Χωριανόπουλος Άγγελος
Το νοσοκομείο al-Shifa της πόλης της Γάζας λειτουργεί ως ένα μέρος εγκατάστασης και διακομοιδής ασθενών και τραυματιών από όλη την Γάζα λόγω των τεράστιων υγειονομικών προμηθειών που έχει συλλέξει από εξωτερικούς δωρητές. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές αποτελεί επίσης το επίκεντρο των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Χαμάς σε όλη την Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως ο IDF βρίσκεται πλησίον του νοσοκομείου και διεξάγει επιχειρήσεις εκαθάρρισης της περιοχής.
“Φρικτές αναφορές για επιθέσεις στο νοσοκομείο Αλ Σίφα έρχονται σήμερα από τη Γάζα”, δήλωσε στο Χ ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τη βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς. “Οι ζωές χιλιάδων ασθενών, του προσωπικού και των εκτοπισμένων πολιτών βρίσκονται σε κίνδυνο.” Αυτήν την στιγμή ο IDF έχει αποκόψει το Βόρειο τμήμα της Γάζας και από την πρόσβαση στην θάλασσα για αποκοπή των ναυτικών καταδρομικών ενεργειών της Χαμάς.
Όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, η προέλαση τoυ ΙDF εκτείνεται και στα κεντρικά της Γάζας μετρώντας 34 νεκρούς στρατιώτες. Το νούμερο είναι αρκετά μικρό και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ποιότητα πληροφοριών γεωεντοπισμού των παραστρατιωτικών δυνάμεων από τακτικού επιπέδου μη επανδρωμένα μέσα αλλά και στους βομβαρδισμούς δια του αέρος που προηγήθηκαν.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει παράσχει στο Ισραήλ τεράστια στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη και έχει μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτικών μέσων στην περιοχή, βρίσκεται σε πολύ λεπτή γραμμή αναφορικά με το θέμα της επίσημης θέσης της. Από τη μία πλευρά, έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την υποστήριξη, αλλά από την άλλη, αυξάνει τις εκκλήσεις της προς το Ισραήλ να μετριάσει τις απώλειες αμάχων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ινδία στο τέλος ταξιδιού στη Μέση Ανατολή και την Ασία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα από την τετράωρη ανθρωπιστική παύση των μαχών στη βόρεια Γάζα που ξεκίνησε χθες.
“Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να προστατευθούν οι άμαχοι και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς”, είπε. “Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πάρα πολλοί έχουν υποφέρει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τη ζημιά σε αυτούς και να μεγιστοποιήσουμε τη βοήθεια που φτάνει σε αυτούς. Για το σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε με το Ισραήλ συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να γίνουν για την προώθηση αυτών των στόχων”.
Eπιχειρησιακή Λειτουργία Αντιαεροπορικού Arrow και David’s Sling από τον IDF
Το Ισραήλ ανέπτυξε το σύστημα πυραυλικής αεράμυνας Arrow για εξωατμοσφαιρική αναχαίτηση (σύμφωνα με ισραηλινές πηγές του MSN) βαλλιστικού πυραύλου Ιρανικής κατασκευής o oποίος εκτοξεύθηκε από τις Δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη. Σύμφωνα με τον IDF το βλήμα κάλυψε σχεδόν 1.000 μίλια πάνω από την Αραβική Χερσόνησο καθ’ οδόν προς την ισραηλινή πόλη-λιμάνι Εϊλάτ. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας παρείχαν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την αναχαίτιση.
To Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας David’s Sling εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2017 για τον Ισραηλινό Στρατό. Κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία RAFAEL και την αμερικανική Raytheon με σκοπό να ενταχθεί στο ισραηλινό δίκτυο αεράμυνας, ανάμεσα στα συστήματα Arrow και Iron Dome. Ο σκοπός κατασκευής του ήταν η αναχαίτηση Βαλλιστικών Πυραύλων Μικρού Βεληνεκούς SRBM και μεγάλου διαμετρήματος ρουκετών που εκτοξεύονταν από τον Λίβανο και την Λωρίδα της Γάζας.
Το David’s Sling χρησιμοποιεί ένα Κέντρο Διοίκησης-Ελέγχου, σε συνδυασμό με το προαναφερθέν ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ELM-2084, όντας παράλληλα ικανό να επεξεργαστεί δεδομένα στοχοποίησης και εναέριας κατάστασης από διάφορους αισθητήρες που συμμετέχουν στην πολεμική διαδικασία. Η φιλοσοφία κατασκευής του, προϋποθέτει την δημιουργία ενός αντιβαλλιστικού/αντιπυραυλικού πλέγματος αεράμυνας, το οποίο θα χρησιμοποιεί βλήματα αναχαίτισης που θα κοστίζουν το 1/10 του βλήματος που χρησιμοποιεί το Arrow. Κατά συνέπεια, η Raytheon σε συνεργασία με την IAI και την RAFAEL διαμόρφωσαν-κατασκεύασαν το πρωτότυπο για τα διεθνή δεδομένα βλήμα Stunner.
Ο πύραυλος εδάφους-αέρος Stunner φημολογείται πως είναι ο πιο ευέλικτος πύραυλος του πλανήτη (ιδιαίτερα στην τερματική φάση καθοδήγησης δεδομένης απουσίας πολεμικής κεφαλής), χρησιμοποιεί δεδομένα στοχοποίησης από το χερσαίο ραντάρ ELM-2084 στην αρχική φάση της πορείας του, ενώ στην τελική φάση κατευθύνεται μέσω ερευνητή υπερύθερων διπλού κύματος (ίδιος ερευνητής με του Python-5).
To βεληνεκές κρούσης του πύραυλου Stunner βρίσκεται μεταξύ 7 και 300 χιλιομέτρων ενώ το βλήμα μπορεί να εκτοξευθεί είτε με πολεμική κεφαλή, είτε χωρίς. Στην διαμόρφωση χωρίς πολεμική κεφαλή, ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει τους Ιρανικούς πυραύλους των Zelzal-2, Fajr-2 και Fajr-3, οι οποίοι σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλή ευελιξία στο τελικό στάδιο πλεύσης τους προς τον στόχο.
Απαραίτητο στοιχείο για την τελική αναχαίτιση βλήματος υψηλής ευελιξίας είναι η καταστροφή του εχθρικού πυραύλου δια της επαφής με τον Stunner και όχι η ενεργοποίηση της πολεμικής κεφαλής του όταν έρθει σε κοντινό σημείο με το εισερχόμενο βλήμα. Συστήματα όπως οι Hawk-23 και οι Patriot PAC-3 (κυρίως λόγω κόστους βλήματος) κρίθηκαν ασύμφορα από τον Ισραηλινό Στρατό, ο οποίος προσπάθησε να κατασκευάσει το βλήμα Stunner έτσι ώστε να έχει ως αρχική τιμή τα 1.000.000$ (σήμερα έχει φτάσει περίπου στα 500.000$) έναντι των Patriot των οποίων το κόστος αναχαίτησης ανέρχεται στα 3.000.000$.
Κύριο χαρακτηριστικό της αεράμυνας και συγκεκριμένα των αντιαεροπορικών συστημάτων είναι η πολυστρωμάτωση, η αλληλοεπικάλυψη και η διασύνδεση (διαλειτουργικότητα) μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων συστημάτων. Για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το σύστημα Spyder δύναται να αποτελέσει δυνητική εξοπλιστική επιλογή στα πλαίσια ενός προγράμματος αντικατάστασης των HAWK του Ελληνικού Στρατού.