Xωριανόπουλος Άγγελος
Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν αξιοσημείωτες εξελίξεις στις δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Οι εξελίξεις αυτές έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας και εξοπλισμού μεταξύ των δύο δυνάμεων, με πιθανές επιπτώσεις για άλλα μέρη, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ).
Ουκρανικό IFV Marder 1A3 εξοπλισμένο με το σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών “Sania”
Πριν από περίπου μία εβδομάδα, εμφανίστηκαν αναφορές που αναδείκνυαν την ανάπτυξη ενός οχήματος μάχης πεζικού (IFV) Marder 1A3 στον ουκρανικό στρατό, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με ένα σχετικά προηγμένο σύστημα αντιμετώπισης drones με την ονομασία “Sania”. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και FPV drone και θεωρείται βασικό πλεονέκτημα στον σύγχρονο πόλεμο, ιδίως για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
Ρωσικό άρμα μάχης εξοπλισμένο με παρόμοιo σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών
Πιο πρόσφατα, παρουσιάστηκε ρωσικό άρμα μάχης εξοπλισμένο με το ίδιο σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών, που αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες του ουκρανικού συστήματος “Sania”. Η ηλεκτρονική παρεμβολή είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται για τη διακοπή ή την αδρανοποίηση των εχθρικών επικοινωνιών και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η οποία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης.
Παρατηρείται επίσης συνεχιζόμενη δημουργία υποδομών και θέσεων προστασίας πυροβολικού από FPV drones σε σχετικά ασφαλείς αποστάσεις. Πλέον, προωθημένες Ειδικές Δυνάμεις Αναγνωρίσεις με χρήση FPV είναι εφικτό να διεξάγουν πλήγματα ακόμα μεγαλύτερης εμβέλειας αδρανοποιώντας (όχι καταστρέφοντας) τις εχθρικές δυνάμεις στην περιοχή. Σκοπός είναι η άρση επιχειρησιακής λειτουργίας και όχι το ολοκληρωτικό πλήγμα.
Πλέον ακόμα και η τοποθέτηση θερμικών καμερών μέσω απευθείας ανάθεσης από εξωτερικούς προμηθευτές αποτελεί πραγματικότητα. “Buy Commercial or Lose”. To κάτωθεν όχημα φέρει μητρική Caddx Thermal Camera 640p των 50Hz.
Επιπτώσεις της μεταφοράς τεχνογνωσίας
Η εμφάνιση παρόμοιων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης υποδηλώνει την πιθανότητα μεταφοράς ή προμήθειας τεχνολογίας από εξωτερικές πηγές κυρίως του εμπορικού τομέα όπως γίνεται και με το ζήτημα των μη επανδρωμένων μέσων τακτικού επιπέδου. Είναι ζωτικής σημασίας να διερευνηθεί η προέλευση αυτών των συστημάτων και κατά πόσον αναπτύχθηκαν εγχωρίως ή αποκτήθηκαν μέσω ξένων αλυσίδων εφοδιασμού.
Ανησυχίες για την ανάπτυξη του Κινεζικού Στρατού
Η αναφορά στην “Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας που επωφελήθηκε και από τις δύο πλευρές” εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή ή το ενδιαφέρον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την παροχή τεχνολογίας ηλεκτρονικού πολέμου τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει μια ευρύτερη γεωπολιτική στρατηγική της ΛΔΚ για να επηρεάσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση ή να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.
Η παρουσία προηγμένων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη δυναμική των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Τα συστήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να διαταράσσουν τις εχθρικές επικοινωνίες, να αναλαμβάνουν τον έλεγχο των UAV και να παρεμβαίνουν στη στόχευση και την πλοήγηση, καθιστώντας τα κρίσιμα μέσα στον σύγχρονο πόλεμο.
Kαθολικές λύσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών φαίνεται να μην έχουν βρεθεί ακόμα ενώ τουλάχιστον τρία στρατεύματα που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη βρίσκονται σε διαδικασίες trial and error. Το Αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί ένα εκπληκτικό ιστορικό καταρρίψεων μη επανδρωμένων μέσων αυτήν την στιγμή στην Ερυθρά Θάλασσα. Οφείλει να μας απασχολήσει η ποιότητα και το είδος του δικτύου αισθητήρων που χρησιμοποιεί.
- Επιχειρησιακή Αξιολόγηση Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων
- Αποσύρονται οι Ρωσικές Δυνάμεις από τις βάσεις στην Συρία – Παρουσία μεταγωγικών αεροσκαφών An-124 και μεταφορά των S-400
- Έναρξη κατασκευής ισραηλινών κορβετών κλάσης Reshef για αντικατάσταση των παλαιότερων μονάδων κλάσης Sa’ar 4.5
- Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε προειδοποιεί ότι ο Πούτιν θέλει μακροχρόνια αντιπαράθεση με την Ευρώπη – Ενίσχυση αμυντικών συμβολαίων
- Mη επανδρωμένα αεροσκάφη καθοδηγούμενα μέσω καλωδίων αλλάζουν το πεδίο μάχης στην Ουκρανία