Χωριανόπουλος Άγγελος
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση νέων συστημάτων διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου με σκπό την επίτευξη πολυχωρικών και ταυτόχρονων αποτελεσμάτων έναντι συμαβτικών και ασύμμετρων απειλών. Όπως αναφέραμε πρώτοι στον ελληνικό αμυντικό τύπο ήδη από τις 12/12/2023, η Lockheed Martin κατασκεύασε το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Advanced Off-Board Electronic Warfare ή AOEW, ένα pod που τοποθετείται σε ελικόπτερα MH-60R και MH-60S Seahawk που ως σκοπό έχει την ηλεκτρονική αδρανοποίηση αντιπλοϊκών βλημάτων και μη επανδρωμένων εναέριων μέσω (τακτικά και μη).
Το δελτίο τύπου της εταιρείας συνοδευόταν από εικόνες από το Πολεμικό Ναυτικό που δείχνουν ένα ελικόπτερο MH-60R με το σύστημα AOEW, γνωστό και ως AN/ALQ-248, τοποθετημένο μέσα στον θάλαμο δοκιμών στον ποταμό Patuxent.
Ο συγκεκριμένος θάλαμος τοποθέτησης του συστήματος, βοηθάει στην απομόνωση από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, επιτρέποντας τον ακριβή έλεγχο του τρόπου με τον οποίο διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα σε ένα αεροσκάφος μπορεί να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Η δοκιμή του pod AOEW στο Patuxent River ”σηματοδότησε συγκεκριμένα την πρώτη φορά στην ανάπτυξη του προγράμματος που το σύστημα ήταν σε θέση να εκτελέσει δοκιμές εμπλοκής, να επιδείξει την ικανότητα αντιμετώπισης απειλών απειλές και βελτίωσης της απόδοσης του συστήματος, ενώ ήταν ενσωματωμένο και ελεγχόμενο από το MH-60R’‘, σύμφωνα με τη Lockheed Martin.
Να σημειωθεί πως το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να τοποθετήσει το AN/ALQ-248 και σε ελικόπτερα MH-60S και σε ΜΗ-60R. ”Το σύστημα AOEW είναι ένα από τα πιο προηγμένα, πολύπλοκα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που αναπτύχθηκαν ποτέ”, δήλωσε ο Deon Viergutz, αντιπρόεδρος του Spectrum Convergence στη Lockheed Martin. Παρακολουθώντας το δελτίο τύπου της εταιρείας αντιλαμβάνεται κανείς πως η συνολική ανάπτυξη του συστήματος και η έμφαση σε μοντέλα αντιμετώπισης απειλών μέσω soft kill weapons και ηλεκτρονικού πολέμου, έχει έρθει ως καθολικό δίδαγμα από τον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την επιχειρησιακή δράση των FPV Drone, περιφερόμενων πυρομαχικών και τακτικού επιπέδου drone.
Πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο AN/ALQ-248 και τον τρόπο λειτουργίας του είναι περιορισμένες. Η Lockheed Martin έχει πει στο παρελθόν ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει «επίμονη ικανότητα ηλεκτρονικής επιτήρησης (ανίχνευσης) και επίθεσης (αντίμετρων)».
Ο αρχικός βασικός στόχος του προγράμματος AOEW, το οποίο χρονολογείται από το 2010, ήταν η «προμήθεια και ανάπτυξη πολλαπλών ΑΕΟW σε μονάδες του ναυτικού, εξοπλισμένες με ενεργά ή παθητικά συστήματα EW για χρήση σε συντονισμό με συστήματα EW επί του σκάφους για την ενίσχυση της ομάδας μάχης προστασίας από τρέχουσες και μελλοντικές απειλές κατά των πλοίων (ASM)».
Έτσι αντιλαμβανόμαστε πως η δημιουργία ψευδοστόχων για εχθρικά αντιπολοϊκά βλήματα είναι μια από τις βασικές δυνατότητες του AN/ALQ-248. Η άμεση εστίαση στην αντιπυραυλική άμυνα κατά των πλοίων δεν προκαλεί καμία έκπληξη βάση των τελευταίων εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Να υπενθυμίσουμε πως από την έναρξη του Πολέμου Ισραήλ-Χαμάς έχουν σημειωθεί 6 επιτυχημένες αντιπλοϊκές επιχειρήσεις κατά πλοίων (εμπορικών) στον Αραβικό Κόλπο και έχουν διεξαχθεί άλλες 12 τουλάχιστον προσπάθειες με 11 επιβεβαιωμένες αναχαιτίσεις απειλών από γαλλικές και αμερικανικές φρεγάτες.
Οι απειλές κατά των πυραύλων κατά πλοίων συνεχίζουν να επεκτείνονται και να εξελίσσονται, επίσης, με τη Ρωσία και την Κίνα να εργάζονται αμφότερες για την ανάπτυξη υπέρ-υπερηχητικών τύπων όπλων. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLAN) διαθέτει επίσης ένα αυξανόμενο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων. Όλο και πιο προηγμένοι υποηχτικοί και υπερηχητικοί πύραυλοι cruise κατά πλοίων αναπτύσσονται και τοποθετούνται επίσης και σε δυτικές χώρες.
Μόλις χθες, μαχητές Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτέθηκαν σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα με πύραυλο cruise, υπογραμμίζοντας την σημαντικότητα χρήσης τέτοιων συστημάτων. Οι Χούτι εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς πλοία στην περιοχή εδώ και εβδομάδες ως αντίποινα για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Συστήματα σαν το AOEW σε συνεργασία με συστήματα εγγύς αεράμυνας επί πλοίων, δημιουργούν μία κινητή ”φυσαλλίδα” άρνησης και αντιπρόσβασης περιοχής σε μονάδες επιφανείας και μη επανδρωμένα μέσα που επιχειρούν σε ναυτικό περιβάλλον μάχης. Είναι αναγκαία η τοποθέτηση αντίστοιχων συστημάτων σε Ελικόπτερα της Αεορπορίας Στρατού ή του Πολεμικού Ναυτικού που δύναται να επιχειρήσουν σε περιοχές όπου ο δείκτης φονικότητας έναντι αντιπλοϊκών και βλημάτων και μη επανδρωμένων αεροσαφών είναι αρκετά υψηλός.