Χωριανόπουλος Άγγελος
Προ ολίγων ημερών ένα νέο ουκρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα βρέθηκε κατεστραμμένο εντός των ρωσικών εδαφών και όπως φάνηκε από τα συντρίμμια διαθέτει κινητήρα τζετ για αύξηση του βεληνεκούς δράσης του. Έχει μαύρο χρώμα, μήκος περίπου 10 ποδιών με πτέρυγες σε σχήμα δέλτα. Είναι κατασκευασμένο με ένα μείγμα ξύλου, ανθρακονήματος και υαλοβάμβακα και τροφοδοτείται από έναν εμπορικό στροβιλοκινητήρα. Ο σχεδιασμός αυτός υποδηλώνει μια στρατηγική στροφή προς τη χρήση αυτόνομων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για ακριβή πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, που ενδεχομένως να στοχεύουν κρίσιμες υποδομές εντός της Ρωσίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως όπως προείπαμε και στο παρελθόν μέσω drone kamikazi με κινητήρα τζετ οι ουκρανικές δυνάμεις εκτελούν κρούσεις ακριβείας έναντι ρωσικών ενεργειακών υποδομών.
Η χρήση ενός εμπορικά διαθέσιμου στροβιλοκινητήρα JetCat P400-PRO από το drone αντικατοπτρίζει μια ρεαλιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αξιοποιώντας την προσιτή τεχνολογία για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτός ο στροβιλοκινητήρας ζυγίζει μόνο περίπου οκτώ κιλά, έχει διάμετρο λίγο κάτω από έξι ίντσες και έχει ωστική ισχύ 95 κιλά. Χρησιμοποιείται συχνά από χομπίστες σε τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη υψηλών προδιαγραφών και είναι έτοιμος για αγορά στο διαδίκτυο, με τιμές γύρω στα 10.000 με 12.000 δολάρια.
Η απουσία ορατού συστήματος στόχευσης υποδηλώνει έμφαση σε προ-προγραμματισμένες αυτόνομες λειτουργίες, βασιζόμενες σε συντεταγμένες για τα πλήγματα ακριβείας. Υποδηλώνει με μια ευρύτερη τάση στις ουκρανικές επιχειρήσεις μέσω μη επανδρωμένων μέσων, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το UJ-26 Beaver, γνωστό για τις πολεμικές κεφαλές θραυσματοποίησης.
Η στρατηγική της Ουκρανίας όπως αποδεικνύεται από αυτό το νέο μοντέλο με αεριωθούμενο κινητήρα και άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα UJ-22 και UJ-25, υποδεικνύει μια ισορροπία μεταξύ κόστους, ταχύτητας και επιχειρησιακής εμβέλειας δράσης του οχήματος. Η χρήση κινητήρων αεριωθούμενων αεροσκαφών, ενώ προσφέρει πλεονεκτήματα ταχύτητας, παρουσιάζει επίσης προκλήσεις όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμων και τη μειωμένη εμβέλεια. Ωστόσο, ο αόρατος σχεδιασμός και η σύνθετη κατασκευή αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενισχύουν την επιβιωσιμότητά τους έναντι της εχθρικής αεράμυνας.
Πέρα από αυτά τα συγκεκριμένα σχέδια, η ευρύτερη στρατηγική της Ουκρανίας για τα UAV περιλαμβάνει μια ποικίλη σειρά από μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς και μονής κατεύθυνσης. Από την προσαρμογή εμπορικά διαθέσιμων αεροσκαφών, όπως τα κινεζικής κατασκευής Mugin-5, έως την τροποποίηση αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, η Ουκρανία επιδεικνύει προσαρμοστικότητα και καινοτομία στην τακτική του πολέμου με μη επανδρωμένα μέσα. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών χρήσεων, από βαθιά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος έως πιο τοπικές εμπλοκές κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.