Xωριανόπουλος Άγγελος
Η εξελισσόμενη φύση του πολέμου απαιτεί συνεχή προσαρμογή από τις ένοπλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση όλου του αυξανόμενου εύρους απειλών. Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, η πρόσφατη άσκηση “Operation Combined Victory ” του Στρατού των ΗΠΑ παρέχει πολύτιμες γνώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στη στρατηγική του Ελληνικού Στρατού για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων απειλών (C-UAS). Η παρούσα ανάλυση εμβαθύνει στα βασικά συμπεράσματα της άσκησης και περιγράφει τις πιθανές προσαρμογές που μπορούν να λάβουν χώρα στα στράτευμα.
Βασικά συμπεράσματα από την επιχείρηση “Συνδυασμένη Νίκη”:
Εξειδικευμένες μονάδες αντιμετώπισης απειλών: Η Επιχείρηση Combined Victory ανέδειξε την αποτελεσματικότητα των εξειδικευμένων μονάδων, όπως οι Ταξιαρχίες Υποστήριξης Δυνάμεων Ασφαλείας (SFAB), στην αντιμετώπιση του πληροφοριακού πολέμου και των μη επανδρωμένων απειλών. Η δημιουργία ανάλογων μονάδων στον Ελληνικό Στρατό, εξοπλισμένων με συστήματα-συστημάτων αντιμετώπισης μη επανδρωμένων απειλών τόσο στον ψηφιακό όσο και στον υλικό χώρα, θα ενίσχυε τις ικανότητές του στα C-UAS.
Ενημέρωση για το πληροφοριακό περιβάλλον: Η άσκηση υπογράμμισε την κρισιμότητα της ενσωμάτωσης της επίγνωσης του πληροφοριακού περιβάλλοντος στη στρατιωτική εκπαίδευση. Με την ενσωμάτωση προσομοιωμένων σεναρίων παρόμοιων με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση Combined Victory, ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να εξοπλίσει το προσωπικό με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την πλοήγηση στην πολυπλοκότητα ενός πεδίου μάχης όπου οι επιχειρήσεις πληροφοριών και οι απειλές στον κυβερνοχώρο λειτουργούν συνεργατικά με τις συμβατικές δυνάμεις.
Κυβερνοασφάλεια: Η άσκηση αναγνώρισε τον ζωτικό ρόλο των ασφαλών υποδομών στην αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Ο ελληνικός στρατός μπορεί να ενισχύσει τη στρατηγική του για τα C-UAS δίνοντας προτεραιότητα σε ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της οχύρωσης δικτύων, της κρυπτογράφησης δεδομένων και της καθιέρωσης αυστηρών πρωτοκόλλων χειρισμού πληροφοριών για την ελαχιστοποίηση των ευπαθειών.
Παρακολούθηση και ανταπόκριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες χειραγώγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον πληροφοριακό πόλεμο, ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να επωφεληθεί από την ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών παρακολούθησης και αντιμετώπισης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικών ομάδων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, την προώθηση σαφών διαύλων επικοινωνίας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και τη συνεργασία με πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για την εξουδετέρωση κακόβουλων φορέων.
Η επιχείρηση “Συνδυασμένη Νίκη” χρησιμεύει ως μία πολύτιμη μελέτη περίπτωσης για τον ελληνικό στρατό, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεχούς προσαρμογής των στρατηγικών του για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων απειλών στην εποχή της πληροφορίας. Με την ενσωμάτωση των βασικών συμπερασμάτων αυτής της άσκησης και την προληπτική αντιμετώπιση των εντοπισμένων τρωτών σημείων, ο Ελληνικός Στρατός μπορεί να διασφαλίσει την ετοιμότητά του έναντι των μη επανδρωμένων απειλών και του πληροφοριακού πολέμου, διασφαλίζοντας την εθνική του ασφάλεια σε ένα ολοένα και πιο σύνθετο και δυναμικό παγκόσμιο τοπίο. Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ότι οι αποτελεσματικές στρατηγικές C-UAS απαιτούν συνεχή παρακολούθηση των αναδυόμενων απειλών, τακτικές αξιολογήσεις των υφιστάμενων δυνατοτήτων και συνεχή βελτίωση των στρατηγικών για τη διατήρηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.