Το σχέδιο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός στόλου από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα πετούν μαζί με επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη θα επιταχυνθεί το 2024, καθώς η υπηρεσία αυξάνει τις ικανότητες αυτόνομης πτήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία η Πολεμική Αεροπορία αποκαλεί συνεργατικά μαχητικά αεροσκάφη, προορίζονται να πετούν μαζί με τα F-35 και να μεταφέρουν δεδομένα μάχης σε όλες τις πλατφόρμες μάχης με τις οποίες επικοινωνούν μέσω data-link. Η υπηρεσία επιθυμεί να είναι σε θέση να εκτελούν μια ποικιλία αποστολών, όπως η πλήξη εχθρικών στόχων, η διεξαγωγή επιχειρήσεων επιτήρησης, η παρεμβολή εχθρικών σημάτων και λειτουργία τους ως δολώματα.
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της υπηρεσίας για το 2024 προβλέπει σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια για τη δοκιμή αυτόνομου λογισμικού σε μαχητικά F-16 στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζεται Project VENOM. Άλλα 69 εκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την έναρξη λειτουργίας μιας ομάδας πειραματικών μονάδων επιχειρήσεων, η οποία θα αρχίσει να αναπτύσσει τακτικές και διαδικασίες για την ενσωμάτωση των αυτόνομων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μια μοίρα.
Το Project VENOM, το οποίο σημαίνει “Viper Experimentation and Next-generation Operations Model”, θα ενσωματώνει αυτόνομο κώδικα σε έξι μαχητικά F-16. Η Πολεμική Αεροπορία θέλει να συλλέξει δεδομένα κατά την πτήση από τις δοκιμές του Project Venom σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πιλότοι και οι μηχανές συνεργάζονται και να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσει ένα πιο αποτελεσματικό αυτόνομο λογισμικό.
Μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης Center for a New American Security με έδρα την Ουάσινγκτον, ο Κένταλ δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί τα Boeing MQ-28 Ghost Bats ως πειραματικά αεροσκάφη για να ελπαιδεύσει πιλότους στο να επιχειρούν συνεργατικά επανδρωμένα με μη επανδρωμένα συστήματα μάχης.