Χωριανόπουλος Άγγελος
Μία πάρα πολύ σημαντική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή 19 Νοεμβρίου από την ιστοσελίδα του Δούρειου Ίππου η οποία αναφέρει πως κατά την 16η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου, μια εκ των αποφάσεων που ελήφθησαν όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, αφορούσε την έγκριση σχετικών μελετών προγραμμάτων για Αυτόνομα Πυρομαχικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του άρθρου της ιστοσελίδας, σε πρώτη φάση θα γίνουν προμήθειες συστημάτων για την κάλυψη αναγκών του ΓΕΣ και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), ενώ αναφέρεται ξεκάθαρα πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον απόκτησης περιφερόμενων πυρομαχικών πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα Loitering Munitions λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής ισχύος για τα επίγεια στρατεύματα, καθώς μόνο μέσω της παρουσίας τους (πραγματικής ή θεωρητικής) διαμορφώνουν ένα περιβάλλον συνεχούς πίεσης στον προελαύνον αντίπαλο, δίνοντας παράλληλα μία πολύ καθαρή εικόνα της μάχης στον αμυνόμενο. Είναι ικανά να αξιολογήσουν τις ζημιές που προκαλούνται στον αντίπαλο, διαθέτουν anti-radiation seeker και χρειάζονται μηδενική συντήρηση.
Τα περιφερόμενα πυρομαχικά, γνωστά και ως μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου ”καμικάζι”, έχουν αναλάβει έναν νευραλγικό ρόλο στα πεδία πολέμου από το 2021 και ύστερα, λειτουργώντας ως ένα υβρίδιο μεταξύ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και κατευθυνόμενων πυραύλων. Τα συστήματα αυτά προσφέρουν στις χώρες ευέλικτες, ακριβείς και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για διάφορες τακτικές εφαρμογές, όντας ικανά να προσαρμοστούν σε κάθε δομή μάχης.
Περιφερόμενο πυρομαχικό HERO
Η Αργεντινή και η Αρμενία, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν συστήματα HERO που παρέχουν τακτική ευελιξία λόγω του μικρού μεγέθους και της επιχειρησιακής τους απλότητας. Στις 9 Αυγούστου 2023, η εταιρεία ανάπτυξης Περιφερόμενων Πυρομαχικών (loitering munition) UVision Air Ltd., ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή του συστήματος Hero-120 Loitering Munition στην περιοχή της Αρκτικής. Οι δοκιμές διεξήχθησαν με σκοπό να αξιολογηθεί η συνολική επιχειρησιακή ικανότητα του συστήματος σε περιβάλλον ψύχους και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Η αξιολόγηση περιλάμβανε μια σειρά αποστολών πτήσης/κρούσης του περιφερόμενου πυρομαχικού σε ακραίες καιρικές συνθήκες, στις οποίες συμμετείχαν αξιωματούχοι κρατών που γειτονεύουν με την γεωγραφική ζώνη του Αρκτικού Κύκλου.
Η απλότητα χρήσης και η διαλειτουργικότητα του Hero-120 LM δημιουργούν ένα ισχυρότατο ‘πλαίσιο μάχης”Δίκτυο Θανάτου” (Kill-Web) μεταξύ Στρατιώτη – Περιφερόμενου Πυρομαχικού – Κινητής Μονάδας το οποίο καθιστά το εκάστοτε κλιμάκιο ικανό να επιχειρήσει τόσο σε ορεινό όσο και σε νησιωτικό γεωγραφικό πλέγμα μάχης. Το Hero-120 μπορεί να επιχειρήσει από διάφορες πλατφόρμες τεθωρακισμένα οχήματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και Ελικόπτερα. Η τοποθέτηση του Hero-120 σε οχήματα είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, καθώς η εκτόξευση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορητό εκτοξευτή με αυτόν που χρησιμοποιούν τα τακτικά κλιμάκια χρήσης του. Επίσης είναι εφικτό να επιχειρήσει από Multi Canister Launcher (MCL) το οποίο λειτουργεί ως αυτόνομος εκτοξευτής του περιφερόμενου πυρομαχικού. Είναι εφικτή η χρήση του και με data-link επικοινωνίας εκτεταμένης εμβέλειας ( 60 km) και με ενσωματωμένη μονάδα ελέγχου μέσα στο όχημα.
Περιφερόμενο πυρομαχικό Harop
Το Drone 40 της Αυστραλίας και το διαφοροποιημένο οπλοστάσιο του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των IAI Harpy και Harop, καταδεικνύουν την επένδυση σε ευέλικτες, δικτυοκεντρικές επιχειρησιακές δυνατότητες, οι οποίες δίνουν έμφαση σε κρούσεις ακριβείας έναντι κρίσιμων υποδομών του αντιπάλου και στόχων εν κινήσει. Μέσω των προαναφερθέντω συστημάτων επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και η μεταφορά δεδομένων μάχης προς τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου των δυνάμεων μέσω του περιφερόμενου πυρομαχικού το οποίο λειτουργεί ως ένα υβρίδιο μεταξύ πυραύλου και UAV.
Το Περιφερόμενο Πυρομαχικό τύπου Harop είναι ένα ηλεκτροπτικά κατευθυνόμενο αιωρούμενο βλήμα, εκτοξευόμενο από επίγειους, θαλάσσιους και εναέριους εκτοξευτές, το οποίο ελέγχεται μέσω σύνδεσης δεδομένων για λειτουργία man-in-the- loop. Το Harop χρησιμοποιείται για κρούση στόχων υψηλής αξίας, καθώς λειτουργεί με μερική αυτονομία στην μάχη, σε λειτουργίες που αφορούν από την αναζήτηση μέχρι την κρούση του εχθρού. Συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά ενός πυραύλου και ενός UAV, το Harop μπορεί να επιτρέψει την αποτελεσματική εκτέλεση αποστολών χωρίς να βασίζεται σε άλλα εξωτερικά συστήματα στόχευσης και πληροφοριών.
Το Harop μπορεί να επικοινωνεί σε απόσταση έως και 200 χιλιομέτρων με τον χειριστή του, έχει αυτονομία πτήσης 9 ωρών, είναι ικανό να φέρει εκρηκτική κεφαλή βάρους 23 κιλών, ενώ το μέγιστο υψόμετρο πτήσης του είναι τα 15.000 πόδια. Ελέγχεται χρησιμοποιώντας χειροκίνητο MCS τηλεχειριστήριο την ώρα της πτήσης. Το πυρομαχικό ενσωματώνει υψηλής ποιότητας κάμερα ημέρας-νυκτός που λειτουργεί στο ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο φάσμα, διαθέτοντας σύστημα άντι- ραντάρ. Εξοπλίζεται επίσης και με κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας (FLIR) η οποία προσφέρει ημισφαιρική κάλυψη 360 °. Η χειρισμός μέσω εικόνας-βίντεο βοηθά τον χειριστή στην αξιολόγηση του πεδίου μάχης μέσω ενός συνδέσμου δορυφορικών δεδομένων SATCOM.
Επίσης, τα Harop προγραμματίζονται πριν από την πτήση τους για να πετάξουν αυτόνομα σε ένα προκαθορισμένο «Holding Area», πάνω από το οποίο περιφέρονται κυκλικά. Μέσω του χειριστή MCS ελέγχεται περιοδικά η θέση τους και η κατάστασή τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το «Holding Area». Ο χειριστής MCS μπορεί επομένως να ελέγξει έναν αριθμό Harop που περιφέρονται πάνω από μία «Holding Area», ενώ είναι ικανός να επιλέξει ένα εξ αυτών για αναζήτηση στόχου- κρούση ενώ τα υπόλοιπα περιφερόμενα πυρομαχικά ελέγχονται περιοδικά. Ο χειριστής κατευθύνει το επιλεγμένο Harop στην περιοχή προορισμού χρησιμοποιώντας την εικόνα για να επιλέξει έναν στόχο. Το HAROP παρακολουθεί τον στόχο και διεξάγει κατάδυση σε αυτόν, πυροδοτώντας την κεφαλή κατά την πρόσκρουση.
Περιφερόμενο Πυρομαχικό Mini Harpy
Το Ισραήλ, συνεχίζει να αναπτύσσει και να διαθέτει ένα ευρύ φάσμα συστημάτων, υποδεικνύοντας ισχυρή έμφαση στη διατήρηση της τεχνολογικής υπεροχής και της επιχειρησιακής ευελιξίας, που είναι ζωτικής σημασίας για το πολύπλοκο περιβάλλον ασφαλείας που επικραττεί στην Μέση Ανατολή. To Περιφερόμενο Πυρομαχικό Μini Harpy κατασκευάστηκε από την Ισραηλινή IAI για να εκτελεί αποστολές σε ευρύ φάσμα γεωγραφικών συνθηκών, καθώς εκτοξεύεται είτε από χερσαία, είτε από ναυτική, είτε από εναέρια πλατφόρμα.
Έχει αυτονομία πτήσης 100 χιλιομέτρων, διαθέτει πολεμική κεφαλή βάρους 8 κιλών, για αναγνώριση στόχου χρησιμοποιεί ηλεκτροπτικούς αισθητήρες μεταφοράς εικόνας προς τον χειριστή, ενώ παράλληλα κινείται μέσω ηλεκτρικού κινητήρα. Συνολικά ζυγίζει 40 κιλά, ελέγχεται μέσω σύνδεσης δεδομένων για πλήρη λειτουργία man-in- the-loop, ενώ μπορεί να προγραμματιστεί για πλήρη επιχειρησιακή αυτονομία χωρίς την παρεμβολή κάποιου εξωτερικού παράγοντα.
Διαθέτει κάμερα που λειτουργεί σε ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο φάσμα, μπορεί να ενσωματωθεί εντός του σύστημα άντι-ραντάρ, παρέχοντας έτσι στις τακτικές δυνάμεις την δυνατότητα καταστολής ενός στόχου ενδιαφέροντος δεδομένου του μικρού ηχητικού-θερμικού αποτυπώματος που αφήνει, λόγω του ηλεκτροκινητήρα του. Η δυνατότητα αναζήτησης-κρούσης οποιουδήποτε στόχου από οποιαδήποτε κατεύθυνση σε οποιαδήποτε γωνία, δίνει στο Mini Harpy σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα σε οποιοδήποτε γεωγραφικό περιβάλλον. Είναι ιδανικό για την καταστολή εχθρικών προωθημένων δομών ραντάρ, σταθμών επικοινωνίας και συστοιχιών Ελέγχου-Διοίκησης του εχθρού, δεδομένης της δομής των εχθρικών αισθητήρων.
Η Ινδία και η Κίνα χρησιμοποιούν ένα μείγμα εγχώριων και εισαγόμενων συστημάτων, που αντικατοπτρίζει την εστίασή τους στην τεχνολογική αυτάρκεια αλλά και στην μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό. Χώρες όπως το Ιράν και η Ρωσία, με τις παραλλαγές KUB-BLA και Shahed, καταδεικνύουν τη στρατηγική τους πρόθεση να προβάλουν ισχύ και να ενισχύσουν τις δυνατότητες ασύμμετρου πολέμου, οι οποίες είναι εμφανείς σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις. Στο πεδίο επιχειρήσεων της Ουκρανίας, τα Ιρανικά Shahed αποτελούν το οπλικό σύστημα με το μεγαλύτερο ποσοστό φονικότητας (μετά τα FPV Drones) που χρησιμοποιεί ο Ρωσικός Στρατός.
ΑLTIUS-600
Το ALTIUS-600 αποτελεί ένα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (UAV) της Area-I, μιας αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ως μέρος της οικογένειας συστημάτων ALTIUS, το ALTIUS-600 ειδικεύεται στη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και είναι συμβατό με μια σειρά στρατιωτικών και πολιτικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των C-130A και P-3 Orion, καθώς και με επίγειες και θαλάσσιες πλατφόρμες μάχης. Η ευελιξία του επεκτείνεται σε εφαρμογές στα συστήματα Αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (CUAS), στην επιτήρηση πεδίου μάχης, στη συλλογή σημάτων και στον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει υποβληθεί σε επιτυχείς δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας εκτόξευσης από αέρος από το UAV Kratos XQ-58A Valkyrie, αποδεικνύοντας τις ικανότητες επιτήρησης και αναγνώρισης στόχων καθώς και την ικανότητά του να επικοινωνεί τις θέσεις του εχθρού. Με μήκος 1 μέτρο, άνοιγμα φτερών 2,54 μέτρα και βάρος 12,25 κιλά, το ALTIUS-600 έχει σχεδιαστεί για ανάκτηση και μπορεί να προσγειωθεί σε επίπεδες επιφάνειες. Μπορεί να χειριστεί χειροκίνητα ή να ακολουθεί αυτόνομη πλοήγηση σε προϋπολογισμένα σημεία, χρησιμοποιώντας συστήματα εκτόξευσης όπως ο κοινός σωλήνας εκτόξευσης (CLT).
Το ALTIUS-600 μπορεί να μεταφέρει έως και 3,17 κιλά αρθρωτών ωφέλιμων φορτίων, προσαρμόσιμων για διαφορετικές ανάγκες αποστολών, συμπεριλαμβανομένων ISR, SIGINT, ηλεκτρονικού πολέμου, ακόμη και πολεμικών κεφαλών υψηλής εκρηκτικότητας για επιχειρήσεις κρούσης. Με κινητήρια δύναμη έναν οπίσθιο έλικα δύο πτερυγίων, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναπτύσσει ταχύτητες πλεύσης και μέγιστες ταχύτητες 60 και 90 χιλιομέτρων αντίστοιχα, έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 440 χιλιομέτρων και διάρκεια αποστολής έως και τέσσερις ώρες. Η οικογένεια ALTIUS περιλαμβάνει επίσης το μικρότερο ALTIUS-500 και το μεγαλύτερο ALTIUS-900, με το τελευταίο να προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια και αντοχή. Από τον Απρίλιο του 2021, η Area-I αποτελεί μέρος της Anduril Industries, επεκτείνοντας τις προσφορές της στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.
Switchblade και Διοίκηση Ειδικού Πολέμου
Ταπεινή γνώμη του γράφοντος είναι πως η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου ΔΕΠ, ακολουθώντας το διεθνές μοντέλο αγοράς περιφερόμενων πυρομαχικών Switchblade-300, από νατοϊκά κράτη κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, θα οδηγηθεί σε μία μερικώς διαφορετική αγορά εξοπλισμού από τον ΕΣ. Τα μέλη του ΝΑΤΟ και οι συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και μελών όπως η Λιθουανία και η Πολωνία, επενδύουν σε συστήματα όπως το Switchblade για κρούσεις ακριβείας από μία μεγάλη γκάμα πλατφορμών εκτόξευσης.
Το Switchblade 300, που αναπτύχθηκε από την AeroVironment, είναι ένα καινοτόμο σύστημα περιφερόμενων πυρομαχικών που σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τις μονάδες πεζικού με δυνατότητες κρούσης ακριβείας. Είναι ικανό στην προσβολή και εξουδετέρωση στόχων μεγάλης εμβέλειας, προσφέροντας κρίσιμη υποστήριξη στα στρατεύματα που δέχονται εχθρικά πυρά. Η ικανότητά του να εντοπίζει και να εξουδετερώνει απειλές, συμπεριλαμβανομένων ελαφρώς θωρακισμένων οχημάτων και προσωπικού, ενισχύεται από τη σχεδόν αθόρυβη λειτουργία του και το μικρό ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμά του.
Η διαλειτουργικότητα του συστήματος με άλλους επίγειους σταθμούς ελέγχου UAV, όπως το Wasp, το RQ-11 Raven και το RQ-20 Puma, βελτιώνει τις ικανότητες χρήσης και την διαλειτουργικότητα του. Η πολεμική του κεφαλή, σχεδιασμένη για την ελαχιστοποίηση των παράπλευρων ζημιών, παρέχει ελεγχόμενη έκρηξη κατά την πυροδότηση, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί ή να ακυρωθεί από τον χειριστή κατά τις τελευταίες στιγμές της επίθεσης. Επιπλέον, το Switchblade μπορεί να ενσωματωθεί με συστήματα όπως αντιπυραυλικό ραντάρ και παρεμβολείς IED.
Να υπενθυμίσουμε πως ήδη από τον Μάιο του 2023, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε την πραγματοποίηση μιας κρίσιμης συνάντησης ανάμεσα σε εκπροσώπους του ΓΕΣ και της EYEONIX, όπου συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα των προηγμένων περιφερόμενων πυρομαχικών Switchblade-300 Block.20 και Switchblade-600. Το Switchblade-300, με την τελευταία αναβάθμιση Block.10C, χρησιμοποιεί εκσυγχρονισμένο σύστημα καθοδήγησης και αναβαθμισμένες δυνατότητες πτήσης και πλήξης στόχων. Η ευελιξία στον χειρισμό του από φορητό σταθμό και η δυνατότητα αυτόνομης πλοήγησης επιτρέπουν την ακριβή προσβολή κινούμενων ή στατικών στόχων, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες του σύγχρονου πεδίου μάχης.
Για την Ελλάδα, η δημιουργία ενός παρόμοιου επιχειρησιακού πλαισίου θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων ή τη δημιουργία συνεργασιών για την απόκτηση τεχνογνωσίας από το εξωτερικό. Με την ενσωμάτωση αυτών των πυρομαχικών στην υπάρχουσα υποδομή διοίκησης και ελέγχου, η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποτρεπτικές και αμυντικές της ικανότητες στο Αιγαίο, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των ασύμμετρων ναυτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο.
Comments 4