Χωριανόπουλος Άγγελος
Η γερμανική Μπούντεσταγκ ψήφισε πρόσφατα κατά της πρότασης για την προμήθεια στην Ουκρανία πυραύλων cruise Taurus KEPD 350, αντανακλώντας μια προσεκτική προσέγγιση της Γερμανίας στην κλιμάκωση της εμπλοκής της στη σύγκρουση με την Ρωσία. Αντίθετα, η Γαλλία, με οδηγία του Προέδρου Μακρόν, δεσμεύτηκε να παραδώσει επιπλέον 40 πυραύλους cruise SCALP-EG στην Ουκρανία και 50 βόμβες HAMMER μηνιαίως στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Αυτή η απόκλιση στις προσεγγίσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας υπογραμμίζει τις διαφορετικές εθνικές στρατηγικές και τους πολιτικούς υπολογισμούς εντός της ΕΕ όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Taurus KEPD 350, επίκεντρο της γερμανικής κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, αποτελεί έναν πύραυλο cruise που εκτοξεύεται από αέρος. Είναι σχεδιασμένος για πλήγματα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 500 χιλιομέτρων με μεγάλη ακρίβεια. Είναι εξοπλισμένος με υλικά κατασκευής RAM υπό διαμόρφωση stealth, που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του από τα ραντάρ, ενώ μπορεί να αναπτυχθεί για την εξουδετέρωση βασικών στρατηγικών στόχων μέσα στο εχθρικό έδαφος. Η ενσωμάτωσή του στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας θα ενίσχυε σημαντικά τις ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς λειτουργώντας συμπληρωματικά με τους StormShadow.
Ο πύραυλος “Hammer”, επίσημα γνωστός ως AASM (Armement Air-Sol Modulaire) “Hammer” (Highly Agile and Manoeuverrable Munition Extended Range), είναι μια οικογένεια πυρομαχικών ακριβείας που αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία Safran Electronics & Defense. Όπως υποδηλώνει το πλήρες όνομά του, το AASM Hammer αποτελεί ένα ευέλικτο αρθρωτό οπλικό σύστημα. Μπορεί να διαμορφωθεί με διαφορετικά κιτ καθοδήγησης και πολεμικές κεφαλές, ώστε να ανταποκρίνεται στις διάφορες απαιτήσεις της αποστολής. Αυτή η αρθρωτότητα επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών χρήσεων.
Μπορεί να εξοπλιστεί με διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης, όπως καθοδήγηση GPS, αδρανειακή πλοήγηση και προαιρετικά, καθοδήγηση με υπέρυθρη στόχευση ή καθοδήγηση με λέιζερ. Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει υψηλή ακρίβεια στην προσβολή στόχων, ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή σε περιβάλλοντα όπου τα σήματα GPS παρεμβάλλονται. Ανάλογα με την έκδοση, μπορεί να προσβάλει στόχους σε αποστάσεις από 20 χιλιόμετρα (έκδοση standoff) έως 70 χιλιόμετρα (έκδοση εκτεταμένου βεληνεκούς), καθιστώντας το αποτελεσματικό για πλήγματα, ενώ το αεροσκάφος εκτόξευσης παραμένει εκτός κινδύνου.
Ο AASM Hammer μπορεί να εφοδιαστεί με διαφορετικούς τύπους πολεμικών κεφαλών, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών κεφαλών γενικής χρήσης, διατρητικών κεφαλών και κεφαλών broach (συνδυασμός εκρηκτικών και διατρητικών κεφαλών). Αυτή η ευελιξία του επιτρέπει τη χρήση του εναντίον ενός ευρέος φάσματος τύπων στόχων. Έχει σχεδιαστεί για να είναι συμβατός με μια ποικιλία πλατφορμών αεροσκαφών. Έχει ενσωματωθεί σε αεροσκάφη της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των Rafale και Mirage 2000, ενώ μπορεί δυνητικά να προσαρμοστεί για χρήση σε άλλες συμβατές πλατφόρμες αεροσκαφών.
Ο Hammer έχει επιχειρήσει σε ζώνες συγκρούσεων όπως το Αφγανιστάν, η Λιβύη (εναντίον της τουρκικής βάσης Al Watiya), το Ιράκ και η Συρία. Η αποτελεσματικότητά του σε πλήγματα ακριβείας κατά στόχων υψηλής αξίας έχει αποδειχθεί επαρκώς.
Η επιχειρησιακή ανάπτυξη πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι SCALP-EG, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ουκρανική σύγκρουση. Οι πύραυλοι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά από την Ουκρανία για να πλήξουν στόχους υψηλής αξίας πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου, ιδίως στην Κριμαία. Η ικανότητά τους να πλήττουν στόχους από απόσταση υπήρξε καθοριστική για την Ουκρανία στη διεξαγωγή στρατηγικών χτυπημάτων και στη διατήρηση ψυχολογικού πλεονεκτήματος, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται στο βεληνεκές τους.
Η άρνηση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής να προμηθεύσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία ενδέχεται να αλλάξει, με συζητήσεις για την επαναφορά της ψηφοφορίας. Η απόφαση θα παρακολουθείται στενά, καθώς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στη στάση της Γερμανίας και ενδεχομένως να επηρεάσει τη δυναμική της σύγκρουσης. Η προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς όπως οι Taurus και SCALP-EG στην Ουκρανία δεν έχει μόνο άμεσες στρατιωτικές επιπτώσεις, αλλά αντιπροσωπεύει επίσης την ευρύτερη γεωπολιτική δέσμευση και υποστήριξη των δυτικών εθνών στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τέλος, η Ουκρανία παρουσίασε drone μονής πορείας κρούσης με κινητήρα jet ικανό να διεξάγει πλήγματα ακριβείας σε αποστάσεις άνω των 60 km. Το εύρος της βιομηχανικής παραγωγής είναι ακόμα άγνωστο, όπως και οι μονάδες στις οποίες θα υπηρετήσει.