Χωριανόπουλος Άγγελος
Η ικανότητα του Ισραήλ να συντηρεί τον στόλο των μαχητικών F-35I Adir stealth κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Χαμάς παρέχει σημαντικά μαθήματα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ειδικά όσον αφορά ενδεχόμενη αγορά του μαχητικού και εύρεση ενός ρόλου εντός της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της χώρας μας στον 21ο αιώνα.
Πηγές μας στην Πολεμική Αεροπορία, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως υπάρχουν έντονες ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση των μαχητικών F-35 Joint Strike Fighters μέσω του αμερικανικού λεγόμενου μοντέλου logistics «just-in-time» που προωθούν οι ΗΠΑ στους ξένους προμηθευτές του μαχητικού. Έπειτα αποσυζητήσεις αναφέρθηκε, πως τα αμερικανικά F-35 (κυρώς τα F-35B) εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρεθούν σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, με περίπου το 55% των F-35 που λειτουργούν από την Πολεμική Αεροπορία, τους Πεζοναύτες και το Ναυτικό να είναι σε θέση να εκτελέσουν τουλάχιστον μία από τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί από τον Μάρτιο του 2023. Τα δεδομένα αυτά τα βρίσκουμε και σε έκθεση που συνέταξε το Government Accountability Office (GAO) κυκλοφόρησε επίσης την Τρίτη.
Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ υπογραμμίζει την ενισχυμένη υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και την πρωτοβουλία του Ισραήλ να δημιουργήσει το δικό του σύστημα υποστήριξης και βελτίωσης αεροσκαφών που του επέτρεψε να αποφύγει προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αμερικανικός Στρατός.
Η απόδοση του F-35 Adir της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας είναι «απολύτως εξαιρετική», κατέθεσε ο Αντιστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας Michael Schmidt, Εκτελεστικός Αξιωματικός Προγράμματος και Διευθυντής του Προγράμματος F-35 Lightning II, ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής. «Τα ποσοστά τους με ικανότητα αποστολής είναι υψηλά. Τα ποσοστά ικανοτήτων πλήρους επιχειρησιακής ανάπτυξης είναι υψηλά».
Ο Schmidt δεν ανέφερε συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά πρόσθεσε ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) είναι «πολύ ικανοποιημένη με τις επιδόσεις τους από μια επιχείρηση υποστήριξης. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να μάθουμε πολλά από αυτούς όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία επιχειρούν τα αεροπλάνα». Η αναφορά σε ”ταχύτητα με την οποία επιχειρούν” ερμηνεύεται ως ταχύτητα εξόδων των μαχητικών έπειτα επιστροφή τους στην βάση.
Ένας επιπλέον λόγος επιχειρησιακής αξιοπιστίας του F-35I είναι η συνεχόμενη ροή υλικοτεχνικής υποστήριξης προς την IAF δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Rob Wittman (R-VA), Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Tactical Air and Land Forces. Τόσο ο Schmidt όσο και ο LaPlante είπαν ότι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτές τις ισραηλινές επιχειρήσεις με F-35 θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την προετοιμασία επιχειρήσεων στον Ειρηνικό, όπου η ικανότητα διατήρησης των F-35 σε πλήρη ετοιμότητα θα είναι μια μεγάλη πρόκληση.
Η στρατηγική του logistics «just-in-time» που προωθούν οι ΗΠΑ και ο κόμβος υπολογιστικού νέφους (cloud) που αποτελεί τη βάση για την εφοδιαστική αλυσίδα των F-35 προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία στο αμερικανικό στράτευμα ιδιαίτερα σε υπερατλαντικές επιχειρήσεις. Ενώ αυτά τα συστήματα μπορεί να είναι επαρκή για επιχειρήσεις εν καιρώ ειρήνης, σε μια περίοδο σύγκρουσης, η στήριξη σε αυτά θα μπορούσε να αφήσει τα F-35 καθηλωμένα στο έδαφος.
Το πρόγραμμα F-35 προσπάθησε εδώ και καιρό να μετριάσει πολλά από αυτά τα ζητήματα αξιοπιστίας και εύρεσης εξαρτημάτων μέσω ενός κεντρικού «εγκεφάλου υπολογιστών» που βασίζεται σε μηχανική νέφους που ονομάζεται Autonomic Logistics Information System (ALIS). Μία από τις βασικές λειτουργίες του ALIS, εξαρτήματα του οποίου βρίσκονται σε κάθε F-35 και σε συστήματα υπολογιστών στο έδαφος που συνδέονται με το cloud, είναι να προσπαθεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των απαιτήσεων συντήρησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης του μαχητικού. Όπως έχει σχεδιαστεί, το ALIS χρησιμεύει επίσης ως ο κεντρικός κόμβος μέσω του οποίου θα μεταφορτώνονταν και θα λαμβάνονταν βασικά δεδομένα πριν και μετά την αποστολή από το αεροσκάφος, μεταξύ πολλών άλλων λειτουργιών. Εδώ πέρα προκύπτει το ερώτημα περί του αν το ΑLIS θα έχει τοποθετημένα τουρκικά F-16 ως ”φίλιο νατοϊκό αεροσκάφος”.