Η καθέλκυση της Φρεγάτας JS Yūbetsu (όγδοης κατά σειρά) κλάσης Mogami για τις Ιαπωνικές Ναυτικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (JMSDF), αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του ιαπωνικού ναυτικού και διεύρυνσης της ισχύος του έναντι του εκθετικά αυξανόμενου κινεζικού στόλου. Οι συγκεκριμένες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων είναι έτοιμες να αποτελέσουν τον επιχειρησιακό πυρήνα της JMSDF, ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνολογίες και αυτοματισμούς για την ενίσχυση των πολύπλευρων δυνατοτήτων των αποστολών τους. Ο σχεδιασμός τους επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση τεχνολογίας stealth με μειωμένη διατομή ραντάρ, επιτρέποντας αποτελεσματικές επιχειρήσεις έναντι στόχων επιφανείας.
Η κλάση Mogami υπογραμμίζει μια παγκόσμια ναυτική τάση προς ανάπτυξη σκαφών που απαιτούν μικρότερα πληρώματα, ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό σε μια εποχή όπου οι ναυτικές δυνάμεις πιέζονται να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού. Τα εκσυγχρονισμένα κιτ ηλεκτρονικού πολέμου και αισθητήρων τους είναι ενδεικτικά της αυξανόμενης έμφασης σε διεξαγωγή δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, έχοντας ως νευραλγικό σκοπό την βελτίωση διαχείρησης πληροφοριών μάχης αλλά και την αύξηση αποτελεσματικότητας των πυρών.
Η προγραμματισμένη προμήθεια 12 πλοίων κλάσης Mogami, με το τελευταίο να αναμένεται να κατασκευαστεί έως το 2027, αποτελεί μια στρατηγική κίνηση για τη σταδιακή απόσυρση παλαιότερων πλοίων, διασφαλίζοντας ότι η JMSDF θα παραμείνει εξοπλισμένη με σύγχρονα και ικανά μέσα. Αυτή η μετάβαση από τις κλάσεις Asagiri και Abukuma στην πιο προηγμένη κλάση Mogami είναι μια σαφής ένδειξη της εστίασης της Ιαπωνίας στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών της δυνάμεων ως απάντηση στην εξελισσόμενη δυναμική της περιφερειακής ασφάλειας.
Συνολικά, η εισαγωγή των φρεγατών κλάσης Mogami στον στόλο της JMSDF αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής διορατικότητας της Ιαπωνίας στον τομέα της ναυτικής άμυνας.
Γεωστρατηγική Διαστάσεις βλήματος Tomahawk Block IV στο οπλοστάσιο της Ιαπωνίας
Σε αντίθεση με τα σημερινά αντιπλοϊκά βλήματα, ο Tomahawk Block IV είναι ικανός να διεξάγει αυτόνομη διαδικασία στοχοποίησης εχθρικού στόχου, βασιζόμενος στα τρισδιάστατα μοντέλα που έχει εφαρμοσμένα στην τρισδιάστατη βιβλιοθήκη γραφικών στο εσωτερικό του. Λειτουργεί δηλαδή ανεξαρτήτως δορυφορικής συνδέσεως με διαστημικό δίκτυο βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες κρούσης σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον μάχης. Το βλήμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εισέλθει σε εχθρικά πλέγματα άρνησης και αντιπρόσβασης περιοχής στην Νότια Σινική Θάλασσα.
O Tomahawk Block IV ενσωματώνει ένα παθητικό ερευνητή RF πολλαπλών λειτουργιών, είναι ικανός να εκτελέσει τρία προφίλ πτήσεως, όπου στο τελευταίο διεξάγει βίαιους ελιγμούς και κατευθύνεται προς τον στόχο πετώντας έως και δύο μέτρα πάνω από την θάλασσα κάτωθεν των εχθρικών ραντάρ.
Για να διασφαλιστεί η επιβίωση και η αποτελεσματικότητα έναντι ενός στόχου, ο Tomahawk Block IV είναι εξοπλισμένος με σύστημα έρευνας και ιχνηλάτησης, που ενσωματώνει σύνδεση GPS/INS, ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR υπέρυθρη υποδοχή) με αυτόματη αναγνώριση αντιστοίχισης σκηνής/στόχου. Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης συνδυάζει αυτές τις δυνατότητες για να εντοπίσει εχθρικά πλοία και να αποφύγει πολιτικές πλατφόρμες σε πολυσύχναστες περιοχές. Η αυτόματη διάδοση των δεδομένων εκπομπών ταξινομείται, εντοπίζεται και προσδιορίζεται για τη διαδρομή της επίθεσης. Ο σύνδεσμος δεδομένων επιτρέπει και σε άλλα συστήματα (drone/UAV) να τροφοδοτούν στον πύραυλο μια ηλεκτρονική εικόνα του εχθρικού χώρου μάχης σε πραγματικό χρόνο.
Μία δικτυοκεντρική δομή πυραύλων μπορεί να λειτουργεί συντονισμένα μεταφέροντας δεδομένα μεταξύ των βλημάτων με σκοπό να συντονίσουν μια επίθεση επιχειρώντας ως σε ένα σμήνος. Για να το πούμε απλά, το βλήμα μπορεί να δέχεται δεδομένα εχθρικής θέσης και από άλλα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων drone, δορυφόρων και F-35 λειτουργώντας σε ένα ενιαίο ‘’Πλέγμα – Θανάτου’’ εντός της Νότιας Σινικής Θάλασσας.