Χωριανόπουλος Άγγελος
Κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια, του διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου ΔΕΠ αλλά και του Α/ΓΕΣ, παρουσιάστηκαν από το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) drones διαφορετικών τύπων, μεγεθών, επιχειρησιακών χαρακτηριστικών και διαμορφώσεων. Είχαμε παρουσία περιπλανώμενων πυρομαχικών (Loitering Munitions) καθώς και ενός οχήματος που ταπεινή γνώμη του γράφοντος είναι μάλλον το πρόπλασμα δημιουργίας ενός μη επανδρωμένου οχήματος επιφανείας UGV (τηλεκατευθυνόμενου ή αυτόνομου). Γενικότερα στο σύγχρονο περιβάλλον του πολέμου, τέτοια οχήματα χρησιμεύουν για εκαθάριση εκρηκτικών μηχανισμών τύπου IED, ναρκών ή ακόμα και αντιαρματικών επιχειρήσεων μέσω εμπρηστικών μηχανισμών στο εμπρόσθιο μέρος. Τα οχήματα αυτά κινούνται είτε μέσω χειριστηρίου που βρίσκεται πλησίον του οχήματος, είτε αυτόνομα μέσω ΑΙ.
Η Ουκρανία παρουσίασε στο πεδίο της μάχης για πρώτη φορά ένα αυτόνομο/τηλεκατευθυνόμενο επίγειο drone μεταφοράς ναρκών και βομβών που χρησιμοποιείται για αντιαρματικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ναρκοθέτησης. Το μη επανδρωμένο όχημα εδάφους (UGV), που ονομάζεται Ratel S ή Honey Badger, μπορεί να μεταφέρει έως και 77 λίβρες εκρηκτικών με μέγιστη ταχύτητα 15 μιλίων την ώρα. ”Η κύρια ιδέα είναι ότι το ρομπότ χρησιμοποιείται ως κινητή κεφαλή που φέρει αντιαρματικές νάρκες ή άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς”, δήλωσε η εκπρόσωπος της ομάδας κατασκευής του Brave1, Viktoriia Kovalchuk.
Το όχημα που αναπτύχθηκε μέσω του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας, “Brave1” ως μέρος της πρωτοβουλίας “Army of Drones” αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά σε ένα άρθρο στον ιστότοπο Militarniy τον Μάιο και παρουσιάστηκε στο ουκρανικό τηλεοπτικό ”κανάλι 11” τον Σεπτέμβριο. Στην αρχική της έρευνα, η ομάδα εξέτασε αρχικά κινεζικές επιλογές “εκτός ραφιού” και ερεύνησε επίσης τη λετονική ομάδα “Robotnest” που εργαζόταν σε μια παρόμοια ιδέα που ονομάζεται AGR8 Project. Αφού αποφάσισε ότι κανένα από τα δύο δεν ταίριαζε με τις επιχειρησιακές προεκτάσεις που ήθελε ο Ουκρανικός Στρατός, η ομάδα αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο και να σχεδιάσει το όχημα από την αρχή. Δουλεύοντας με την υποστήριξη και τη συμβολή του 120ου Τάγματος Αναγνώρισης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) ο εξοπλισμός συγκεντρώθηκε γρήγορα από την διεθνή αγορά.
Το Ratel S λειτουργεί ως ένα ηλεκτροκίνητο τετρακίνητο όχημα τύπου (FPV), ικανό να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 40 κιλών με ταχύτητα 24 km/h με αυτονομία έως και πέντε χιλιόμετρα. Ελέγχεται εξ αποστάσεως από χειριστή, καθοδηγώντας το μέσω της χρήσης γυαλιών ή οθόνης. Χρησιμοποιεί ένα εναέριο drone για να παρακολουθεί την πρόοδό του, το οποίο μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με μεταδότη σήματος για να αυξήσει την επιχειρησιακή εμβέλεια του drone.
Το Ratel μπορεί να φορτωθεί με αντιαρματική νάρκη ξηράς ή άλλα πυρομαχικά και είναι εξοπλισμένο με σύστημα απομακρυσμένης πυροδότησης, επιτρέποντάς του να χρησιμεύσει ως κινητός φορέας κεφαλής. Το βίντεο στην ανάρτηση του Fedorov δείχνει το UGV να μεταφέρει εκρηκτικά και να οδηγείται κοντά σε ένα λευκό βαν προτού πυροδοτηθεί. Το όχημα μετέφερε αντιαρματική νάρκη TM-62 και δύο βόμβες όλμου των 82 mm.
Οι δραστηριότητες της ομάδας ανάπτυξης χρηματοδοτούνται από τα ουκρανικά υπουργεία Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Άμυνας, Στρατηγικών Βιομηχανιών, Οικονομίας καθώς και από το Γενικό Επιτελείο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. Ο Fedorov (υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού) ανέφερε ότι ”Το Brave1 χρησιμεύει ως μια ενοποιημένη πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας, του κράτους, του στρατού, των επενδυτών, των εθελοντικών κεφαλαίων, των μέσων ενημέρωσης και όλων εκείνων που συμβάλλουν στην προώθηση της νίκης μέσω της τεχνολογίας”.
Πιστεύει ότι με την εισαγωγή του Ratel S, η AFU θα έχει μια προηγμένη και ευέλικτη ικανότητα εξ αποστάσεως εμπλοκής με εχθρικούς στόχους, η οποία θα ενισχύσει την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα, την προσωπική ασφάλεια και την ασφάλεια του έθνους.
Φρονώ πώς η Πατρίδα μας θά έπρεπε νά παρακολουθεί από πολύ κοντά τίς εξελίξεις στήν τεχνολογία και τήν Αμυντική Βιομηχανία τής Ουκρανίας αλλά καί κυρίως τού Ισραήλ καί νά μεταφέρει αυτές τίς ιδέες, τίς καινοτομίες καί τίς γνώσεις στήν Ελληνικήν Αμυντικήν μας Βιομηχανίαν… !!!
Na είστε καλά για το σχόλιο κ. Αναστασίου συμφωνούμε
Πιστεύω ακράδαντα πώς η Πατρίδα μας η Ελλάς θά πρέπει οπωσδήποτε να γίνει απαιτητική έναντι τών συμμάχων της καί ιδίως τών ΗΠΑ, προκειμένου νά λαμβάνει σοβαρά ανταλλάγματα υπέρ τής Ελληνικής Αμυντικής της Βιομηχανίας σέ σχέση μέ τίς σοβαρές διευκολύνσεις τίς οποίες παρέχει, όπως πχ την Βάση της Αλεξανδρούπολης, τήν Βάση τής Σούδας, τήν Βάση τής Ελευσίνας γιά τά πολλά μεταγωγικά αεροπλάνα τών ΗΠΑ , ειδικότερα μάλιστα τώρα μέ τήν αφορμήν τού πολέμου στήν Μέσην Ανατολήν ..!!! Η εκ μέρους της Ελλάδος παροχή υπηρεσιών καί διευκολύνσεων στούς συμμάχους μας θά πρέπει νά ακολουθείται καί μέ σοβαρά ανταλλάγματα τών συμμάχων μας πρός τήν Χώραν μας .!!! Διαφορετικά η άνευ σοβαρών ανταλλαγμάτων προσφορά μας ερμηνεύεται από τούς συμμάχους μας ως εθελοδουλεία..!!! Πρόσφατα οι ΗΠΑ εζητησαν καί άλλην μίαν Ελληνικήν Βάση. Προτείνω νά τούς παρέξωμε τήν Νήσον Κάρπαθον ή τήν Νήσον Κάλυμνον που ευρίσκονται πλησίον στήν Μικράν Ασίαν..!!!
Na είστε καλά για το σχόλιο κ. Αναστασίου
Το γνωρίζεται αυτό Ευέλικτο, προσαρμοσιιμο,,παμθηνο.
Εντυπωσιάζει το αεροπλάνο που αποτρέπει τις δασικές πυρκαγιές
By
Χριστίνα Γιαννούλη
15 Μαΐου 2023
Ο Νίκος Ευστρατίου και ο Βαγγέλης Ιορδάνου κατασκεύασαν αεροπλάνο που εντοπίζει και αποτρέπει δασικές πυρκαγιές
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που μπορεί να αποβεί σωτήριο τόσο για τις δασικές εκτάσεις του τόπου μας όσο και για τις περιουσίες των κατοίκων της. Αναφερόμαστε στο αεροπλάνο που κατασκεύασαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης και συγκεκριμένα ο μαθητής της Β’ Λυκείου Νίκος Ευστρατίου και ο μαθητής της Α’ Λυκείου, Βαγγέλης Ιορδάνου, το οποίο εκτελώντας προκαθορισμένες πτήσεις χάρη στον έξυπνο ‘’εγκέφαλό’’ του, μπορεί να ελέγξει και άρα να αποτρέψει το ενδεχόμενο δασικής πυρκαγιάς.
Η ιδέα του ‘’θαυματουργού’’ αεροπλάνου προέκυψε στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Vodafone Generation Next στον οποίο έλαβαν μέρος οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ με την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Μανιάτη. Μάλιστα, όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο ένας εκ των δυο μαθητών, ο Νίκος Ευστρατίου, το εν λόγω project έχει πολλές πιθανότητες να καταλάβει υψηλή θέση στο διαγωνισμό, καθώς αντίστοιχη συμμετοχή του ίδιου την περσινή χρονιά στο Vodafone Generation Next, με το ’’έξυπνο’’ μπαστούνι για τυφλούς, κατέλαβε την 4η θέση πανελλαδικά!
Το αεροπλάνο 1,5 περίπου μέτρου που κατασκεύασαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, αφού μεταξύ άλλων το κόστος του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς επίσης είναι εξαιρετικά ελαφρύ λόγω της επιλογής του θερμομονωτικού υλικού depron. Παράλληλα, οι ακριβείς συντεταγμένες που αποστέλλονται στους πυροσβέστες σε περίπτωση ανίχνευσης δασικής πυρκαγιάς, μέσω κάμερας υπερύθρων και μικροϋπολογιστή Raspberry P, συμπληρώνουν ένα πλήρως λειτουργικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιήσει μελλοντικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Το αεροπλάνο χαρακτηρίστηκε υλοποιήσιμο λαμβάνοντας πολύ καλά σχόλια από το Πυροσβεστικό Τμήμα Μυτιλήνης
«Δεχτήκαμε πολύ ενθαρρυντικά σχόλια για το εγχείρημά μας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης στην οποία παρουσιάσαμε το αεροπλάνο», δηλώνει ο μαθητής Νίκος Ευστρατίου, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι με τον Βαγγέλη Ιορδάνου, με την προοπτική ότι η ιδέα μας μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον και να αποτρέπει εγκαίρως την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος».
Η ενασχόληση των δυο μαθητών με τις έξυπνες κατασκευές δεν θα μπορούσε να είναι ασύμβατη με τους ακαδημαϊκούς τους στόχους: «Τόσο εγώ όσο και ο Βαγγέλης φιλοδοξούμε να εισαχθούμε στο Πολυτεχνείο», δηλώνει ο Νίκος Ευστρατίου και προσθέτει: «Εμένα με ενδιαφέρει κυρίως ο τομέας του προγραμματισμού, γι’ αυτό και ανέλαβα αυτό το κομμάτι του project, κι έτσι θα ήθελα να σπουδάσω ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο. Αντίστοιχα ο Βαγγέλης ανέλαβε το κατασκευαστικό κομμάτι του αεροπλάνου και θέλει να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός».
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της Vodafone Generation Next αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον Ιούνιο. Στους ταλαντούχους μαθητές από την
Kαλησπέρα, να είστε καλά για το σχόλιο και τις επισημάνσεις.