Χωριανόπουλος Άγγελος
Το ALTIUS-600 αποτελεί ένα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) της Area-I, μιας αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ως μέρος της οικογένειας συστημάτων ALTIUS, το ALTIUS-600 ειδικεύεται στη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και είναι συμβατό με μια σειρά στρατιωτικών και πολιτικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των C-130A και P-3 Orion, καθώς και με επίγειες και θαλάσσιες πλατφόρμες μάχης. Η ευελιξία του επεκτείνεται σε εφαρμογές στα συστήματα Αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (CUAS), στην επιτήρηση πεδίου μάχης, στη συλλογή σημάτων και στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει υποβληθεί σε επιτυχείς δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας εκτόξευσης από αέρος από το UAV Kratos XQ-58A Valkyrie, αποδεικνύοντας τις ικανότητες επιτήρησης και αναγνώρισης στόχων καθώς και την ικανότητά του να επικοινωνεί τις θέσεις του εχθρού. Με μήκος 1 μέτρο, άνοιγμα φτερών 2,54 μέτρα και βάρος 12,25 κιλά, το ALTIUS-600 έχει σχεδιαστεί για ανάκτηση και μπορεί να προσγειωθεί σε επίπεδες επιφάνειες. Μπορεί να χειριστεί χειροκίνητα ή να ακολουθεί αυτόνομη πλοήγηση σε προϋπολογισμένα σημεία, χρησιμοποιώντας συστήματα εκτόξευσης όπως ο κοινός σωλήνας εκτόξευσης (CLT).
Το ALTIUS-600 μπορεί να μεταφέρει έως και 3,17 κιλά αρθρωτών ωφέλιμων φορτίων, προσαρμόσιμων για διαφορετικές ανάγκες αποστολών, συμπεριλαμβανομένων ISR, SIGINT, ηλεκτρονικού πολέμου, ακόμη και πολεμικών κεφαλών υψηλής εκρηκτικότητας για επιχειρήσεις κρούσης. Με κινητήρια δύναμη έναν οπίσθιο έλικα δύο πτερυγίων, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναπτύσσει ταχύτητες πλεύσης και μέγιστες ταχύτητες 60 και 90 χιλιομέτρων αντίστοιχα, έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 440 χιλιομέτρων και διάρκεια αποστολής έως και τέσσερις ώρες. Η οικογένεια ALTIUS περιλαμβάνει επίσης το μικρότερο ALTIUS-500 και το μεγαλύτερο ALTIUS-900, με το τελευταίο να προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια και αντοχή. Από τον Απρίλιο του 2021, η Area-I αποτελεί μέρος της Anduril Industries, επεκτείνοντας τις προσφορές της στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.
Κάλυψη Αναγκών Ελληνικού Στρατού
Η προσαρμοστικότητα και πολυμορφία εκτόξευσης του συγκεκριμένου συστήματος από πολυάριθμες πλατφόρμες αποτελεί νευραλγικό παράγοντα χρήσης και αξιοποίησης του οχήματος από οποιοδήποτε στράτευμα, πόσο μάλλον από τον Ελληνικό Στρατό. Μπορεί να εκτελέσει επιχειρήσεις μέσω διαφόρων πλατφορμών εκτόξευσης τόσο στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Έβρου, όσο και στου Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στης Κύπρου.
Όπως είχε αποδεχθεί και στο πεδίο επιχειρήσεων της Ουκρανίας τομή επανδρωμένο όχημα αυτό είναι ικανό να λειτουργήσει συνεργατικά και με τακτικά κλιμάκια από επίγειους εκτοξευτές είτε από καρότσες οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Ο Ουκρανικός Στρατός το χρησιμοποίησε κυρίως για κρούσεις ακριβείας έναντι ορισμένων κρυπτών υπόγειων υποδομών του Ρωσικού Στρατού κυρίως στο Μπάχμουτ.
Γενικότερα ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί το ΑLTIUS στο γεωγραφικό περιβάλλον του Ινδοειρηνικού χρησιμοποιώντας ως μέσο εκτόξευσης του όχημα DAGOR. Η προαναφερθείσα μεθοδολογία είναι ιδανική για το θαλασσοχερσαίο περιβάλλον μάχης του Αιγαίου για χρήση κυρίως και από τον Στρατό Ξηράς, από τις Ειδικές Δυνάμεις αλλά και από τμήματα της Εθνοφυλακής. Η εκτόξευσή του και η εγκατάστασή του είναι εξαιρετικά απλή και αποδοτική.
Το Ελληνικό τροχοφόρο όχημα ΘΟΥΡΙΟΣ έχει κατασκευαστεί εδώ και αρκετό καιρό από Έλληνες μηχανικούς και χρησιμοποιείται μερικώς από ορισμένα κλιμάκια. Είναι ικανό να μεταφέρει ειδικές δυνάμεις και τακτικά κλιμάκια του στρατού που θα το επιλέξει και όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες διαθέτει στο οπίσθιο μέρος χώρο αποθήκευσης εξοπλισμού αλλά και χωρητικότητα πιθανής εγκαταστάσεις εκτοξευτών περιφερόμενων πυρομαχικών ή drone. Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει πιστοποιηθεί κάποια τέτοια συνεργατική εμπλοκή και αποτελεί καθαρή άποψη του γράφοντα πως το όχημα αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο από τους κατάλληλους φορείς έτσι ώστε να φέρει εκτοξευτές περιφερόμενων πυρομαχικών.
Αυτό θα μπορούσε να φέρει τον Στρατό πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός πρωτόγονου δικτύου κινητών αυτόνομων σμηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως αυτού που διερευνάται στο πλαίσιο του διακλαδικού προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης Low-Cost Cruise Missile (LCCM) του Αμερικανικού Στρατού. Μέχρι στιγμής ο Αμερικανικός Στρατός έχει επικεντρωθεί στην έκδοση Coyote Block 3 της Raytheon για ανάπτυξη αντίστοιχων ικανοτήτων. Σε μια δοκιμή του Αμερικάνικου Στρατού στα τέλη του περασμένου έτους, ένα σμήνος οχημάτων LCCM εκτοξεύθηκε και στη συνέχεια “αντέδρασε δυναμικά σε ένα περιβάλλον απειλών με προτεραιότητες, ενώ παράλληλα διεξήγαγε συνεργατική αναγνώριση και κατανομή στόχων μαζί με συγχρονισμένες επιθέσεις”.
Comments 1