Χωριανόπουλος Άγγελος
Η τριμερής εταιρική συμφωνία ασφαλείας AUKUS, στην οποία συμμετέχουν η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (Η.Π.Α.), γνωστή κυρίως για το πρόγραμμα ανάπτυξης υποβρυχίων, επιδεικνύει τώρα τις δυνατότητές της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της αυτονομίας εκτέλεσης αποστολών. Ενώ η πρώτη πτυχή της συμφωνίας AUKUS επικεντρώνεται στην παροχή των υποβρυχίων stealth, ο δεύτερος, λιγότερο προβεβλημένος πυλώνας είναι αφιερωμένος στην προώθηση των ψηφιακών δυνατοτήτων, που περιλαμβάνει τη ρομποτική, την ανταλλαγή πληροφοριών και την προηγμένη πληροφορική.
Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για την ανάπτυξη δυνάμεων και τις αναπτυσσόμενες ικανότητες, Michael Horowitz, τόνισε τις προσπάθειες συνεργασίας που αναλήφθηκαν το περασμένο έτος μεταξύ των εταίρων του AUKUS για τη διερεύνηση της συνεργασίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Υπογράμμισε ότι το λογισμικό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη συνεργασία με συμμάχους και εταίρους, τονίζοντας τη σημασία της ψηφιακής συνέργειας.
Ο πυλώνας 2 του AUKUS έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ενσωμάτωσης εναέριων και επίγειων μέσων, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Blue Bear Ghost, τα άρματα μάχης Challenger 2 και ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο FV433 Abbot που προήλθε από εμπορική εταιρεία. Επιπλέον, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού που διευκολύνουν την ανταλλαγή ζωτικής σημασίας πληροφοριών, ιδίως σε σενάρια υποβρύχιου πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Οι προσπάθειες συνεργασίας επεκτείνονται στην αξιοποίηση κοινών μέσων όπως τα αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας P-8 και τα ηχοβολιστικά που μοιράζονται και οι τρεις χώρες. Οι ομάδες συνεργάζονται ενεργά για την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου που θα επιτρέψει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ηχοβολέων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας και τη χρήση τους στα αεροσκάφη P-8, ενισχύοντας τις δυνατότητες θαλάσσιας επιτήρησης.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αναγνωρίζοντας την ικανότητά της να επεξεργάζεται γρήγορα τεράστια σύνολα δεδομένων, να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων για τους διοικητές και να βελτιστοποιεί την κατανομή των πόρων εν καιρώ πολέμου. Με αίτημα προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024 ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατίθενται για πρωτοβουλίες σχετικές με την ΤΝ, το υπουργείο επιδιώκει ενεργά πολυάριθμα έργα ΤΝ, πολλά από τα οποία είναι ενσωματωμένα σε καίρια οπλικά συστήματα.
Η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει επίσης καίριο ρόλο στην ιδέα του Υπουργείου Άμυνας για τη συνδυασμένη κοινή διοίκηση και τον έλεγχο όλων των τομέων (CJADC2), με στόχο την απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών σε ξηρά, αέρα, θάλασσα, διάστημα και κυβερνοχώρο, σε συντονισμό με τους διεθνείς συμμάχους. Σε περίπτωση αντιπαράθεσης με πιθανούς αντιπάλους όπως η Ρωσία ή η Κίνα, η στενή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας είναι απαραίτητη, εξασφαλίζοντας σαφείς διαύλους επικοινωνίας.