Χωριανόπουλος Άγγελος
Ο Βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (SRBM) που παρήγαγε η Βόρεια Κορέα και χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας βασίστηκε σε περισσότερα από 290 εξαρτήματα που προήλθαν από το εξωτερικό, πολλά από τα οποία προέρχονται από εταιρείες στις ΗΠΑ. Αυτό είναι το ανησυχητικό αποτέλεσμα μιας μελέτης της Conflict Armament Research (CAR), μιας ερευνητικής οργάνωσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τη μελέτη της CAR τα εν λόγω αμερικανικά εξαρτήματα κατασκευάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια. Το γεγονός αυτό εγείρει σαφή ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα, οι οποίες αποσκοπούν κυρίως στη διακοπή του εκτεταμένου προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων της. Νωρίτερα φέτος, ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, δήλωσε: “Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας παρείχε πρόσφατα στη Ρωσία εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων και αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους”.
Ο Kirby δήλωσε ότι, σε αντάλλαγμα, η Βόρεια Κορέα θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους επιφανείας-αέρος, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλες μεταφορές υλικού και τεχνολογίας από τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, η παράδοση βαλλιστικών πυραύλων βορειοκορεατικής κατασκευής στη Ρωσία ακολούθησε την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων πυρομαχικών πυροβολικού.
Όσον αφορά τους SRBM KN-23 και KN-24, αυτοί φέρονται να έχουν μέγιστο βεληνεκές περίπου 435 μίλια (700 χιλιόμετρα) και 250 μίλια (400 χιλιόμετρα), αντίστοιχα. Ενώ ο KN-23 μοιάζει πολύ στην εμφάνιση με τον ρωσικό Iskander-M, ο KN-24 φαίνεται να έχει περισσότερα κοινά, τουλάχιστον εξωτερικά, με το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα του Στρατού των ΗΠΑ (ATACMS), δείγματα του οποίου έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία. Kλιμάκιο επιτόπιας έρευνας της CAR που εξέτασε τα υπολείμματα του πυραύλου βρήκε εξαρτήματα που “φέρουν τα σήματα εταιρειών που εδρεύουν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες”. Συνολικά, το 75% των εξαρτημάτων που καταγράφηκαν συνδέονταν με αμερικανικές εταιρείες, το 16% με ευρωπαϊκές και το 9% με εταιρείες που εδρεύουν στην Ασία.
Όσον αφορά τα ίδια τα εξαρτήματα, οι ερευνητές λένε ότι αυτά είναι κυρίως ηλεκτρονικά και ότι τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με το σύστημα πλοήγησης του πυραύλου. Τα ακριβή συστήματα πλοήγησης για βαλλιστικούς πυραύλους είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να τελειοποιηθούν, ενώ προφανώς είναι ζωτικής σημασίας για την ακρίβεια και τη συνολική αποτελεσματικότητα αυτών των όπλων. Το ίδιο ισχύει και για το Ιράν και για την ίδια τη Ρωσία. Από την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας, η ευκαιρία να εξεταστούν ιρανικά και ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αποκάλυψε επίσης την παρουσία πολυάριθμων εξαρτημάτων δυτικής κατασκευής, ιδίως ημιαγωγών.
Ανεξάρτητα από αυτούς τους περιορισμούς, όπλα όπως ο βορειοκορεατικός SRBM, καθώς και τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed αλλά και οι Ρωσικοί Kinzhal αποδεικνύουν ότι τα καθεστώτα αυτά, στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, είναι σε θέση να παράγουν προηγμένα όπλα βρίσκοντας υλικά από την διεθνή αγροά μέσω τριγνωικών πωλήσεων. Στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, συγκεκριμένα, υποδηλώνουν ότι το διευρυνόμενο οπλοστάσιο ποικίλων πυραύλων της χώρας -με ολοένα αυξανόμενο βεληνεκές και δυνατότητες- καθίσταται εν μέρει λειτουργικό χάρη σε μεγάλες ποσότητες δυτικής τεχνολογίας.
Comments 2