Χωριανόπουλος Άγγελος
Κατά την διάρκεια σύναψης της Συμφωνίας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, τα 3 κράτη δημιούργησαν ένα πλαίσιο συνεργασίας με σκοπό να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου των επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Νότια Σινική Θάλασσα. Ως ”Κέντρο” θα λειτουργήσει η Αυστραλία, η οποία φαίνεται να εντάσσεται σταδιακά σε διάφορα project ανάπτυξης πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, βλημάτων Tomahawk και λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης (Πυλώνας ΙΙ).
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστι,ν πραγματοποίησε την Παρασκευή μια επαναληπτική σύνοδο κορυφής AUKUS με τους ομολόγους του από την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με μια ατζέντα που επικεντρώθηκε πλήρως στον ”Πυλώνα ΙΙ” της Συμφωνίας, δηλαδή στην ανάπτυξη λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης, κβαντικών υπολογιστών και υπέρ-υπερηχητικών βλημάτων.
“Ξανά και ξανά, το AUKUS αποδεικνύει ότι είμαστε ισχυρότεροι μαζί, και κάθε μέρα, κινούμαστε πιο κοντά στο κοινό μας όραμα για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό”, δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο κορυφής.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Μαρλς, δήλωσε ότι η συνάντηση της Παρασκευής θα θεωρηθεί ”μια μέρα κρίσιμη” καθώς και “μια καμπή στην πρόοδο του πυλώνα ΙΙ του AUKUS”. “Το AUKUS αντιπροσωπεύει έναν ισχυρό συνδυασμό χωρών που εργάζονται από κοινού, ο οποίος στέλνει ένα πραγματικά σημαντικό μήνυμα στον κόσμο”, δήλωσε ο Marles.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας στο Mountain View της Καλιφόρνια – τον βραχίονα καινοτομίας του Πενταγώνου – το μήνυμα των τριών χωρών ήταν, εν μέρει, ότι ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί το κέντρο βαρύτητας και ανάπτυξης της συμμαχίας. Με τον τρόπο αυτό, ανακοίνωσαν μια σειρά από προσπάθειες που επιδιώκουν να ενισχύσουν τόσο τις δυνατότητες οπλοποίησης υψηλής τεχνολογίας όσο και ανάπτυξη της βιομηχανίας που μπορεί να την παρέχει.
Πρώτον, οι χώρες της AUKUS θα πραγματοποιήσουν μια σειρά κοινών ασκήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με σκοπό να παραδώσουν ταχύτερα τέτοιες πλατφόρμες, στο εκάστοτε στράτευμα και να εντάξουν με σταδιακά βήματα τις βιομηχανίες τους στην διαδικασία αυτή. Μιλώντας με δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση της Παρασκευής, ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δεν διευκρίνισε τον αριθμό και το είδος των συστημάτων που θα συμμετάσχουν – ανέφερε όμως την Task Force 59 της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία πειραματίζεται με ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Επιπλέον, οι τρεις χώρες θα φιλοξενήσουν ένα βιομηχανικό φόρουμ AUKUS το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, το οποίο θα επικεντρωθεί στον Πυλώνα ΙΙ της συμμαχίας. Τέλος, ο Όστιν και οι ομόλογοί του συζήτησαν την πρόοδο σε συγκεκριμένες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής και της ανάπτυξης κοινής τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ των συστημάτων που εδράζονται στα οπλικά συστήματα των κρατών της συμμαχίας.
Ως παράδειγμα, ο ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος ανέφερε τις σημαδούρες που διαχειρίζονται οι χώρες AUKUS στον Ινδο-Ειρηνικό, οι οποίες σαρώνουν κάτω από τη θάλασσα για εύρεση κινεζικών μη επανδρωμένων υποβρυχίων. Αυτοί οι αισθητήρες αναμεταδίδουν δεδομένα σε αεροσκάφη που πετούν από πάνω, όπως τα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας P-8. Η Αμερική, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν και αναπτύσσουν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτρέπουν σε κάθε χώρα να επεξεργάζεται τα δεδομένα που αποστέλλονται από τις σημαδούρες της άλλης, επιτρέποντάς τους να κυνηγούν αποτελεσματικότερα τα εχθρικά υποβρύχια.