Χωριανόπουλος Άγγελος
Εν έτη 2023, οι μεθοδολογίες και οι τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα πεδία επιχειρήσεων προσφέρουν την δυνατότητα προβολής ισχύος με ασύμμετρους τρόπους ακόμα και από δυνάμεις του Λιμενικού. Να υπενθυμίσουμε, πως Κίνα και Τουρκία ενσωματώνουν κανονικά όπλα κρούσης και αισθητήρες ISR σε σκάφη της Ακτοφυλακής τους η οποία λειτουργεί ως δεύτερο Πολεμικό Ναυτικό, δεδομένου πως διαθέτει και φονικά και μη-φονικά όπλα.
Στην κινεζική Ακτοφυλακή επιχειρούν και πρώην κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού. Η ανάπτυξη τέτοιων δυνατοτήτων θεωρείται κάτι παραπάνω από αναγκαία δεδομένου ότι δύναται να προστατεύσουν το ”καφέ έδαφος” της ελληνικής ΑΟΖ. Τα FPV drones να σημειωθεί πως διαθέτουν ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ δείκτη φονικότητας έναντι αρμάτων μάχης στον Ρώσο-ουκρανικό πόλεμο.
Ανάλυση Επιχειρήσεων Drone Πρώτης Όψεως (FPV) στην Ουκρανία
Tα Ουκρανικά FPV drones καλύπτουν το κενό που αφήνει η έλλειψη δυτικών βλημάτων πυροβολικού και όπλων ακριβείας στο πεδίο των επιχειρήσεων της Ουκρανίας. H Ουκρανική 7th Separate Mechanized Brigade κάνει εκτενέστατη χρήση των οχημάτων αυτών με σκοπό να διεξάγει κρούσεις ακριβείας έναντι κινητών στόχων του Ρωσικού Στρατού που βρίσκονται σε νευραλγικά πόστα της πολεμικής διαδικασίας. Τα drone αυτά, σε αντίθεση με τα συμβατικά κάθετης απογείωσης, είναι ικανά να διεξάγουν βίαιους ελλιγμούς στο πεδίο της μάχης φέροντας εκρητική κεφαλή στο εσωτερικό τους. Λόγω της τρομακτικής ακρίβειας χειρισμού, είναι ικανά να χτυπήσουν κινούμενους στόχους, να διεισδύσουν εντός κλειστών επιφανειών όπως παράθυρα και να βάλουν έναντι χαρακωμάτων των εχθρικών δυνάμεων.
Η ακρίβεια κρούσης είναι αυτή που δίνει το ασύμμετρο συγκριτικό πλεονέκτημα στον χειριστή. Η ακρίβεια στον χειρισμό οφείλεται στο γεγονός πως ο χειριστής φοράει ειδική οπτική κάσκα στο κεφάλι του για να έχει πρόσβαση στα δεδομένα κίνησης του οχήματος και να λαμβάνει ακριβή εικόνα πλεύσης, λες και βρίσκεται ο ίδιος εντός του οχήματος.
“Πρόκειται για μια επανάσταση όσον αφορά την τοποθέτηση αυτής της ικανότητας καθοδήγησης ακριβείας στα χέρια απλών ανθρώπων όπου για ένα μικρό κλάσμα του κόστους του καταστρεφόμενου στόχου”, δήλωσε ο Samuel Bendett, ειδικός στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Center for Naval Analyses, ένα ινστιτούτο πολιτικής που εδρεύει στο Arlington, Va. “Βλέπουμε τα FPV drones να χτυπούν ένα πολύ ακριβές σημείο, το οποίο πριν ήταν πραγματικά ο τομέας των πολύ ακριβών, υψηλής ακρίβειας κατευθυνόμενων όπλων. Και τώρα είναι ένα drone των 400 δολαρίων που το πιλοτάρει ένας έφηβος”.
Η άνοδος των FPV drones
Τα FPV drones είναι αναμφισβήτητα το πιο αποτελεσματικό όπλο (σε σχέση κόστους-οφέλους) στον crowdfunded πόλεμο της Ουκρανίας. Γεμάτα με εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής, συναρμολογούνται από εθελοντές ή από τα ίδια τα κλιμάκια του Στρατεύματος. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι κατασκευασμένα για να αδρανοποιούν τον στόχο και να μην τον καταστρέφουν πλήρως. Τα εκρηκτικά είναι στερεωμένα στο άνωθεν μέρος μέσω 3D Printing φορέων τοποθέτησης. Ένας πιλότος συνήθως συνεργάζεται με έναν πλοηγό και μια δεύτερη ομάδα που πετάει ένα drone επιτήρησης για να καταγράφει την ευρύτερη εικόνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με παρόμοια αλλά ακριβά μοντέλα σε σχετικά μικρούς αριθμούς με σκοπό να διεξάγουν τόσο αποστολές αναγνώρισης και ιχνηλάτησης απειλών, όσο και αποστολές κρούσης. Όταν ο πόλεμος μετατοπίστηκε κυρίως σε μάχη μεταξύ πυροβολικού πέρυσι, τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία άρχισαν να προτιμούν μικρότερα τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τα στρατεύματα τοποθετούσαν χειροβομβίδες και μικρότερα εκρηκτικά σε τετρακόπτερα, όπως το δημοφιλές DJI Mavic και τα εξόπλισαν, σαν μικροσκοπικά βομβαρδιστικά, για να πέφτουν απευθείας πάνω από στόχους.
Η ταξιαρχία του Filatov διαπίστωσε ότι τα FPV drones θα μπορούσαν να μεταφέρουν την κεφαλή μιας πυραυλοκίνητης χειροβομβίδας, ένα άμεσα διαθέσιμο αντιαρματικό όπλο. Η εισαγωγή τους, ανέφερε, μείωσε ακόμη και την ανάγκη για πιο ακριβά όπλα όπως το Javelin που παρέχουν οι ΗΠΑ. “Τα FPV drones έχουν γίνει το κύριο αντιαρματικό όπλο”, δήλωσε εκπρόσωπος της ταξιαρχίας Filatov, μεταξύ άλλων και εναντίον των T-90, τα οποία είναι από τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης της Ρωσίας. Μόνο σε μία ημέρα, κατέστρεψαν τέσσερα άρματα, ενώ οι στρατιώτες παρέμειναν σε ασφαλή απόσταση, ανέφερε. “Καθώς χρησιμοποιούμε περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη”, δήλωσε ο Filatov, “χάνουμε λιγότερους ανθρώπους”.
Οι ρωσικές μονάδες λειτουργούν μέσω FPV drones με τον ίδιο τρόπο, αλλά η Μόσχα φαίνεται να έχει μεγαλύτερες προμήθειες, δήλωσε ένας αναπληρωτής διοικητής λόχου στην 80η Ταξιαρχία Εφόδου. Η ταξιαρχία βοήθησε πρόσφατα στην απελευθέρωση της Klishchiivka κοντά στο Bakhmut. Οι ρωσικές ομάδες χτυπούν μικρότερους στόχους ή αναπτύσσουν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη ταυτόχρονα, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερο απόθεμα. Η αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV είναι δύσκολη, δήλωσε. Οι ηλεκτρονικές παρεμβολές ή τα δίχτυα που απλώνονται πάνω από οχήματα βοηθούν, αλλά οι Ρώσοι γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους.
“Είναι σαν μια παρτίδα σκάκι”, είπε. “Το κερδίζουν. Μόνο από άποψη ποσότητας.” Οι ηγέτες της Ουκρανίας δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν περισσότερα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV έχουν επιδείξει “ακρίβεια που μοιάζει με ακρίβεια ελεύθερου σκοπευτή”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Mykhailo Fedorov, ο οποίος είναι επικεφαλής του προγράμματος Army of Drones της χώρας, το οποίο εργάζεται για την εκπαίδευση 2.600 πιλότων μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV. Ο πόλεμος μέσω χρήσης FPV μπορεί να εξελιχθεί με παράξενους τρόπους. Επειδή τα αναλογικά σήματα δεν είναι κρυπτογραφημένα, οι πιλότοι συχνά αποκτούν το σήμα άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
FPV drones για το Λιμενικό
Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, για την λειτουργία των FPV drones δεν χρειάζεται κάποια εξιδανικευμένη πλατφόρμα εκτόξευσης ή κάποιο δίκτυο αισθητήρων προκειμένου να επιχειρήσουν σε ναυτικό/νησιωτικό περιβάλλον μάχης. Είναι πλήρως εφικτή η εκτόξευσή τους από πλατφόρμες του Λιμενικού με σκοπό να λειτουργήσουν ως ασύμμετρες μονάδες κρούσης έναντι αποβατικών δυνάμεων και συμβατικών πλατφορμών μάχης του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. Να υπενθυμίσουμε πως ήδη είναι αυξημένο το πλαίσιο επιχειρήσεων που δύναται να αναλάβει και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έναντι αντιπλοϊκών επιχειρήσεων. Αντιλαμβανόμαστε πως είναι σημαντικό να δημιουργηθούν περαιτέρω δυνατότητες κρούσης έναντι στόχων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
Comments 2