Χωριανόπουλος Άγγελος
Ακολουθεί Σεντόνι επειδή ομολογουμένως μας έχουν βγει τα μάτια σχετικά με αυτά που ακούμε για τις ικανότητες των Μαχητικών 5ης Γενιάς. Δεν πρόκειται περί μαχητικού συγκρίσιμου με τα F-16 και Rafale. Δεν μιλάμε καν για κοινή μεθοδολογία πολέμου. Μιλάμε για διαφορετικό και ολιστικό τρόπο προβολής ισχύος ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό το εμπόδιο της Γεωγραφίας.
Δόγμα Πολυχωρικών Επιχειρήσεων
Το F-35 αποτελεί τον ”εγκέφαλο” του δικτύου μιας δικτυοκεντρικής αρχιτεκτονικής μάχης εστιάζοντας σε κοινές επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς που εξελίσσεται η πολεμική διαδικασία. Η επίτευξη ”κυριαρχίας” στο γεωγραφικό υπερσύμπλοκο της Αν. Μεσογείου βασίζεται στην ικανότητα δημιουργίας ασφαλών συνδέσεων μεταξύ πλατφορμών μάχης, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών σε όλους τους τομείς επιχειρήσεων (αέρας, ξηρά, θάλασσα, διάστημα και κυβερνοχώρος)
Προσαρμογή σε Αναδυόμενες Απειλές
Το F-35 χρησιμεύει ως πολλαπλασιαστής περαιτέρω δυνάμεων, εξοπλισμένο με προηγμένους αισθητήρες και δέσμες επικοινωνίας με άλλες μη επανδρωμένες πλατφόρμες. Επιχειρώντας σε κοντινή απόσταση από το πεδίο της μάχης και από αρκετά μεγάλο υψόμετρο, ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες των δικτυωμένων εναέριων, θαλάσσιων, διαστημικών και χερσαίων μονάδων μάχης.
Ηλεκτρο-οπτικό σύστημα στόχευσης (EOTS)
Το Ηλεκτροοπτικό Σύστημα Στόχευσης (EOTS) του F-35 είναι ένα ελαφρύ, υψηλής απόδοσης και πολυλειτουργικό σύστημα που προσφέρει δυνατότητες στοχοποίησης αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας. Περιλαμβάνει υλικά MEMS και νανοτεχνολογία στο κομμάτι κατασκευής των ηλεκτροπτικών.
Ενσωμάτωση βλημάτων JASSM/LRASM
Η ενσωμάτωση του Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) και του Long-Range Anti-Ship Missile (LRASM) επεκτείνει τις δυνατότητες πολλαπλών αποστολών του μαχητικού όντας ικανό να διεξάγει Διαχωρικές Επιχειρήσεις κρούσεις κέντρων βάρους του εχθρου. Είναι εφικτή και η ανταλλαγή δεδομένων κρούσης στον πύραυλο ενώ βρίσκεται εν κινήσει μέσω αυτονομης σύμπτυξης δεδομένων μάχης από το μαχητικό. Συμπέρασμα Η όλη διαδικασία σύγκρισης με λοιπά μαχητικά είναι οριακά ανούσια. Η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο Αυστραλίας και Ιαπωνίας και να δημιουργήσει cluster εταιρειών για εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων μέσω, βλημάτων και εργοστασίων παραγωγής ανταλλακτικών (ακόμα και μέσω 3D Printing) ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα διατάραξης των Αλυσίδων Εφοδιασμού.
Comments 1