Βάση του ρεπορτάζ της “Καθημερινής” η Ελληνική ΠΑ θα οδηγηθεί στην αγορά 13 F-35 από τις ΗΠΑ με προοπτικές αγοράς επιπλέον 12 σε δεύτερη φάση. Οι λόγοι που περιγράφονται αφορούν την άμεση σύνδεση μεταξύ της προμήθειας αυτής με την αποδοχή αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία.
Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά χαμηλός, δεδομένης της μέχρι στιγμής απουσίας αγοράς σύγχρονου οπλισμού για τα μαχητικά. Διαπιστώνεται επίσης και η απουσία ΘΕΑ που θα πλαισιώνουν το δικτυοκεντρικό πλέγμα του μαχητικού F-35 με υπόλοιπα μη επανδρωμένα μέσα. Υπενθυμίζουμε πως στο τέλος του 2032 το δημόσιο χρέοςτης χώρας θα αυξηθεί σε 1 ημέρα κατά 8% όταν θα προστεθούν 25 δις τόκοι δανείων του 2013 οι οποίοι είναι παγωμένοι για μία 20ετία σύμφωνα με απόφαση της ΕΕ.
Να σημειωθεί πως η αγορά των μαχητικών άνευ όπλων θα κυμανθεί σε κόστος περίπου 2-3,5 δις δολάρια.
”Η τρέχουσα διαφωνία της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα έχει αντικείμενο την ενίσχυση της τουρκικής αεροπορίας με F-16, αλλά και την αποδέσμευση βοήθειας που είναι αναγκαία για την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Από την άλλη πλευρά, όπως είναι γνωστό, η Αγκυρα πρέπει (επιτέλους) να προχωρήσει στην έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί υψίστης σημασίας. Θεωρητικά, όλα αυτά θα κριθούν μετά τις 15 Ιανουαρίου, όταν αρχίζει ξανά τις εργασίες της η τουρκική εθνοσυνέλευση, αν και η Αγκυρα περιμένει κάποια κίνηση νωρίτερα από την Ουάσιγκτον.
Είναι προφανές ότι στην Αθήνα η μεγαλύτερη εικόνα περιλαμβάνει και τις εκλογές του Νοεμβρίου, που θα κρίνουν αν ο Τζο Μπάιντεν θα εξακολουθήσει να είναι πρόεδρος ή θα βρεθεί ξανά στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, ενδεχόμενο το οποίο δεν θα δημιουργήσει ερωτηματικά μόνο για τη μελλοντική εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά για τον προσανατολισμό της Δύσης συνολικότερα.”