Χωριανόπουλος Άγγελος
Οι δοκιμές σε πεδία μάχης στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με την αύξηση των πωλήσεων περιφερόμενων πυρομαχικών αναμένεται να ανεβάσουν αρκετά την αξία της παγκόσμιας αγοράς στρατιωτικών UAV σε λίγο πάνω από 18 δισ. δολάρια μέχρι το 2033, σύμφωνα με νέα έκθεση της GlobalData.
Η έκθεση Drones in Aerospace and Defence επισημαίνει την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας “σμήνους μάχης”, την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και τις αυξημένες δυνατότητες αισθητήρων ως βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της αγοράς πυρομαχικών τύπου loitering. Τα πυρομαχικά Loitering αποτελούν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς UAV, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των πυρομαχικών ακριβείας και της μη επανδρωμένης αυτονομίας σε μία ενιαία πλατφόρμα. Το 2023, η στρατιωτική αγορά UAV αποτιμήθηκε στα 10,93 δισ. δολάρια, αλλά θα αυξηθεί με ρυθμό CAGR 5,1% για να φτάσει τα 17,96 δισ. δολάρια μέχρι το 2033.
Πεδίο Επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Από το RQ-2 Pioneer που χρησιμοποιήθηκε το 1991 κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Καταιγίδα της Ερήμου, μέχρι το MQ-9 Reaper που χρησιμοποιείται στις τρέχουσες συγκρούσεις στη Συρία, οι ΗΠΑ έχουν πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη και τη χρήση μη επανδρωμένων μέσων. Ωστόσο, η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει προσφέρει άφθονη μελέτη επιχειρησιακών δυνατοτήτων στο πεδίο της μάχης για τα διεθνή μοντέλα UAV.
Εκτενές υλικό έχει κυκλοφορήσει στα ρωσικά κανάλια με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τακτικής χρήσης, όπως το Orlan-10, να αναζητούν και να καταστέλλουν ουκρανικά συστήματα SAM TELAR και ορισμένα ψευδή ομοιώματα. Τα Orlan-10 φαίνεται να αντικαθίστανται σε αριθμούς παραγωγής από το ZALA Lancet ή το HESA Shahed-136. Η οικογένεια των Shahed κατασκευάζονται από την Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA), θυγατρική του κρατικού Οργανισμού Αεροπορικών Βιομηχανιών του Ιράν. Το Ιράν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατασκευάσει εργοτάξια Shahed στη Ρωσία και τη Λευκορωσία τον περασμένο Αύγουστο.
Στις 25 Νοεμβρίου, 75 UAV Shahed στάλθηκαν κατά κύματα από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σε αυτό που το Κίεβο περιέγραψε ως την πιο σκληρή επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την έναρξη της σύγκρουσης.
Εν τω μεταξύ, οι υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει συχνά παράγωγα Shahed εναντίον του Ισραήλ, καθώς αυτό συνεχίζει την επίθεσή του στην Λωρίδα της Γάζας. Εκτός από ρουκέτες, βλήματα πυροβολικού και πυραύλους, το Ιράν έχει προμηθεύσει τη λιβανέζικη πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ με ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα Karrar, τα Mohajer και τα Sammad, καθώς και το Ayoub – ένα παράγωγο Shahed με εμβέλεια 1.000 μιλίων.