Το Digital Ocean Vision έχει εγκριθεί από τους Υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και τον Υπουργό Άμυνας της Σουηδίας, με σκοπό να ενισχύσει τις ικανότητες της συμμαχίας για επίγνωση της τακτικής κατάστασης μάχης σε ναυτικό περιβάλλον. Η πρωτοβουλία “Ψηφιακός Ωκεανός” θα εστιάσει στον συντονισμό μεταξύ των εθνικών και συμμαχικών δυνατοτήτων που χρησιμοποιούνται για τη θαλάσσια επιτήρηση σε όλες τις θάλασσες στις οποίες επιχειρεί η συμμαχία.
Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει λήψη δεδομένων από ένα ευρύ φάσμα μέσων/αισθητήρων, από δορυφόρους έως αυτόνομα συστήματα που βρίσκονται είτε κάτω είτε άνωθεν της επιφάνειας της θάλασσας. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή προγράμματα για την καλύτερη αντιμετώπιση των θαλάσσιων απειλών και ασύμμετρων μεθοδολογιών μάχης. Στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν το Ναυτιλιακό Κέντρο του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών εντός της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM) στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να αυξήσουν την επίγνωση της τακτικής κατάστασής και να ενιχύσουν τις ικανότητες αποτροπής στον θαλάσσιο τομέα.
Νωρίτερα φέτος, το ΝΑΤΟ δημιούργησε επίσης ένα επιτελείο συντονισμού κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών στην έδρα του στις Βρυξέλλες για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και του ιδιωτικού τομέα. Ως επόμενο βήμα, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη για να καθοδηγήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη των ναυτικών δυνατοτήτων σύμφωνα με άλλες προσπάθειες σε ολόκληρη τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ και του σχεδίου δράσης για την αμυντική παραγωγή.
Ο OCCAR (Οργανισμός για την Κοινή Συνεργασία στον Εξοπλισμό) υπέγραψε επίσημα την πρώτη φάση του έργου της Ευρωπαϊκής Περιπολικής Κορβέτας (EPC) σε μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Naviris, η οποία περιλαμβάνει ναυτικές εταιρείες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Δανία και τη Νορβηγία στις 24 Οκτωβρίου 2023. Αυτή η προσπάθεια οικονομικού ύψους 87 εκατ. ευρώ υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) με 60 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα από τις συμμετέχουσες χώρες.
Στόχος του διετούς προγράμματος είναι ο σχεδιασμός ενός ναυτικού σκάφους επόμενης γενιάς. Η πρωτοβουλία EPC υπογραμμίζει την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας και τη συνεργασία μεταξύ των ναυτικών τομέων των κρατών μελών της ΕΕ. Τα σκάφη αυτά θα είναι σχεδιασμένα για διάφορες θαλάσσιες αποστολές ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε κράτους. Το έργο EPC, μέρος της πρωτοβουλίας PESCO, στοχεύει στην ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών, ευθυγραμμιζόμενο τόσο με τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με τις στρατηγικές των συμμετεχουσών χωρών.