Xωριανόπουλος Άγγελος
Η νέα στρατηγική του Αμερικανικού Πενταγώνου για την αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα τολμηρό άλμα προς την καινοτομία, απηχώντας τη δυναμική των εταιρειών ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης. Η στρατηγική, η οποία υπογραμμίζεται σε πρόσφατη συνοδευτική επιστολή, δίνει έμφαση σε μια “γενιά” μετατόπισης προς ένα “εκσυγχρονισμένο βιομηχανικό οικοσύστημα” και στη συνεργασία με “καινοτόμους προγραμματιστές νέων τεχνολογιών”. Αυτή η στροφή προς την καινοτομία έτυχε καλής υποδοχής από τα στελέχη της βιομηχανίας, ιδίως από εταιρείες τεχνολογικού τύπου, καθώς ευθυγραμμίζεται με το όραμά τους για την επανάσταση στις διαδικασίες προμηθειών συστημάτων του Πενταγώνου.
Ωστόσο, υπάρχει μια κοινή αίσθηση μεταξύ αυτών των εταιρειών ότι η επιτυχία αυτής της στρατηγικής εξαρτάται όχι μόνο από την πολλά υποσχόμενη ρητορική της, αλλά και από την αποτελεσματική εφαρμογή της. Ο Chris Brose από την Anduril Industries αντικατοπτρίζει αυτή την προοπτική, τονίζοντας ότι η πραγματική πρόοδος έγκειται στην εκτέλεση και όχι μόνο στη στρατηγική.
Τόσο οι συμβατικοί αμυντικοί εργολάβοι άμυνας όσο και οι νεότερες εταιρείες τεχνολογίας επιθυμούν να δουν το Πεντάγωνο να υιοθετεί ουσιαστικές αλλαγές. Αυτό περιλαμβάνει την αγορά περισσότερων έτοιμων συστημάτων, την προώθηση της καινοτομίας και τη χαλάρωση των απαιτήσεων ασφαλείας για τις μικρές επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης, η επείγουσα ανάγκη είναι μεγαλύτερη λόγω του μικρότερου μεριδίου τους στον αμυντικό προϋπολογισμό και της πεποίθησής τους ότι οι συμβατικοί προμηθευτές είναι πολύ βραδυκίνητοι για να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά χώρες όπως η Κίνα. Η στρατηγική του Πενταγώνου αναγνωρίζει την πρόκληση που θέτει η κατασκευαστική δεινότητα της Κίνας.
Επισημαίνοντας τη σημασία της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας, ο A.J. Piplica της Hermeus, μιας νεοσύστατης εταιρείας υπερηχητικών βλημάτων, σημειώνει την έλλειψη λεπτομερειών της στρατηγικής σχετικά με την ενίσχυση συγκεκριμένων δυνατοτήτων. Η στρατηγική αυτή, ενώ υποστηρίζει την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, φαίνεται να παραλείπει την αξιοποίηση προηγμένων δυνατοτήτων για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη παραγωγή. Για να βελτιώσει και να εφαρμόσει αυτή τη στρατηγική, το Πεντάγωνο συμμετέχει σε απόρρητες συζητήσεις με εταιρείες όπως η Anduril, εστιάζοντας στις επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίες όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δίνοντας κίνητρα σε νέες, καινοτόμες εταιρείες ανάπτυξης ημι-αυτόνομων συστημάτων μάχης.
Η Halimah Najieb-Locke από το Πεντάγωνο επισημαίνει ότι η παροχή κινήτρων για καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνοντας τη μετατόπιση της ανάπτυξης αμυντικής τεχνολογίας από κυβερνητική σε μεγάλο βαθμό ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο νέος ρόλος του Πενταγώνου είναι να καθοδηγεί και να μετριάζει τους κινδύνους σε αυτές τις λιγότερο ελεγχόμενες αγορές, δίνοντας έμφαση στις προμήθειες που δεν υπάρχουν στο ράφι για τον οικονομικά αποδοτικό και γρήγορο εξοπλισμό του στρατού. Ωστόσο, ο Doug Philippone της Snowpoint Ventures επισημαίνει ότι τα κίνητρα για την καινοτομία δεν είναι ακόμη επαρκή και ότι η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας παραμένει πρόκληση λόγω της ”απομονωμένης φύσης” των προγραμμάτων απόκτησης.
Η Jade Baranski της Mobilize, μιας εταιρείας ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, υπογραμμίζει την ανάγκη καλύτερης συνδεσιμότητας και διαφάνειας στο Πεντάγωνο, ώστε να αποφεύγεται η επανάληψη των προσπαθειών και να αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι υπάρχουσες τεχνολογίες. Η πλατφόρμα δεδομένων τους, Vision, έχει σχεδιαστεί για να παρέχει εποπτεία σε διάφορα έργα καινοτομίας, ευθυγραμμιζόμενη με τους στόχους της στρατηγικής. Για τις μικρότερες εταιρείες, η αναγνώριση από τη στρατηγική του “κόστους εισόδου στην κυβερνοασφάλεια” είναι ένα θετικό βήμα, όπως τόνισε ο Josh Marino της Evolution Space, αλλά η πραγματική δοκιμασία θα είναι η ανακατανομή των πόρων για την υποστήριξη αυτών των νέων πρωτοβουλιών.