Χωριανόπουλος Άγγελος
Οι πρόσφατες εξελίξεις στα προγράμματα έγκρισης χρηματοδότησης του Πενταγώνου στις εναέριες και ναυτικές τεχνολογίες μάχης, κατευθύνουν την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων προς τον αυτόνομο και ημι-αυτόνομο οπλισμό. Οι εξελίξεις αυτές, που αναδεικνύουν τον αυξανόμενο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές εφαρμογές, καταδεικνύουν μια στρατηγική απόκλιση στη χρήση αυτόνομων όπλων από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία. Η εισαγωγή επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών χαμηλού κόστους και τακτικών με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί παράδειγμα αυτής της νέας εποχής πολέμου.
Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναδεικνύεται μέσω της χρήσης σμηνών εναέριων και θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της ετήσιας άσκησης Unitas. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ικανά να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα αναγνώρισης, βελτίωσαν σημαντικά την ικανότητα του στόλου να εντοπίζει και να εξουδετερώνει εχθρικές δυνάμεις σε ζωντανό χρόνο λειτουργώντας σαν μια εννιαία αυτοδιοικούμενη οντότητα.
Διεθνώς παρατηρείται μια έξαρση στη χρήση ημί-αυτόνομων όπλων από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, όπως φάνηκε με τις επιθέσεις των δυνάμεων των Χούτι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ανάπτυξη από το Ιράν εκδόσεων των επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με jet κινητήρα μονής κατεύθυνσης, τα οποία μπορούν δυνητικά να αναπτυχθούν σε περιοχές όπως η Ουκρανία και η Ερυθρά Θάλασσα, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για εύρεση προηγμένων τεχνολογιών αναχαίτισης. Αυτό καθιστά αναγκαίο το σχέδιο Replicator του Πενταγώνου, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγής οικονομικά αποδοτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τόσο για αμυντικούς όσο και για επιθετικούς σκοπούς.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει πρωτοπορήσει στη δοκιμή νέων δυνατοτήτων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως ανέφερε ο συνταγματάρχης Tucker Hamilton της 96ης Πτέρυγας Δοκιμών. Η επιτυχής λειτουργία του τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους υψηλών επιδόσεων XQ-58 με AI σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στην συνεργατική λειτουργία επανδρωμένων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης.
Ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος Replicator είναι να ενισχύσει τον στόλο των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS) του αμερικανικού στρατού, διευκολύνοντας την ταχεία παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών προσαρμοσμένων σε ποικίλες απαιτήσεις αποστολών. Το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά μόνο την αύξηση του αριθμού, αλλά και την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής που ενισχύουν τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρόλους επιτήρησης, αναγνώρισης και μάχης.
Η πρωτοβουλία Replicator υπογραμμίζει τη δέσμευση του Αμερικάνικου Στρατού για την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών για βελτιωμένα τακτικά και στρατηγικά αποτελέσματα. Σε μια εποχή όπου ο ασύμμετρος πόλεμος και οι μη συμβατικές απειλές είναι διαδεδομένες, το πρόγραμμα Replicator παρέχει στον Στρατό των ΗΠΑ ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την προσαρμογή και την αποτελεσματική ανταπόκριση. Η ευελιξία αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτρέπει την ανάπτυξή τους σε διάφορα σενάρια, από αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις έως συμβατικές μάχες, προσφέροντας στρατηγικό πλεονέκτημα όσον αφορά την επίγνωση της κατάστασης, την προστασία των δυνάμεων και τις δυνατότητες κρούσης.
Comments 1