Αναλύοντας τις εξελίξεις του Αμερικανικού Πενταγώνου στις εφαρμοσμένες τεχνολογίες καταπολέμησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών διαφόρων τύπων, η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αντλήσουν πολύτιμα διδάγματα για να ενισχύσουν τις δικές τους αμυντικές δυνατότητες μέσω δημιουργίας ενός αποκεντρωμένου δικτύου μάχης. Η δημιουργία ενός ειδικού γραφείου Αντιμετώπισης Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (C-UAS) εντός της ελληνικής αμυντικής δομής, παρόμοιο με το Κοινό Γραφείο Αντιμετώπισης Μικρών Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (JCO) των ΗΠΑ, θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλες τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης συστημάτων αντιμετώπισης των απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να κινηθεί έχοντας ως παράδειγμα την προσέγγιση του Αμερικανικού Πενταγώνου, πραγματοποιώντας ολοκληρωμένες επιδείξεις για την αξιολόγηση μιας σειράς τεχνολογιών, από τακτικά όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, έως και συστήματα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος. Συμμετέχοντας σε τέτοιες αξιολογήσεις, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να αξιολογήσουν ήδη υπάρχοντα συστήματα ελληνικών εταιρειών που έχουν σχεδιαστεί για αυτές τις ανάγκες. θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΕΑΒ για ανάπτυξη παρόμοιων anti-drone συστημάτων.
Επιπλέον, η υιοθέτηση μιας στρατηγικής σταδιακής προμήθειας, όπου οι αρχικές δυνατότητες δοκιμάζονται στο πεδίο (δοκιμών ή μάχης) από στρατιωτικές μονάδες πριν από την προμήθεια πλήρους κλίμακας, θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογίες είναι προσαρμόσιμες στις εξελισσόμενες απειλές που εμφανίζουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Επιπλέον, ο Ελληνικός Στρατός θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις σχέσεις με συμμαχικά έθνη, ενσωματώνοντας κοινές πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας απόκτησης και την ευθυγράμμιση των συστημάτων με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ έτσι ώστε τα συστήματα αυτά να χρησιμεύσουν και ως εξαγώγιμα προϊόντα.
Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει νομοθετικές ή πολιτικές αλλαγές για να παραχωρήσει σε ένα πιθανό γραφείο C-UAS την απαιτούμενη εξουσία και αυτονομία προμηθειών, εξασφαλίζοντας ευελιξία και ανταπόκριση στην απόκτηση και ανάπτυξη αυτών των κρίσιμων αμυντικών τεχνολογιών έχοντας ως κεντρικό πυλώνα την δημιουργία ενός εθνικού αποκεντρωμένου δικτύου μάχης στα ελληνικά νησιά. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα διασφαλίσει ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν εξοπλισμένες για την αντιμετώπιση των σημερινών και αναδυόμενων απειλών στον εναέριο χώρο τους, κυρίως από αναδυόμενες απειλές όπως τα τουρκικά drone Kargu.
Aξίζει να σημειωθεί πως το Κοινό Γραφείο Αντιμετώπισης Μικρών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (JCO) του Αμερικανικού Πενταγώνου θέτει ως στόχο τον μετριασμό των απειλών που συνιστούν τα σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως τονίστηκε σε πρόσφατη παρουσίαση του υποστράτηγου Sean Gainey. Η επερχόμενη επίδειξη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2024, θα παρουσιάσει τις στρατηγικές του στρατού για την αντιμετώπιση της διογκούμενης χρήσης συντονισμένων ομάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε σενάρια μάχης. Αυτή η εστίαση στα σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών έρχεται εν μέσω αναφορών για σημαντικές απώλειες μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ζώνες συγκρούσεων, όπως παρατηρούμε στον Ρώσο-ουκρανικό Πόλεμο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μία ευέλικτη πολυεπίπεδη αμυντική στρατηγική.