Xωριανόπουλος Άγγελος
Ο Αμερικανικός Στρατός παρέλαβε τα πρώτη συστήματα Precision Strike Missile Increment 1 PrSM από την Αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. «Η παράδοση των πυραύλων πρώιμης επιχειρησιακής ικανότητας Precision Strike Missile Increment 1 ακολουθεί την επιτυχημένη δοκιμή πιστοποίησης παραγωγής τον Νοέμβριο στο White Sands Missile Range του Νέου Μεξικού», έγραψε ο Στρατός σε μια σύντομη ανακοίνωση σήμερα. Η υπηρεσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι περίμενε μια τελική έκθεση δοκιμής πριν υιοθετήσει αυτούς τους αρχικούς πυραύλους, ένα έγγραφο που πιθανώς επαλήθευε ότι το όπλο μεγάλου βεληνεκούς που αναπτύχθηκε από τη Lockheed Martin είναι έτοιμο για την πρώτη στιγμή.
Ο PrSM Inc 1 έχει σχεδιαστεί για να εκτοξεύεται από το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 (HIMARS) και το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M270A2 (MLRS). Ο νέος πύραυλος σχεδιάστηκε για να χτυπά στόχους σε απόσταση 500+ χιλιομέτρων – μια απόσταση μεγαλύτερη από την εμβέλεια 70-300 χιλιομέτρων του παλαιού τύπου Army Tactical Missile System (ATACMS) που πρόκειται να αντικαταστήσουν. Ο Αμερικάνικος Στρατός, ωστόσο, έχει δηλώσει δημόσια ότι έχει δοκιμάσει κρούσεις σε στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων.
Καθώς ο Στρατός προετοιμάζεται για το πεδίο εφαρμογής PrSM Inc 1, εργάζεται επίσης σε βελτιωμένες εκδόσεις του όπλου, συμπεριλαμβανομένου ενός Increment 2 με ένα multimode seeker, γνωστό ως Land-Based Anti-Ship Missile (LBASM) και ενός PrSM Inc 3. που θα επιδιώκει να προσθέσει ωφέλιμα φορτία ενισχυμένης θνησιμότητας στο εμπρόσθιο μέρος της κεφαλής του. Η υπηρεσία χρησιμοποίησε επίσης μια ομάδα της Lockheed και μια ομάδα της Raytheon Technologies-Northrop Grumman φέτος για να εργαστούν σε ανταγωνιστικά σχέδια του PrSM Inc 4 που μπορούν να εκτελέσουν αποστολές κρούσεις μεγαλύτερες των 1.000 km, πιθανώς διπλάσιο της εμβέλειας της τρέχουσας έκδοσης.
Οι σχεδιαζόμενοι πύραυλοι Increment 2 θα διαθέτουν ένα multi-mode searcher και θα είναι ικανοί να εμπλέκουν έναντι κινούμενων στόχων. Οι εργασίες σε αυτήν την έκδοση επικεντρώνονται επί του παρόντος στη χρήση του ως όπλο κρούσης κατά των πλοίων. Γίνεται άμεσα αντιληπτό πως άπτεται του δόγματος των διαχωρικών πυρών, όπου ουσιαστικά ένα βλήμα είναι ικανό να δοεξαγει τόσο επιχειρήσεις έναντι στόχων εδάφους, όσο και έναντι ναυτικών πλατφορμών μάχης.
Η έκδοση Increment 3 αναφέρεται ότι θα εφαρμόσει περαιτέρω “βελτιωμένα” ωφέλιμα φορτία. Υπήρξαν συζητήσεις στο παρελθόν σχετικά με τη χρήση του PrSM ως μέσου ανάπτυξης σμηνών περιπλανώμενων πυρομαχικών.
Τακτική χρήση του PrSM
Σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή Joseph Trevithik, ο Αμερικανικός Στρατός ενδιαφέρεται για την δημιουργία ενός δικτυοκεντρικού συστήματος προβολής ναυτικής ισχύος μέσω πυροβολαρχιών βασισμένων σε Πολλαπλούς Εκτοξευτές τύπου HIMARS και τροποποιημένων MLRS. Οι συστοιχίες ως κύριο τακτικό στόχο θα έχουν την καταστροφή στόχων επιφανείας/πλοίων μέσω εν ανάπτυξη βλημάτων PrSM (Precision Strike Missile) αλλά και τροποποιημένων ATACMS. Η υπηρεσία AMTC (Aviation and Missile Technology Consortium) σε ενημερωτικό δελτίο τόνισε πως στον πύραυλο ΡrSM (αλλά και στον ATACMS) θα ενσωματωθούν κεφαλές, οι οποίες σε ένα προκαθορισμένο στάδιο πτήσης, θα αποδεσμεύουν σμήνος αυτόνομων drone, όπου μέσω τεχνολογιών αντιληπτικής τεχνητής νοημοσύνης θα διεξάγουν επιχειρήσεις επιτήρησης πεδίου μάχης, ταυτοποίησης στόχων, αξιολόγησης απειλών, μεταφοράς δεδομένων σε Κέντρα Διοίκησης-Ελέγχου, αλλά και επιχειρήσεις κρούσης αντίστοιχες με αυτές των Loitering-Munitions.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η προαναφερθείσα τεχνολογία θα εφαρμοστεί στους ήδη υπάρχοντες πυραύλους ATACMS (που βρίσκονται και εντός του ελληνικού οπλοστασίου), μέσω του προγράμματος Air Launch Effects (ALE). Σκοπός είναι η αξιοποίηση ενός ήδη υπάρχοντος βλήματος που τείνει προς εύρεση νέου ρόλου σε θαλασσοχερσαίο περιβάλλον μάχης (αντίστοιχο με της Νοτιο-σινικής Θάλασσας). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προαναφερθέντος προγράμματος, τα σμήνη μη επανδρωμένων αεροχημάτων μικρού ηλεκτρομαγνητικού αποτυπώματος, αλλά και τα σμήνη υπο-πυρομαχικών που θα λειτουργούν σε αποστολές ναυτικής κρούσης, θα περιλαμβάνουν εντός της δομής τους ορισμένες μονάδες οι οποίες θα αξιοποιούν τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου/jamming με σκοπό την ασφάλεια πτήσης του σμήνους (η προαναφερθείσα τεχνολογία μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί μονάχα από τον Ινδικό Στρατό).
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, τα βλήματα PrSM θα χρησιμοποιηθούν για να διεξάγουν κρούση ακριβείας έναντι καλά φυλαγμένων στρατηγικών εχθρικών στόχων που βρίσκονται εντός δομών αεράμυνας τύπου A2/AD. Εξέχουσα σημασία δίνεται επίσης και στο κομμάτι ανάπτυξης ικανοτήτων κρούσης στόχων εν κινήσει, καθώς σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές το βλήμα θα ενσωματώσει τεχνολογίες αναφοράς ανάγλυφου TERCOM. Όπως αναφέρει το BreakingDefense σε εκτενή ανάλυση, η Raytheon πρότεινε στον Αμερικανικό Στρατό να ενσωματωθούν στον PrSM ηλεκτρονικά αντί-αντίμετρα ECCM, με σκοπό να διαμορφώσουν ένα βλήμα ικανό να λειτουργεί υπό συνθήκες κορεσμένου ηλεκτρομαγνητικού περιβάλλοντος. Εξέχουσα βαρύτητα δόθηκε επίσης και στην ανάπτυξης μίας ειδικής αντιπλοϊκής έκδοσης του PrSM, γνωστή και ως LBASM.