Χωριανόπουλος Άγγελος
Το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανέπτυξε δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων στον Κόλπο της Βεγγάλης για την πολυεθνική ναυτική άσκηση του Νέου Δελχί Άσκηση Μιλάνο 2024.
Τα INS Vikramaditya (R33) και INS Vikrant (R11) και οι συνοδευτικές τους μονάδες, καθώς και άλλα πολεμικά πλοία του Ινδικού Ναυτικού, αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πρόκειται να συμμετάσχουν σε μία από τις μεγαλύτερες πολυμερείς ναυτικές ασκήσεις της περιοχής από τις 19 έως τις 27 Φεβρουαρίου.
Η άσκηση Μιλάνο ξεκίνησε το 1995 με τη συμμετοχή των ναυτικών δυνάμεων της Σιγκαπούρης, της Σρι Λάνκα, της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας. Έκτοτε, οι διετείς ναυτικές ασκήσεις έχουν διογκωθεί καθώς η ναυτική παρουσία του Νέου Δελχί έχει αυξηθεί. Χωρισμένη σε φάσεις εντός λιμένα και στη θάλασσα, η Milan 2024 θα φιλοξενήσει περισσότερα από 50 συμμετέχοντα έθνη, 35 πλοία και 50 αεροσκάφη.
Στα αξιοσημείωτα μη ινδικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν στις ασκήσεις του 2024 περιλαμβάνονται τα USS Halsey (DDG-97), HMAS Warramunga (FFH-152), JS Sazanami (DD-113), KRI Sultan Iskandar Muda (367), IRIS Dena (75), Varyag (011) και Marshal Shaposhnikov (543).
Πριν από το 2020, οι ασκήσεις έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της Διοίκησης Andaman Nicobar, της Διοίκησης του Ινδικού Στρατού που είναι υπεύθυνη για την υπεράσπιση των νησιών του Νέου Δελχί που γειτνιάζουν άμεσα με το στρατηγικό Στενό της Μάλακα, το οποίο χωρίζει την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού από τον Ειρηνικό. Με την εισροή συμμετεχόντων στην άσκηση, η Ινδία μετέφερε τις ασκήσεις στην περιοχή ευθύνης της Ανατολικής Ναυτικής Διοίκησης στην πόλη-λιμάνι Visakhapatnam.
Η άσκηση Milan 2024 θα είναι η πρώτη φορά που το εγχωρίως κατασκευασμένο αεροπλανοφόρο της Ινδίας θα συμμετάσχει σε διεθνή άσκηση. Το 45.000 τόνων Vikrant, που τέθηκε σε λειτουργία το 2022, αναμένεται να μεταφέρει πληθώρα ινδικών και ξένων αεροσκαφών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Πέρυσι, η Ινδία επέλεξε το Rafale-M της Dassault Aviation έναντι του F/A-18E/F Super Hornet της Boeing για το το αεροπλανοφόρο.
Η Κίνα, την οποία οι περισσότεροι Ινδοί θεωρούν ως την πιο σημαντική απειλή της χώρας, δεν προσκλήθηκε στην άσκηση. Πριν από τρία χρόνια, το Νέο Δελχί και το Πεκίνο ενεπλάκησαν σε σύγκρουση στα Ιμαλάια που άφησε πολλούς νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους και από τις δύο πλευρές.
Τα τελευταία χρόνια, το Ινδικό Ναυτικό έχει ενισχύσει τις προσπάθειές του καθώς το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Από την ανάπτυξη υποβρυχίων και κατασκοπευτικών πλοίων μέχρι την κατάληψη ενός στρατηγικού λιμανιού στη Σρι Λάνκα, η ώθηση της Κίνας στην “πίσω αυλή” της Ινδίας έχει σημάνει συναγερμό για το ινδικό Ναυτικό. Πέρυσι, αναφέρθηκε ότι η υπηρεσία είχε στο στόχαστρό της ένα επιπλέον αεροπλανοφόρο και μια δύναμη 160 πλοίων μέχρι το 2030.
Ένταξη της Ελλάδας στο Κοινό Πρόγραμμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Στρατού των ΗΠΑ και Ινδίας;
Αξιωματούχοι από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και της Ινδίας ανακοίνωσαν τη δημιουργία κοινών μηχανισμών τεχνολογικής ανάπτυξης με στόχο την αύξηση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο εθνών.
Οι χώρες παρουσίασαν το ‘’οικοσύστημα επιτάχυνσης άμυνας Ινδίας-ΗΠΑ’’, το οποίο ονομάστηκε INDUS-X, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στις 21 Ιουνίου που φιλοξενήθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. Η προσπάθεια παρέχει μια οδό για τη διοχέτευση τεχνολογίας που αναπτύσσεται από νεοφυείς και άλλες εμπορικές εταιρείες στις αμερικανικές και ινδικές αμυντικές υπηρεσίες.
Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκέπτεται τις ΗΠΑ, επιδιώκοντας να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. “Το INDUS-X παρέχει έναν μηχανισμό για την προώθηση της αλλαγής”, δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας για τις προμήθειες και τη συντήρηση Radha Iyengar Plumb κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής. “Αυτό το φόρουμ μπορεί να αξιοποιήσει όχι μόνο τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, αλλά και τους ισχυρούς και δυναμικούς ιδιωτικούς τομείς και στις δύο χώρες. Βασικά, πρόκειται για τη διαμόρφωση συνδέσεων μεταξύ των επενδυτών και των επιχειρηματιών μας”. Ο οργανισμός “Καινοτομίες για την Αμυντική Αριστεία” του ινδικού Υπουργείου Άμυνας και το Γραφείο του Υπουργού Άμυνας στο Πεντάγωνο ηγούνται της πρωτοβουλίας.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των ετήσιων εξαγωγών του σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025 και ο οργανισμός θεωρεί τη συν-ανάπτυξη και τη συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ ως ένα μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, θέλουν να ενισχύσουν τις σχέσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και βλέπουν τη χώρα ως βασικό εταίρο.
Η δημιουργία του INDUS-X είναι μία από τις πολλές κοινές τεχνολογικές πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο εθνών τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Μόντι ανακοίνωσαν τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας ΗΠΑ-Ινδίας για τις κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες, στο πλαίσιο της οποίας οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξή τους σε αμυντικές τεχνολογίες πρωταρχικού συμφέροντος. Τον Απρίλιο, ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Rajnath Singh και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin υπέγραψαν συμφωνία για ανταλλαγή δεδομένων γεωεντοπισμού μέσω δορυφορικών συστημάτων.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δύο χώρες δημιούργησαν έναν κοινό οδικό χάρτη που προσδιορίζει πέντε ευκαιρίες συνεργασίας υψηλής προτεραιότητας – αεροπορική μάχη, ISR, διοικητική μέριμνα, υποθαλάσσια επίγνωση τακτικής κατάστασης και βλήματα κρούσης. Στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη, οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πολιτικής και βιομηχανικής βάσης “αμοιβαίου ενδιαφέροντος” και να επιδιώξουν να καταστήσουν την Ινδία κόμβο για την Αμερικανική εφοδιαστικής αλυσίδας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.
Η INDUS-X θα δημιουργήσει επίσης ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης για νεοεισερχόμενους στην αμυντική βιομηχανία και θα καθιερώσει συνεργασίες μεταξύ ακαδημαϊκών και βιομηχανίας. Περαιτέρω, η Ινδία και οι ΗΠΑ θα “διερευνήσουν επιλογές” για τη συγχρηματοδότηση της υποστήριξης των νεοσύστατων αμυντικών επιχειρήσεων οπλοποιημένων τεχνολογιών αιχμής, είτε μέσω συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είτε μέσω της διασύνδεσης εταιρειών με εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και επενδυτές στην Ινδία.