Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προωθεί το πρόγραμμα Collaborative Combat Aircraft (CCA), με σχέδια για την επιλογή δύο ή τριών μη επανδρωμένων μέσων στην επόμενη φάση, πιθανότατα μέσα στους επόμενους μήνες. Επί του παρόντος, πέντε εταιρείες – η Boeing, η General Atomics, η Lockheed Martin, η Northrop Grumman και η Anduril- συμμετέχουν στα αρχικά στάδια του προγράμματος CCA.
Η επόμενη φάση θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη για την παραγωγή, με δυνατότητα επιλογής πολλαπλών προγραμμάτων ως προς μαζική παραγωγή. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη CCA προορίζονται να συμπληρώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη έκτης και πέμπτης γενιάς εκτελώντας διάφορες αποστολές, όπως επιθετική κρούση, συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση. Η Πολεμική Αεροπορία στοχεύει να διαθέσει τουλάχιστον 1.000 CCA μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2028, με σχέδια να αρχίσει η σταδιακή τους εγκατάσταση.
Ενώ η Πολεμική Αεροπορία προτιμά να έχει τρεις προμηθευτές για την επόμενη φάση, οι περιορισμοί του προϋπολογισμού μπορεί να την περιορίσουν σε δύο, αν και η κατανομή του κόστους με τη βιομηχανία θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει τρεις προμηθευτές. Επιπλέον, τα σχέδια θα ξεκινήσουν το δημοσιονομικό έτος 2025, που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει ένα διαφορετικό σύνολο απαιτήσεων. Εκτός από την επιλογή προμηθευτή, η Πολεμική Αεροπορία συνεργάζεται ταυτόχρονα με άλλες εταιρείες για την ανάπτυξη λογισμικού που επιτρέπει την ανάπτυξη των CCAs, με κάθε κλιμάκιο να έχει τις δικές του ειδικές απαιτήσεις λογισμικού παράλληλα με τα θεμελιώδη στοιχεία λογισμικού που απαιτούνται για κάθε δόση.