Το Ιράν παρείχε στη Ρωσία μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων εδάφους – εδάφους, ανέφεραν έξι πηγές στο Reuters, εμβαθύνοντας τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις. Η παροχή περίπου 400 πυραύλων από το Ιράν περιλαμβάνει πολλούς από την οικογένεια βαλλιστικών όπλων μικρής εμβέλειας Fateh-110, όπως το Zolfaghar, ανέφεραν τρεις ιρανικές πηγές. Ο πύραυλος αυτός είναι ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση μεταξύ 300 και 700 km (186 και 435 μίλια).
Οι αποστολές ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας σε συναντήσεις στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ Ιρανών και Ρώσων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων ασφαλείας που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και τη Μόσχα.
Οι περιορισμοί του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις εξαγωγές ορισμένων πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων τεχνολογιών από το Ιράν έληξαν τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησαν τις κυρώσεις στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις εξαγωγές όπλων προς τους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Ρωσία ήταν κοντά στην απόκτηση βαλλιστικών όπλων μικρού βεληνεκούς από το Ιράν, επιπλέον των πυραύλων που προέρχονται ήδη από τη Βόρεια Κορέα. Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που προμήθευσε η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία είχαν αποδειχθεί αναξιόπιστοι στο πεδίο της μάχης, με μόνο δύο από τους 24 να πλήττουν τους στόχους τους. Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκαν και οι δύο ότι η Βόρεια Κορέα παρείχε στη Ρωσία πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία. Αντίθετα, ο Jeffrey Lewis, ειδικός στο Middlebury Institute of International Studies στο Monterey, είπε ότι η οικογένεια πυραύλων Fateh-110 και το Zolfaghar ήταν όπλα ακριβείας.
Ο Fateh-110 και ο Zolfaghar, οι οποίοι είναι ικανοί να πλήττουν στατικούς στόχους με μεγάλη ακρίβεια, έχουν κατονομαστεί σε προηγούμενες εκθέσεις ως κεντρικά στοιχεία των ρωσικών διαπραγματεύσεων με το Ιράν για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων. Οι δύο αυτοί πύραυλοι βρίσκονται σε μαζική παραγωγή εδώ και πάνω από 8 χρόνια στο Ιράν και τα αποθέματά τους είναι αρκετά μεγάλα.
“Προς το παρόν, δεν πιστεύουμε ότι το Ιράν έχει παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στη Ρωσία”, είχε δηλώσει ο Τζον Κίρμπι, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, σε συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο. “Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι οι ρωσικές διαπραγματεύσεις για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς από το Ιράν προχωρούν ενεργά”.
Ο Αμερικανικός Στρατός ορίζει τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (CRBM) ως ένα υποσύνολο των βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (SRBM) με μέγιστο βεληνεκές κάτω από 186 μίλια (300 χιλιόμετρα). Οι SRBM κατηγοριοποιούνται ως έχοντες βεληνεκές όχι μεγαλύτερο από 620 μίλια (1.000 χιλιόμετρα). Οι αμερικανικές αρχές περιγράφουν συνήθως τόσο τον Fateh-110 όσο και τον Zolfaghar ως SRBM.