιας εξειδικευμένης συμβουλευτικής εταιρείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και στις απειλές από drone, κάθε νέα σύγκρουση είναι μάρτυρας της προόδου στην τεχνολογία των drone. Σημείωσε ότι η πρόσφατη επίθεση της Χαμάς έδειξε ένα αρκετά υψηλότερο επίπεδο πολυπλοκότητας και επιχειρησιακής ικανότητας σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση των drones.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία υπήρξε επίσης μάρτυρας της συγχώνευσης εμπορικά διαθέσιμων τεχνολογιών με συμβατικά στρατιωτικά μέσα/εκρηκτικά. Τα ουκρανικά στρατεύματα, (και πιο πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις), έχουν χρησιμοποιήσει άμεσα διαθέσιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να βελτιώσουν την ακρίβεια των συμβατικών συστημάτων πυροβολικού. Αυτά τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί για τη ρίψη χειροβομβίδων και άλλων όπλων σε χαρακώματα, αποθήκες, ακόμη και μεμονωμένους στρατιώτες. Επιπλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει drones για να μεταφέρουν προμήθειες σε στρατεύματα που σταθμεύουν σε χαρακώματα που θυμίζουν εκείνα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Χαμάς, στις πρόσφατες επιθέσεις της, χρησιμοποίησε drones για να ρίξει χειροβομβίδες στους πύργους ελέγχου του Ισραήλ και σε τηλεχειριζόμενα πολυβόλα.