Χωριανόπουλος Άγγελος
Οι επιθέσεις ακριβείας σε δύο αεροπορικές βάσεις στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία, αποτελούν τα πρώτα επιβεβαιωμένα σημάδια επιχειρησιακής αξιοποίησης του αμερικανικού Τακτικού Συστήματος Πυραύλων Στρατού ATACMS. Η ουκρανική κυβέρνηση με την βοήθεια της μεγάλης Βρετανίας προσπαθεί εδώ και 7 μήνες να παραλάβει βλήματα ATACMS για τους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, με σκοπό να αυξήσει τις ικανότητες κρούσης ακριβείας έναντι νευραλγικών υποδομών του Ρωσικού Στρατού.
Εδώ και μήνες, υπάρχουν αναφορές ότι οι παραδόσεις αυτών των συστημάτων στην Ουκρανία βρισκόντουσαν σε προετοιμασία. Σε σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται ότι “ένας μικρός αριθμός των πυραύλων έχει σταλεί μυστικά στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, όπου θα ενισχύσουν την ικανότητα του Κιέβου να πραγματοποιεί πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς κατά των ρωσικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια ενός σημαντικού σταδίου της αντεπίθεσής του, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.”
Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι έπληξαν τις δύο αεροπορικές βάσεις στο Μπερντιάνσκ και στο Λουχάνσκ σήμερα το πρωί, με ισχυρισμούς ότι “ελικόπτερα, πυρομαχικά και εξοπλισμός των Ρώσων κατακτητών έγιναν με επιτυχία στόχος”. Ενώ τα πλήγματα παραμένουν ανεπιβεβαίωτα σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι τουλάχιστον μία βάση όντως δέχθηκε κάποιου είδους επίθεση και οι επιπτώσεις για τη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικές. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι τα συντρίμμια που φέρονται να έχουν βρεθεί μετά από μία από αυτές τις επιθέσεις φαίνεται να δείχνουν υποπυρομαχικά M74 ου χρησιμοποιούνται στην έκδοση του ATACMS με κεφαλή διασποράς.
Η παράδοση του Στρατιωτικού Τακτικού Συστήματος Πυραύλων ATACMS διεξήχθει με άκρα μυστικότητα, με την προσδοκία ότι η πρώτη δημόσια αναγνώριση θα ερχόταν όταν οι πύραυλοι χρησιμοποιούνταν στο πεδίο της μάχης. Λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών των ΗΠΑ για την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, η έκδοση του ATACMS που πήγε στην Ουκρανία θα έχει μικρότερο βεληνεκές από τη μέγιστη απόσταση που μπορούν να έχουν οι πύραυλοι. Ενώ ορισμένες εκδόσεις των πυραύλων μπορούν να φτάσουν μέχρι και περίπου 300 χιλιόμετρα (180 μίλια), αυτοί που στάλθηκαν στην Ουκρανία έχουν μικρότερο βεληνεκές και φέρουν πυρομαχικά διασποράς, τα οποία, όταν εκτοξεύονται αποδεσμεύουν στον αέρα εκατοντάδες βομβίδια αντί για μία μόνο κεφαλή. Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας ισχυρίστηκαν ότι μια νυχτερινή επίθεση σε στόχους στην ανατολική και νότια Ουκρανία κατέστρεψε εννέα ρωσικά ελικόπτερα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό σε δύο αεροδρόμια στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές.
Όπως φαίνεται στα παραπάνω βίντεο, πλέον οι ATACMS έχουν ενταχθεί στο πεδίο επιχειρήσεων της Ουκρανίας και αναμένεται να δρανοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος των υποδομών πάνω στις οποίες στηρίζεται η πολεμική διαδικασία των Ρωσικών Δυνάμεων εντός της Ουκρανίας. Οι ATACMS θα ήταν το κλειδί για την ικανότητα της Ουκρανίας να πλήξει το αεροδρόμιο του Μπερντιάνσκ, δεδομένου ότι βρίσκεται σε απόσταση βολής από την έκδοση του πυραύλου μικρότερου βεληνεκούς, και τα πυρομαχικά διασποράς θα ήταν αποτελεσματικά στο να πλήξουν πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα. Οι πλησιέστερες θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου απέχουν μόλις 160 χιλιόμετρα (100 μίλια) από το Μπερντιάνσκ.
Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να εξεταστεί πιο προσεκτικά το πυρομαχικό M74, το οποίο φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στην ρωσική αεροπορική βάση. Κάθε βλήμα M39A1 ATACMS, το οποίο χρησιμοποιεί GPS και αδρανειακή πλοήγηση, φέρει 300 από αυτά τα υποπυρομαχικά. Κατά την τελική πορεία κρούσης, ο πύραυλος εκτελεί μια σταθεροποιημένη περιστροφή, με τη φυγόκεντρο δύναμη να διασκορπίζει τα βομβίδια. Το μέγεθος της περιοχής που επηρεάζει ο ATACMS και η πυκνότητα της κατανομής των βομβιδίων μπορούν να αλλάξουν επιλέγοντας το ύψος απελευθέρωσης.
Καθένα από τα Μ74 έχει ασύμμετρο σχεδιασμό για να προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη περιστροφή κατά την απελευθέρωση. Όταν φτάσει τις 2.400 στροφές ανά λεπτό, ο πυροκροτητής οπλίζεται. Οι εκατοντάδες M74, που φέρουν από μία υψηλής εκρηκτικότητας θραυσματική κεφαλή, συγκρούονται σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας εκτεταμένα θραύσματα καθώς και εκρήξεις. Το προσωπικό και υποδομές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στόχοι. Οι κάτωθεν εικόνες είναι από την περιοχή του ρωσικού αεροδρομίου στο Berdyansk το οποίο φαίνεται να επλήγει από ATACMS.
Πυραυλικό Οπλοστάσιο Ουκρανίας
Η Ουκρανία στηρίζει ένα τεράστιο μέρος των επιθετικών της ενεργειών στο πυραυλικό οπλοστάσιο που έχει διαμορφώσει μέσω Δυτικής βοήθειας. Έχει στην κατοχή της τους SCALP-EG που προμηθεύτηκε από την Γαλλία και χρησιμοποιούνται για κρούση έναντι εγκαταστάσεων στην κατεχόμενη Κριμαία. Κατέχει επίσης τον Storm Shadow, ο οποίος στην εξαγωγική του διαμόρφωση, έχει επίσημα δηλωμένο βεληνεκές άνω των 155 μιλίων. Δεδομένου ότι οι πύραυλοι αυτοί εκτοξεύονται από αέρος (από αεροσκάφη κρούσης/αναγνώρισης Su-24 Fencer της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας), είναι σε θέση να πλήξουν στόχους σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, αν και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων εντός των συνόρων της Ρωσίας.
Διαθέτει επίσης τον Ουκρανικής κατασκευής ”Neptune” με βεληνεκές περίπου 250 μίλια και ωφέλιμο φορτίο άνω των 770 κιλών. Η Ουκρανία έχει επίσης επαναχρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης της σοβιετικής εποχής, εφοδιάζοντάς τα με πολεμικές κεφαλές και στέλνοντάς τα σε αποστολές αυτοκτονίας ως αυτοσχέδιους πυραύλους cruise.
Mέσω της αγοράς αυτής, οι Ουκρανικές Δυνάμεις θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους ATACMS για να υποστηρίξουν την αντεπίθεσή τους, καθώς αυτή κατευθύνεται προς τους λασπώδεις και ψυχρούς χειμερινούς μήνες, επιτρέποντας στα στρατεύματα να χτυπήσουν πίσω από τις ρωσικές γραμμές, παραμένοντας εκτός βεληνεκούς βολής. Ο μικρός αριθμός πυραύλων υπογραμμίζει την απροθυμία των ΗΠΑ να στείλουν πιο ισχυρά όπλα στην σύγκρουση. Η αποστολή της έκδοσης με τα πυρομαχικά διασποράς θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη φορά που η κυβέρνηση των Δημοκρατικών προχωρά στην αποστολή αυτού του τύπου όπλων.
Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν χιλιάδες βόμβες διασποράς στην Ουκρανία. Τα όπλα αυτά έχουν απαγορευτεί από πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, επειδή έχουν ιστορικό ότι προκαλούν πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Οι μη ανατιναγμένες σφαίρες, οι οποίες συχνά γεμίζουν τα πεδία των μαχών και τις κατοικημένες περιοχές των πολιτών, μπορούν να προκαλέσουν ακούσιους θανάτους.