Χωριανόπουλος Άγγελος
Σε προηγούμενη ανάλυση στον ιστότοπο του Future Warfare αναφερθήκαμε εκτενώς στις εξοπλιστικές εξελίξεις που φέρνει η οπλοποίηση της ”νοημοσύνης σμήνους”. Μέσω επιχειρησιακών παραδειγμάτων κατέστη κατανοητή σε τεράστιο βαθμό η βαρύτητα των δομών Σμηνών Drone (Swarm Drone) τόσο σε τακτικό όσο και σε επιχειρησιακό αλλά και σε στρατηγικό επίπεδο.
Έπειτα από αίτημα πάρα πολλών αναγνωστών αξίζει πιστεύω να αναλύσουμε ορισμένους συμβατικούς (και μη) τρόπους αντιμετώπισης των προαναφερθέντων τεχνολογιών καθώς η γειτονική Τουρκία αναπτύσσει σε τεράστιο βαθμό τεχνολογίες Σμηνών Drone (Kargu κυρίως) τόσο σε Εναέριο όσο και σε Ναυτικό Περιβάλλον Μάχης. Πέραν των Σμηνών Drone θα εξεταστούν μέσα αντιμετώπισης των UCAV Bayraktar TB2, των Akinci, των T-600 Yildimir αλλά και λοιπών μελλοντικών απειλών που θα προκύψουν από τα προγράμματα μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ Κίνας-Τουρκίας-Πακιστάν.
Λύσεις από την Israel Airospace Industry
Η Israel Aerospace Industries (IAI) παρουσίασε μια οικογένεια νέων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW) , τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν εκτεταμένη σειρά απειλών, συμπεριλαμβανομένων των UAV, των Swarm Drones, των εχθρικών μονάδων επιφανείας αλλά και παράκτιων βαλλιστικών αντιπλοϊκών βλημάτων. Σύμφωνα με την Jpost, η οικογένεια συστημάτων Scorpius σαρώνει ολόκληρο το περιβάλλον μάχης για εύρεση στόχων και αναπτύσσει στενά εστιασμένες δέσμες ηλεκτρονίων (”narrowly focused beams”) για να παρεμβαίνει έναντι απειλών σε ολόκληρο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Το εν αναπτύξει σύστημα διακόπτει αποτελεσματικά την λειτουργία ηλεκτρομαγνητικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ, των ηλεκτρονικών αισθητήρων, των GPS και των DataLinks.
Η οικογένεια Scorpius περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά συστήματα που χρησιμεύουν ανάλογα την αποστολή:
- Scorpius G (εδάφους): Το Scorpius G είναι ένα κινητό, επίγειο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου EW που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και την παρεμπόδιση απειλών από το έδαφος και τον αέρα. Μπορεί να αναπτυχθεί μέσω τροχοφόρου οχήματος και αποτελεί σύστημα αεράμυνας ”soft-kill” δημιουργώντας έναν ηλεκτρονικό ”θόλο” προστασίας πάνω από μια περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδεσμευθεί οι πληροφορίες σχετικά με την ακτίνα κάλυψης.
- Scorpius N (ναυτικό): Το Scorpius N αποτελεί ένα σύστημα προστασίας μονάδων επιφανείας από βλήματα crusie, αντιπλοϊκούς πυραύλους και drone kamikaze. Λειτουργεί μέσω διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου στα ηλεκτροπτικά συστήματα/αισθητήρες του εχθρικού βλήματος. Το Ιράν εδώ και χρόνια εξελίσσει τεχνολογίες ECCM για τα αντιπλοϊκά βλήματά του με σκοπό να προβάλει ισχύ στο γεωγραφικό υπό-σύμπλοκο Ορμούζ και Άντεν οπότε είναι αναμενόμενη η περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων ικανοτήτων από το Ισραήλ.
- Scorpius SP (αεράμυνα): Το Scorpius SP είναι ένα σύστημα αυτοπροστασίας το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί σε μαχητικά/μεταγωγικά αεροσκάφη αλλά και σε αεροσκάφη που διεξάγουν αποστολές συνοδείας και εμπλοκής τύπου stand-off. Λειτουργεί αυτόματα και παρέχει προστασία έναντι απειλών Air-to-Air και Surface-to-Air.
- Scorpius SJ (air-standoff jammer): Το Scorpius SJ αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα διεξαγωγής παρεμβολών έναντι εχθρικών μαχητικών αεροσκαφών, επίγειων μονάδων, UAV, αλλά και Κέντρων Διοίκησης Ελέγχου των UAV τα οποία δεν είναι ορθώς καλυμμένα.
Mεγάλη κουβέντα γίνεται στην χώρα μας σχετικά με την επιχειρησιακή λειτουργία των Bayraktar TB2 στο Αιγαίο ειδικά σε περίοδο κρίσης. Αναλύοντας την μορφολογία εδαφών στα τουρκικά παράλια, θέλοντας και μη, αρκετά Κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου των TB2 θα είναι εκτεθειμένα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εκπέμποντας αρκετά έντονες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων καθιστώντας έτσι σχετικά εύκολο τον εντοπισμό τους. Ταπεινή γνώμη του γράφοντος είναι πως η τουρκική αεράμυνα μέχρι στιγμής δεν διαθέτει ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά τα συστήματα που χρειάζονται για να φυλάξουν δομές C2, αεροδρόμια, ναυστάθμους, αντιπλοϊκές δομές πυραυλικών συστημάτων και λοιπά Κέντρα Βάρους.
Οι Τρομακτικές Τεχνολογικές Διαστάσεις που προσφέρει η ELBIT System
Παρουσία μίας είδησης η οποία πέρασε ”στα ψιλά” στην Ελλάδα. Το παρακάτω σύστημα τυχαίνει να παρακολουθείται από τον γράφοντα (με διαφορετική ονομασία) πάνω από τρία χρόνια και οι τακτικές του διαστάσεις ίσως αλλάξουν άρδην ορισμένα χαρακτηριστικά των αντιπλοϊκών βλημάτων. Στην Elbit Systems UK ανατέθηκε σύμβαση ύψους περίπου 73 εκατομμυρίων λιρών από την Babcock International Group, για την παροχή συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στο Βασιλικό Ναυτικό, ως μέρος του Προγράμματος Ναυτικού Ηλεκτρονικού Πολέμου του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Elbit Systems UK θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα παραδώσει σουίτες EW που αποτελούνται από πλήρως ψηφιακά συστήματα Radar Electronic Support Measures (RESM) και Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου EW (EWC2). Αυτές οι τεχνολογίες τελευταίας γενιάς θα ενισχύσουν την επίγνωση της κατάστασης μάχης και την αντιπυραυλική άμυνα των ναυτικών πλατφορμών ”πρώτης γραμμής” ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν την ικανότητά τους να εκμεταλλεύονται το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον. Η μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ Elbit και SWISSto12 απαιτεί την ανάπτυξη και την παραγωγή τρισδιάστατων εκτυπωμένων κεραιών ραδιοσυχνοτήτων και υποσυστημάτων για τα προγράμματα Naval EW.
Όπως φαίνεται από την φωτογραφία της εταιρείας, η φιλοσοφία δράσης του συστήματος είναι πολύ απλή στην βάση της αλλά πολύ σύνθετη στην παραγωγή/εγκατάσταση και οπλοποίηση. Ουσιαστικά στην επιλεγόμενη μονάδα επιφανείας θα τοποθετηθούν ”από άκρη σε άκρη” σουίτες κεραιών ηλεκτρονικού πολέμου οι οποίες θα δημιουργούν έναν ενιαίο ”Αμυντικό Θόλο” γύρω από την πλατφόρμα. Ο αριθμός των κεραιών δύναται να είναι διψήφιος.
Μέσω αυτού του Θόλου, εκ των Κέντρων Διοίκησης και Ελέγχου του πλοίου, θα είναι εφικτή η ενεργητική/παθητική αποστολή ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων σε ένα αρκετά μεγάλο φάσμα αλλά και η δημιουργία απομακρυσμένων »πεδίων εκπομπής συμπυκνωμένων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων/συχνοτήτων» με σκοπό το εχθρικό βλήμα να εκλαμβάνει τις περιοχές αυτές ως απειλή και να κατευθύνεται προς αυτές. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα. Η προαναφερθείσα τεχνολογία έχει απορριφθεί αρκετές φορές από σενάριο μαζικής κατασκευής για λόγους ασύμμετρου οικονομικού κόστους, αλλά λόγω του 3D Printing το κόστος έπεσε κατακόρυφα (όπως και στα βλήματα PrSM).
Ανανεωμένο Δίκτυο Ουκρανικής Αεράμυνας
Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού αεράμυνας εδάφους, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Ουκρανίας στην αντιμετώπιση των ενιχυμένων επιθέσεων μέσω πυραυλικών συστημάτων και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από τη Ρωσία. Αυτή η στρατηγική κίνηση, που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της 17ης συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (UDCG) -μια κοινοπραξία περίπου 50 εθνών που είναι αφοσιωμένα στην υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας- φανερώνει τη συλλογική αποφασιστικότητα για την ενίσχυση του αμυντικού μετώπου της Ουκρανίας.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, επαίνεσε τις προσπάθειες της Γερμανίας και της Γαλλίας να ηγηθούν αυτού του κομβικού σχεδίου, υπογραμμίζοντας τη συντονισμένη παροχή βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία ύψους άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αρχές του 2022.
Η δημιουργία του συνασπισμού σηματοδοτεί μια αποφασιστική φάση στους τομείς της διεθνούς προστασίας, προσφέροντας ένα ισχυρό πλαίσιο για την Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει εναέριες απειλές. Στον απόηχο της συνεδρίασης της UDCG, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Rustem Umerov χαιρέτισε τη δέσμευση της Γερμανίας, η οποία εκδηλώνεται μέσω ενός σημαντικού πακέτου βοήθειας ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η δέσμευση αυτή όχι μόνο ενισχύει την πρόθεση του συνασπισμού, αλλά διασφαλίζει επίσης την ταχεία παράδοση κρίσιμων αμυντικών συστημάτων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του IRIS-T και ενός πρόσθετου συστήματος αεράμυνας Patriot, μαζί με μια σημαντική αποστολή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών και αντιαρματικών ναρκών, που αναμένεται να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.