Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε σημερινή του ομιλία, ο Δημήτρης Χούπης είναι ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Διαθέτει πλούσιο βιογραφικό με ξεχωριστή στιγμή στην σταδιοδρομία του την όλη παρουσία του στην ηγεσία της ΔΕΠ αλλά και την παρουσία του σε διοικητικά κλιμάκια των ΕΤΑ.
Ακολουθεί βιογραφικό της σταδιοδρομίας του όπως παρουσιάστηκε από τον λογαριασμό του e-amyna στο Χ.
«Νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, μέχρι σήμερα Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, υπήρξε αρχηγός της τάξης του στη Σχολή Ευελπίδων και θεωρείται Αξιωματικός μεγάλων δυνατοτήτων που συνδυάζει επιστημονική γνώση και μαχιμότητα, με χαρακτηριστικά σύγχρονου ηγέτη και ικανότητα επίλυσης δύσκολων προβλημάτων. Προερχόμενος από το Όπλο των Διαβιβάσεων, υπηρέτησε και στις Ειδικές Δυνάμεις ως ομαδάρχης του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής ελεύθερης πτώσης.
Φοίτησε με άριστα σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του όπλου του, επί διετία στη ΣΤΗΑΔ (Ραδιοηλεκτρολόγος Α΄) καθώς και στη Σχολή Πολέμου με διακεκριμένη φοίτηση. Εκπαιδεύτηκε σε Σχολεία Εξειδίκευσης του Όπλου του και των Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα και στα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ-Γερμανία (Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσης, Επικοινωνιών-Κρυπτογραφίας, Σχεδίασης Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου, Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων), ενώ το 2012 επελέγη και φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College) (SC-121).
Ως Διοικητής υπηρέτησε επί διετία στο Λόχο Ηλεκτρονικού Πολέμου του Δ΄ΣΣ (Ξάνθη), Διοικητής στο Λόχο Διαβιβάσεων της ΕΛΔΥΚ, Διοικητής ΔΒ της II Μ/Κ ΜΠ (Έδεσσα) και Διοικητής Μονάδας στο 472 Τάγμα Επιτήρησης-Πληροφοριών της ΑΣΔΕΝ (Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα).
Ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ (Κως), Υποδιοικητής και Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ (Διαγοριδών) και ως Διευθυντής Ε’ Κλάδου (Στρατιωτικών Πληροφοριών – Ασφαλείας) του ΓΕΕΘΑ.
Στις 9 Μαρτίου 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε ως Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, ενώ στις 17 Ιανουαρίου 2023 τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, η οποία επί της διοίκησής του συνέχισε την ανοδική πορεία της τελευταίας τετραετίας με τα εγκαίνια του νέου στρατηγείου της, την αναβάθμιση των λιμενικών της υποδομών, την προμήθεια νέων πλωτών μέσων και καταδυτικού εξοπλισμού, τη δημιουργία της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), τις αξιολογήσεις της για αποστολές ΝΑΤΟ κλπ.
Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ είναι επίσης διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου στα Συστήματα Μετάδοσης της πληροφορίας, ενώ διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στη «Στρατηγική και Διπλωματία» και στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων», ενώ είναι επίσης απόφοιτος της 7ης ΕΣ μεταπτυχιακού σεμιναρίου «δια βίου μάθησης» στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ.
Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, όπως επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία –fractals), στρατηγικής κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.
Η επιλογή του Στρατηγού Δ. Χούπη ως νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σηματοδοτεί την έμφαση στις νέες τεχνολογίες (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, τηλεπικοινωνίες / πληροφορική, ηλεκτρονικός πόλεμος), στις οποίες ειδικεύεται ο νέος Αρχηγός. Το εντυπωσιακό βιογραφικό Στρατηγού Δ. Χούπη, καθώς και το έργο του στις πολλές νευραλγικές θέσεις όπου υπηρέτησε, δικαιολογούν την προσδοκία ότι θα συνεχίσει την ανάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων που δρομολόγησε ο αποχωρών Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία.»
Αρχηγός ΓΕΣ επιλέχθηκε ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, Αρχηγός ΓΕΝ ο Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας και Αρχηγός ΓΕΑ ο Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.