Τις τελευταίες 4 ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός κυρίως μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει αυξήσει κατά πολύ την κλίμακα και την ένταση των επιχειρήσεων έναντι της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Κυρίως στόχος των βομβαρδισμών φαίνεται να είναι οι υπόγειες εγκαταστάσεις της οργάνωσης και τα διοικητικά κέντρα που βρίσκονται εντός αστικού ιστού. Από την Παρασκευή και ύστερα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως μπαίνουμε στην ”Δεύτερη Φάση του Πολέμου” η οποία περιλαμβάνει και Χερσαίες Επιχειρήσεις εντός της Γάζας από το Πεζικό, τις Ειδικές Δυνάμεις, το Μηχανικό Μάχης σε συντονισμό με Δυνάμεις Πυροβολικού και Πολεμικής Αεροπορίας. Πλέον βλέπουμε πως σιγά σιγά μπαίνουμε σε συμβατικού τύπου επιχειρήσεις εντός της Γάζας.
Όπως φαίνεται από τα βίντεο που εξέδωσε ο IDF, κατά την διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων, το Πεζικό δέχθηκε υποστήριξη/κάλυψη από τεθωρακισμένες δυνάμεις οι οποίες αποδέσμευαν βομβίδια καπνού για κάλυψη των δυνάμεων από αυτοσχέδια μη επανδρωμένα drone της Χαμάς, καθώς και από αντιαρματικά όπλα. Η πρώτη φάση των επιχειρήσεων ξεκίνησε την νύχτα για να εκμεταλλευτούν το στρατηγικό πλεονέκτημα χρήσης νυκετρινών διόπτρων έναντι των δυνάμεων της Χαμάς.
Αντικειμενικός Σκοπός Δεύτερης Φάσης
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, Αντικειμενικός Σκοπός ΑΝΣΚ της Δεύτερης Φάσης των επιχειρήσεων φαίνεται να είναι η δημιουργία μίας ”No Man’s Land” (κατά την Ρωσική Αντίληψη) στα συνοριακά εδάφη της Γάζας με το Ισραηλινό Κράτος με σκοπό να καταστεί αδύνατη η δημιουργία παραστρατιωτικών πυρήνων ασύμμετρων επιχειρήσεων της Χαμάς ή της PJI. Η δημιουργία της Ζώνης αυτής φαίνεται να γίνεται συνεχόμενων βομβαρδισμών κρίσιμων κτιριακών υποδομών της Χαμάς στην περιοχή αυτή αλλά και μέσω καταστροφής κτιρίων δια κρούσεων ακριβείας από αέρα και ξηρά.
Κατά την εισβολή εντός της Γάζας, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάλυση, ο IDF φαίνεται να χρησιμοποιεί ”Σιδερένα Κλουβιά” άνωθεν των τεθωρακισμένων δυνάμεων με σκοπό να αποτρέψουν τις κρούσης ακριβείας από μη επανδρωμένα μέσα. Τα πρώτα Merkava που εθεάθησαν να φέρουν τη δική τους θωράκιση-κλουβί εμφανίστηκαν σε εικόνες των δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) που συγκεντρώθηκαν στο νότιο άκρο της χώρας γύρω από τη Γάζα. Ελληνικές εταιρείες/μηχανικοί θα μπορούσαν να έχουν τεράστια κέρδη από την ανάπτυξη τέτοιων πρωτόγονων υποδομών προστασίας στα τεθωρακισμένα οχήματα του ΕΣ, κυρίως στο πεδίο επιχειρήσεων του Έβρου όπου θα επιχειρήσουν και τα τουρκικά drone Kargu.
Τα άρματα σε τακτικό επίπεδο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πληθώρα αυτοσχέδιων drone του εμπορίου που θα διεξάγουν επιχειρήσεις άφεσης ρουκετών στο άνωθεν μέρος του άρματος. Παρόμοιες επιθέσεις είχε αντιμετωπίσει και ο αμερικανικός στρατός από τις δυνάμεις του ΙSIS στην Συρία οι οποίες είχανε μερική τακτική κυριαρχία σε ορισμένα σημεία των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί έχουν λάβει υπόψη τους τον τρόπο με τον οποίο και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση στην Ουκρανία έχουν συμβάλει στην προστασία των αρμάτων μάχης και άλλων επίγειων μέσων για αντιμετώπιση συστημάτων χαμηλής τεχνολογίας.
‘Άγνωστο παραμένει αν αυτά τα εδάφη της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ, θα παραμείνουν σε τέτοια κατάσταση, ή αν με κάποιον τρόπο ο IDF θα δημιουργήσει πιθανώς ένα ναρκοπέδιο στην περιοχή, έχοντας ανοιχτούς μονάχα συγκεκριμένους πλήρως ελεγχόμενους δοαδρόμους για να μπορούν να ελέγχονται μερικώς οι ροές ανθρώπων. Για την καταστροφή των υπόγειων τούνελ της Χαμάς το Ισραήλ διαθέτει συγκεκριμένο οπλοστάσιο καταστροφής και αδρανοποίησης των εγκαταστάσεων αυτών.
Ως αλυσιδωτή αντίδραση, ήρθε η απάντηση της Κίνας η οποία έκλεισε την πρόσβαση στο δορυφορικό δίκτυο παρακολούθησης Baidou για τον Ισραηλινό λαό.
Γεωγραφικό σημείο επιχειρήσεων στο οποίο επιχείρησε ο Ισραηλινός Στρατός.