Χωριανόπουλος Άγγελος
Ως αποκύημα της αναδυόμενης Επαναστάσεως στις Στρατιωτικές Υποθέσεις αλλά και ως ευρύτερη επίπτωση των συνεχόμενων οικονομικών κρίσεων του 21ου αιώνα, η πλατφορμοκεντρική φιλοσοφία ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων με σκοπό την μερικώς επιφανειακή παραγωγή εθνικής ασφάλειας φαίνεται να έχει φτάσει σε τέλμα.
Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν φαίνεται να στηρίζουν ένα μεγάλο μέρος της εθνικής τους άμυνας και βιομηχανικής ανάπτυξης στην διαμόρφωση μίας ασύμμετρης φιλοσοφίας πολέμου, η οποία εν πολλοίς, ως ακρογωνιαίο λίθο, έχει την βελτιστοποίηση των πυραυλικών αποδόσεων που χρησιμοποιούνται από πάσης φύσεως πλατφόρμα εκτόξευσης. O Ινδικός Οργανισμός Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Συστημάτων σε ανακοίνωσή του στις 2 Ιανουαρίου δήλωσε πως ο Ινδικός Στρατός εντός του 2021 ήταν έτοιμος να αξιοποιήσει επιχειρησιακά πέντε νέα πυραυλικά συστήματα εκ των οποίων τα δύο είναι διαθέσιμα προς εξαγωγή μετά από διακρατική συμφωνία με αρκετά ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης.
BrahMos και BrahMos-ER
O πύραυλος BrahMos αποτελεί προϊόν Ινδο-Ρωσικής ανάπτυξης, καθώς έχει κατασκευαστεί από την Ρωσική NPO Mashinostroyeniya και από τον Ινδικό Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Συστημάτων, έχοντας ως αρχικό αντίστοιχων αποστολών τον Ρωσικό αντιπλοϊκό πύραυλο cruise Ρ-800 Oniks.
Η κατασκευή του σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει από το 1998 έπειτα από διακρατική συμφωνία μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας, ενώ παράλληλα είναι ικανός να εκτελέσει πληθώρα αποστολών καθώς εκτοξεύεται ναυτικές, εναέριες, υποθαλάσσιες και χερσαίες πλατφόρμες. Μπορεί να καλύψει αποστάσεις από 290 μέχρι 400 χιλιόμετρα κάνοντας χρήση κινητήρα scramjet και επανασχεδιασμένης ατράκτου με ταχύτητες που αγγίζουν τα 4,5 Mach.
Πριν εκτοξευθεί το βλήμα έχει ήδη λάβει συντεταγμένες τοποθεσίας του στόχου (preset) από τους αισθητήρες της πλατφόρμας εκτόξευσης, ενώ διανύει αδρανειακή πορεία καθοδήγησης μέσω συστήματος INS. Στην τερματική φάση της πτήσης ο πύραυλος εκτελεί βύθιση διεξάγοντας χαμηλό προφίλ πτήσης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας (μέχρι και 5 μέτρα) ενώ λαμβάνει υποβοήθηση είτε από δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας (GLONNAS, GAGAN) είτε λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο μέσω τοπογραφικής αναγνώρισης στόχου TERCOM που έχει φορτωθεί στην κεφαλή του.
Οι διαθέσιμες πληροφορίες για τον BrahMos-ER (Extended Range) είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και οι προδιαγραφές του είναι αρκετά φιλόδοξες. Η εμβέλεια η οποία θα φτάνει αγγίζει τα 800 χιλιόμετρα με βελτιωμένη υπερ-υπερηχητική ταχύτητα 8 Mach. Η έκδοση Block IV BrahMos θα έχει επιπλέον βελτιωμένους κινητήρες υγρού καυσίμου ramjet ενώ στην τερματική φάση της πλοήγησης θα μεταφέρει επιπλέον εσωτερικά καύσιμα για μεγαλύτερη εμβέλεια. Δεδομένων των προαναφερθέντων χαρακτηριστικών γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο BrahMos έχει κατασκευαστεί και εξελίσσεται με σκοπό να αδρανοποιήσει τις Ναυτικές Μονάδες Μάχης του Κινεζικού Ναυτικού και να τις εκδιώξει από τα εγγύς Ινδικά ύδατα και την ευρύτερη περιφέρεια του Ινδικού Ωκεανού, τελματώνοντας έτσι την λειτουργεία της Νότιας λωρίδας (ναυτικής) του γεωοικονομικού σχεδίου της Κίνας BRI (Belt and Road Initiative).
Σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή Sushant Kulkarni, η Ινδία μέσω της τοποθέτησης πυραύλου BrahMos σε Sukhoi 30MKI είναι ικανή προβάλει ισχύ τόσο σε ορεινό περιβάλλον στα σύνορα με Πακιστάν-Κίνα, όσο και σε υδάτινο έναντι κοινών Ναυτικών Γυμνασίων μεταξύ Πακιστανικού και Κινεζικού Ναυτικού. Δεδομένης της επιχειρησιακής ευελιξίας αλλά και της γεωστρατηγικής αξίας του προαναφερθέντος συστήματος θα ήταν αρκετά πιθανό να το θεωρήσουμε ως ένα υποστρατηγικό (αν όχι στρατηγικό) όπλο για το Ινδικό Στράτευμα.
Astra-IR
Ο Ινδικός Οργανισμός Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικών Συστημάτων DRDO διεξήγαγε δοκιμές πτήσης του πυραύλου αέρος-αέρος Astra εφοδιασμένο με κεφαλή υπέρυθρης απεικόνισης. Ο οργανισμός παράλληλα με τον παθητικό αισθητήρα υπερύθρων κατασκεύασε και ένα σύστημα ECCM ενώ όπως όλα δείχνουν θα λειτουργήσει επιχειρησιακά μέσα στο 2021.
Astra-Mk2
Έχουν προγραμματιστεί αρκετές αναπτυξιακές δοκιμές του πυραύλου αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας νέας γενιάς Astra Mk2, ικανού να επιτεθεί σε εχθρικούς στόχους από απόσταση 160km + διατηρώντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού-ενίσχυσης των Sukhoi-30MKI ζωντανό παρά τις καθυστερήσεις που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Ο Οργανισμός DRDO ανακοίνωσε πως οι δοκιμές βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και το βλήμα θα ενταχθεί σε επιχειρησιακές πλατφόρμες τους πρώτους μήνες του 2021. Γενικότερα, ο ινδικός πύραυλος Astra αέρος-αέρος στο αρχικό στάδιο πτήσης λειτουργεί με αδρανειακή καθοδήγηση INS, ενώ στο τερματικό στάδιο κατευθύνεται μέσω ενεργού ραντάρ στην κεφαλή του.
Akash-NG
Το Ινδικό Υπουργείο Άμυνας στη 1 Ιανουαρίου 2020 ανακοίνωσε πως ενέκρινε την εξαγωγή των εγχώριας παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) Akash. Η Επιτροπή Ασφάλειας του Υπουργικού Συμβουλίου (CCS), υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Narendra Modi, αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ευρύ φάσμα εξαγωγών οπλικών συστημάτων για να επιτύχει τον στόχο της Ινδίας για εξαγωγές 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να βελτιώσει τις στρατηγικές σχέσεις με φιλικές ξένες χώρες, ανέφεραν ινδικά μέσα ενημέρωσης.
Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Η.Π.Α. σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά πυραυλικών συστημάτων Akash, ενώ χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, η Αίγυπτος και το Βιετνάμ βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την αγορά των BrahMos.
Ο Akash έχει εμβέλεια 30 χλμ., τερματικό ύψος εκτόξευσης τα 18.000 μέτρα, το σύστημα παρέχει κάλυψη πυραύλων αεροπορικής άμυνας για έκταση 2.000 km², ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει εναέριους στόχους όπως μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα UAV, πυραύλους cruise, πυραύλους αέρος-επιφανείας καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους. Μια συστοιχία Akash περιλαμβάνει ένα μοναδικό ραντάρ συστοιχίας Rajendra 3D παθητικής ηλεκτρονικής σάρωσης και τέσσερις εκτοξευτές με τρεις πυραύλους στον καθένα.
Πληροφορίες κάνουν λόγω πως η σύνδεση της συστοιχίας μπορεί να γίνει εντός της χώρας παραλαβής από Ινδούς τεχνικούς. Κάθε συστοιχία μπορεί να εντοπίσει έως και 64 στόχους και να επιτεθεί σε 12 εξ αυτών ταυτόχρονα. Το σύστημα Akash είναι φορητό και ικανό να προστατεύει μια κινούμενη συνοδεία οχημάτων ή ακόμα και μία ολόκληρη γεωγραφική ζώνη εντός ενός δικτυοκεντρικού πλέγματος αεράμυνας.
Ο Gupta Kumar πρώην ερευνητής του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης του Ινδικού Πυροβολικού, ανέφερε πως η επιχειρησιακή σημασία ολόκληρου του πυραυλικού συστήματος έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάσης φύσεως γεωκλιματικό περιβάλλον (τόσο σε θαλάσσιο όσο και σε ορεινό) καθώς χρησιμοποιεί εξειδικευμένους αλγορίθμους διασύνδεσης μεταξύ της κεφαλής του πυραύλου και της πλατφόρμας Διοίκησης-Ελέγχου υπό την οποία θα λειτουργεί.
H κεφαλή του πυραύλου είναι ικανή να τροποποιηθεί έτσι ώστε ο πύραυλος να δέχεται εντολές πλοήγησης από στρατιωτικό δορυφόρο ή από κάποια εναέρια πλατφόρμα μετάδοσης δεδομένων. Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε αν θα καταφέρει να συνδεθεί με δεδομένα στοχοποίησης που θα του παρέχουν τα Γαλλικά Rafale της Ινδικής Αεροπορίας τα οποία θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Ambala. Δεδομένων των χαρακτηριστικών του συστήματος είναι εμφανές πως οι πυραυλικές συστοιχίες αυτές θα μεταφερθούν στην ορεινή περιοχή Ladakh όπου Κίνα και Ινδία μάχονται μέσω Ειδικών Δυνάμεων και πυροβολικού από τον Ιούνιο του 2020.
STAR
Ο Οργανισμός DRDO αναπτύσσει ένα σύστημα υπερηχητικών στόχων που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται μια εισερχόμενη υπερηχητική απειλή. Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της ικανότητας του συστήματος πυραύλων για ένα σενάριο υπερηχητικής εμπλοκής με ξένες δυνάμεις. Το σύστημα STAR χρησιμοποιεί έναν κινητήρα Liquid Ramjet για να δώσει μια προ-προγραμματισμένη υπερηχητική πορεία cruise στο βραχίονα υψόμετρου με υψομετρικά στάδια από 10 μέτρα έως 10 χιλιόμετρα.
Οι παραλλαγές του συστήματος STAR μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εμπλοκή εχθρικών στόχων στη θάλασσα και θα παραδοθούν στο Ινδικό Στράτευμα ως φθηνότερη εναλλακτική λύση έναντι των ακριβών Supersonic cruise πυραύλων BrahMos οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε στόχους ύψιστης προτεραιότητας.