Χωριανόπουλος Άγγελος
Τα κλιμάκια λήψης αποφάσεων τα επόμενα χρόνια μπορεί να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν πότε και πώς να ανεφοδιάσουν τα στρατεύματα και να βασίζονται σε σμήνη αυτοματοποιημένων πλωτών σκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να μεταφέρουν τις προμήθειες αυτές στο προσωπικό που βρίσκεται σε τεράστιες αποστάσεις. Αυτό είναι το όραμα του αναπληρωτή διευθυντή της Army Futures Command’s Cross Functional Team-Contested Logistics.
Ο Rob Watts, αναπληρωτής διευθυντής της ομάδας, μοιράστηκε αυτό το σενάριο στο φόρουμ της Ένωσης Στρατού των ΗΠΑ την Τετάρτη. Η ομάδα, η οποία ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2023, εργάζεται επί του παρόντος πάνω σε έννοιες που θα συνδέουν δεδομένα αισθητήρων, όπως ξεκίνησε η υπηρεσία τα τελευταία χρόνια για την παρακολούθηση των αναγκών συντήρησης του εξοπλισμού, με την πρόβλεψη των υλικοτεχνικών αναγκών. “Θέλουμε ένα εργαλείο που θα μας λέει, όταν φτάσουμε στη συντήρηση ακριβείας, ότι “πρέπει να αρχίσετε να μεταφέρετε μερικά πυρομαχικά στο νησί Χ σήμερα, επειδή θα χρειαστούν 10 ημέρες για να φτάσετε εκεί, με βάση τις πληροφορίες για τις απειλές από την κοινότητα πληροφοριών”, δήλωσε ο Watts.
Κάποια από αυτά έχουν ήδη αποδειχθεί, δήλωσε ο υποστράτηγος Michelle Donahue, διοικητής της Διοίκησης Υποστήριξης Συνδυασμένων Όπλων του Στρατού. Ο Donahue δήλωσε ότι οι στρατιώτες ήταν σε θέση να αντλήσουν δεδομένα αισθητήρων από συστήματα κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης του Project Convergence το 2022. Στη συνέχεια, οι ειδικοί της διοικητικής μέριμνας χρησιμοποίησαν αναλυτικά εργαλεία για να επιταχύνουν τις αποφάσεις σχετικά με το ποια υποστήριξη χρειαζόταν από μια ταξιαρχία σε ένα τάγμα μέσα σε δευτερόλεπτα μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
Η σύνδεση όλων των δεδομένων που συλλέγονται μέσω των διαφόρων συστημάτων αισθητήρων που χρησιμοποιεί ο Στρατός θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τον σχεδιασμό της υλικοτεχνικής υποστήριξης προωθημένων δυνάμεων.
Η ομάδα του Watts εξετάζει επίσης τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα πλωτά μέσα του Στρατού σε μελλοντικές συγκρούσεις, ιδίως στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. “Αν μπορείτε να φανταστείτε ένα είδος σμήνους αυτών των αυτόνομων σκαφών που θα πηγαίνουν σε διάφορες νησιωτικές αλυσίδες, χωρίς να χρειάζεται να προσαράξουν, επειδή μπορούμε να βάλουμε τα UAV να έρθουν, να συναντηθούν κάπου πάνω από το νερό, να κάνουν άφεση φορτίου, πυρομαχικών, τροφίμων, αίματος – ό,τι κι αν είναι αυτό που χρειάζτεια σημείο ανάγκης”, δήλωσε ο Watts.
Το Maneuver Support Vessel-Light είναι ένα αποβατικό σκάφος μήκους 100 ποδιών με εμβέλεια 360 ναυτικών μιλίων. Το μεγάλο σκάφος αναμένεται να αντικαταστήσει ένα σκάφος της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ, το Landing Craft Mechanized-8. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια για την αυτονομία του. Η πρωτοβουλία απηχεί τις προσπάθειες του Ναυτικού και του Σώματος Πεζοναυτών. Οι πεζοναύτες αξιολόγησαν ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας εκστρατευτικού πολέμου κατά τη διάρκεια άσκησης του 2019.
Ο τότε υποστράτηγος Eric Smith δήλωσε στην έκθεση Modern Day Marine Expo εκείνης της χρονιάς ότι πλοία αυτού του μεγέθους, τα οποία θα μπορούσαν να μεταφέρουν 50 έως 1.200 τόνους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις ανάγκες ανεφοδιασμού του Σώματος. Ο Smith είναι τώρα διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών.
Η πρωτοβουλία για τα αυτόνομα πλωτά μέσα επισημάνθηκε επίσης σε έγγραφο του αντισυνταγματάρχη Amos Fox που δημοσιεύθηκε από την AUSA την Τρίτη με τίτλο “Contested Logistics: Α Primer”. Το έγγραφο υπογραμμίζει την ανάγκη να συρρικνωθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και να μειωθούν οι αποστάσεις που απαιτούνται για τη μετακίνηση προμηθειών με τη δημιουργία προμηθειών όπως πυρομαχικά, τρόφιμα, νερό και ανταλλακτικά επισκευής πιο κοντά στο πεδίο της μάχης. Το έγγραφο ζητά να αποκτήσει ο Στρατός το δικό του στόλο πλωτών μέσων, ώστε να μην εξαρτάται από τις μεταφορές του Ναυτικού και της Αεροπορίας για τη μεταφορά προμηθειών.