Χωριανόπουλος Άγγελος
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο της ιστοσελίδας ”DefenceRedefined” παρατηρήθηκε ένα ενδιαφέρον πρόπλασμα ανάπτυξης Μη Επανδρωμένου Οχήματος Εδάφους (UGV) από την ελληνική εταιρεία UCANDRONE. Ουσιαστικά στο βίντεο παρατηρήσαμε έναν εν διαμορφώσει σκελετό 2 οχημάτων 4×4 με ενσωματωμένα λάστιχα κίνησης σε δύσβατο περιβάλλον μάχης για δημιουργία μίας στοιχείωδους ευστάθιας κατά την διεξαγωγή επιχειρήσεων.
Στο πλάνο του βίντεο από το DefenceRedefined διακρίνονται και 2 κονσόλες χειρισμού των μη επανδδρωμένων επίγειων μέσων, όπου η αριστερή είναι διαθέσιμη και στο ελεύθερο εμπόριο. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε πως μιλάμε για μία αρκετά ευέλικτη διαμόρφωση του οχήματος στο κομμάτι του χειρισμού, καθώς φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψιν στο επιχειρησιακό/τακτικό πλαίσιο τα διδάγματα του Ρώσο-ουκρανικού Πολέμου.
Τακτική – Επιχειρησιακή Χρήση
Γενικότερα, τα Μη Επανδρωμένα Οχήματα Εδάφους στο τακτικό τους σκέλος χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις ναρκοθέτησης, καταστροφής ναρκών, τοποθέτησης εκρηκτικών έναντι τεθωρακισμένων οχημάτων, μεταφοράς υλικοτεχνικής υποστήριξης, αποστολών κρούσης αυτοκτονίας αλλά και μερικής εκκαθάρισης χαρακωμάτων. Επίσης είναι εφικτή η χρήση τους για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και δεδομένων στοχοποίησης εχθρικών οχημάτων/δυνάμεων από το πεδίο επιχειρήσεων. Το επιχειρησιακό αποτύπωμα της διαδικασίας αυτής, αφορά κυρίως τον όρο της ”προσαρμοστικότητας” που περιγράφουν τα Νατοϊκά Μοντέλα Μάχης τα οχήματα αυτά.
Λόγω της αρκετά ευέλικτης αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης που παρατηρούμε στην φωτογραφία, ο εκάστοτε τοπικός Διοικητής μέσω χρήσης ενός και μόνο οχήματος είναι εφικτό να διεξάγει οιανδήποτε επιχείρηση απαιτείται την δεδομένη χρονική στιγμή και να προσαρμοστεί ανάλογα με την χαοτική πραγματικότητα του πολέμου. Η προσαρμοστικότητα αυτή διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό των φόρτο εργασιών των τακτικών κλιμακίων που χρησιμοποιούν τα UGV αυτά. Κάτωθεν, ακολουθεί βίντεο με την επιχειρησιακή αξιοποίηση αντίστοιχων μέσων από τον Ουκρανικό Στρατό.
ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΗΣ σημασίας, αποτελεί το γεγονός πως σε αντίθεση με τον Ουκρανικό Στρατό, η Ελληνικής UCANDRONE έχει τοποθετήσει χαμηλής τεχνολογικής έντασης χειριστήριο (”low-tech-warfare”) με σκοπό να αποφεύγονται οι κυβερνοεπιθέσεις και οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου έναντι του χειριστηρίου οι οποίες έχουν προκαλέσει τεράστιες υλικοτεχνικές αδυναμίες στα χειριστήρια DJI του Ουκρανικού Στρατού. Είναι άγνωστο στον γράφων αν αυτή η προσθήκη έγινε εκκούσια ή ακούσια από την εταιρεία. Αποτελεί μία Στρατηγικού Επιπέδου προσθήκη για την λειτουργία των συστημάτων αυτών δεδομένης της πολεμικής πραγματικότητας.
Στο παραπάνω βίντεο βλέπουμε ένα ρωσικό UAV να παρακολουθεί την δράση ενός ουκρανικού UGV που χρησιμοποιεί αντιαρματικές νάρκες TM-62 στο πεδίο των επιχειρήσεων εντός ζώνης κρούσης του Πυροβολικού.
Military Internet of Things και η Ελληνική UCANDRONE
Το Internet of Things (IoT) στην αμυντική βιομηχανία, επίσης γνωστό ως ”Internet of Military Things” (IoMT) ή ”Internet of Battlefield Things” (IoBT), βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης παγκοσμίως. Η GlobalData προβλέπει ότι κορυφαίες εταιρείες στο C4ISR, στην κυβερνοασφάλεια, την αυτονομία οχημάτων και άλλα συναφή πεδία στα οποία συμμετέχουν εταιρείες όπως η Northrop Grumman, η Boeing, η Lockheed Martin, η Thales, η BAE Systems, η L3Harris Technologies, η Leonardo DRS και η Airbus, θα είναι μέρος της επανάστασης του IoMT. Παρατηρούμε πως ελληνικές εταιρείες, όπως η προαναφερθείσα, πρωτοστατούν στο κομμάτι ανάπτυξης όλων των απαραίτητων στοιχείων που χρειάζονται για την ανάπτυξη ενός τέτοιο ”Δικτύου Μάχης”. Ακολουθούν μερικές από τις βασικές τεχνολογικές τάσεις που επηρεάζουν το IoMT τους επόμενους 12 έως 24 μήνες.
- AI και Αnalytics: Το AI είναι ένα βασικό στοιχείο για τη βέλτιστη χρήση του IoMT, καθώς επιτρέπει πιο αποτελεσματική ανάλυση των τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που ρέουν με υψηλό ρυθμό από έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό οχημάτων που συμμετέχουν στην πολεμική διαδικασία. Οι πληροφορίες που σχετίζονται με την άμυνα / την ασφάλεια έρχονται κυρίως με τη μορφή ευφυΐας ανοιχτού κώδικα (OSINT), εφοδιασμού, υποστήριξης, συντήρησης και πληροφοριών για το πεδίο της μάχης. Τα Big data analytics μπορούν να σαρώσουν τεράστιο όγκο δεδομένων και ταυτόχρονα να μειώσουν τις σχετικές απώλειες πληροφορίας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες AI, όπως η μηχανική μάθηση. Τα logistics, η υποστήριξη και η συντήρηση οχημάτων επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τα Big data analytics. Η προληπτική συντήρηση βάσει συνθηκών μπορεί να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τη διαθεσιμότητατων πλατφορμών. Ανάλογα με τον πελάτη και τις ανησυχίες ασφαλείας του, καθώς και τις διαθέσιμες βιομηχανικές δυνατότητες, το IoMT, σε συνδυασμό με τα Big data analytics και την ”Εφοδιαστική Βάσει Επιδόσεων” (που πιθανότατα προσφέρει η εταιρεία αν κρίνουμε από την ιστοσελίδα της), είναι ένας πολλά υποσχόμενος συνδυασμός για την αμυντική βιομηχανία. Τέλος, ”battlefield intelligence” IoMT στο πεδίο της μάχης αναμένεται να διατηρήσει μια ανθρωποκεντρική μορφή. Λόγω της φύσης του, η οποία συνεπάγεται με άμεση καταστροφή στόχων, ειδικά όταν πρόκειται για επιχειρήσεις εντός αστικού ιστού, θα είναι πάντοτε απαραίτητη η ταυτοποίηση του ανθρώπου έτσι ώστε να παρθεί ητελική απόφαση για την καταστροφή του στόχου.
- Επεξεργαστές και πομποί: Λαμβάνοντας υπόψη ότι το IoMT βασίζεται στην ύπαρξη ενός ασφαλούς και ικανού δικτύου, οι ισχυροί επεξεργαστές θα παραμείνουν βασικό συστατικό για την επεξεργασία μεγάλων δεδομένων μάχης σε ζωντανό χρόνο. Επιπλέον, με την ασύρματη μετάδοση δεδομένων μέσω συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας, οι πομποί πρέπει να είναι σε θέση να μεταδίδουν μεγαλύτερους όγκους δεδομένων σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
- Αποθήκευση δεδομένων: Η αμυντική βιομηχανία εργάζεται σε μια ποικιλία λύσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων. Πολλές ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, προσφέρουν λύσεις αποθήκευσης σε κυβερνητικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένου του US DoD. Ωστόσο, μια ικανότητα αποθήκευσης δεδομένων για επιχειρήσεις μάχης θα πρέπει να συμμορφώνεται με πολλές τεχνικές προδιαγραφές. Στην πολιτική αγορά, το IoT γίνεται το επόμενο πεδίο μάχης τύπου cloud.