Χωριανόπουλος Άγγελος
Περίπου στις 11:30 π.μ. στις 6 Μαρτίου, ένας βαλλιστικός αντιπλοϊκός πύραυλος (ASBM) εκτοξεύθηκε από τις ελεγχόμενες από τους τρομοκράτες Χούτι περιοχές της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν προς το M/V True Confidence, ένα φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου με σημαία Μπαρμπάντος, ιδιοκτησίας Λιβερίας, ενώ διέσχιζε τον Κόλπο του Άντεν. Ο πύραυλος έπληξε το πλοίο προκαλώντας τουλάχιστον τρεις νεκρούς, τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο και πολεμικά πλοία του συνασπισμού ανταποκρίθηκαν και αξιολογούν την κατάσταση. Αυτή είναι η πέμπτη επιχείρηση μέσω ASBM που εκτοξεύεται από τους Χούθι τις τελευταίες δύο ημέρες. Δύο από τους ASBM έπληξαν δύο πλοία – το M/V MSC Sky II και το M/V True Confidence – και ένας ASBM καταρρίφθηκε από το USS Carney (DDG 64).
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάλυση, έχουμε αναφερθεί για τις 6 απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πλοία στην περιοχή.
Μη επανδρωμένες απειλές:
Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη: Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις δυνάμεις των Χούτι αποτελεί μια ασύμμετρη τακτική χαμηλού κόστους που μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση ή μπορεί να είναι οπλισμένα για επιχειρήσεις κρούσης.
Μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USV): Η αναχαίτιση των USV υποδηλώνει ότι οι δυνάμεις των Χούτι χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα ρομποτικά μέσα για επιχειρήσεις επιτήρησης, ανάπτυξης ναρκών ή ως σκάφη με εκρηκτικά για επιθέσεις αυτοκτονίας κατά πλοίων.
Πυραυλικές απειλές:
Βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων (ASBM): Η αναχαίτιση των ASBM υποδηλώνει ότι οι Χούτι έχουν πρόσβαση σε σχετικά εξελιγμένο οπλισμό, που πιθανότατα παρέχεται από το Ιράν και την Κίνα. Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούν σημαντική απειλή λόγω της ταχύτητας και της τροχιάς τους, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αναχαίτισή τους.
Πύραυλοι cruise κατά πλοίων (ASCM): Οι ASCM αποτελούν μια συμαβτική σε σύγκριση με τους ASBM και μπορούν να εκτοξευθούν από την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα ή υποβρύχια. Απαιτούν ισχυρά συστήματα ανίχνευσης και αναχαίτισης επί των πλοίων για να εξουδετερωθούν.
Οι πυραυλικές ικανότητες της ομάδας των ανταρτών Χούθι, ιδίως στον τομέα των αντιπλοϊκών/βαλλιστικών συστημάτων, αποτελούν σημαντική επιχειρησιακή πρόκληση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας για τα δυτικά συστήματα αεράμυνας και αυτοπροστασίας που επιχειρούν σε ναυτικές πλατφόρμες μάχης. Η παρούσα ανάλυση, με επίκεντρο το πυραυλικό οπλοστάσιό τους, εστιάζει ιδιαίτερα στην πρωτοποριακή χρήση βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων και στην ποικιλόμορφη σειρά όπλων που διαθέτει όλος ο Ιρανικός άξονας που εκτείνεται στην Μέση Ανατολή.
Πύραυλοι κατά πλοίων
- Πύραυλος Asef: Παράγωγο του ιρανικού Fateh 313 με χρήση ηλεκτρο-οπτικού/υπέρυθρου ανιχνευτή. Έχει αναφερόμενη εμβέλεια σχεδόν 280 μιλίων.
- Βλήμα Tankil: Μικρότερη παραλλαγή με μεγαλύτερο βεληνεκές περίπου 310 μιλίων, που πιστεύεται ότι αποτελεί έκδοση του ιρανικού Raad-500.
- Πρόσθετοι ASBM: Τρεις μικρότερου διαμετρήματος πύραυλοι (οι Faleq, Mayun, Al Bahr Al Ahmar) αντικατοπτρίζουν τις ιρανικές επιρροές σε επίπεδο σχεδιασμού και ενσωμάτωσης σε χερσαίες πλατφόρμες εκτόξευσης.
- Βλήματα Muhit: Αποτελεί σχεδίαση των Χούτι, που προέρχεται από τους σοβιετικούς πυραύλους επιφανείας-αέρος SA-2, αναδεικνύοντας την προσαρμοστικότητα της παραστρατιωτικής οργάνωσης σε χρήση και ενσωμάτωση αντιπλοϊκών βλημάτων
Οπλοστάσιο κατευθυνόμενων βλημάτων
Το οπλοστάσιο των Χούθι περιλαμβάνει σοβιετικής κατασκευής P-21/P-22 και κινεζικούς C-801, με βεληνεκές περίπου 50 και 25 μίλια αντίστοιχα. Έχουν γίνει επίσης προσθήκες των βλημάτων Al Mandab 2, που μοιάζει με τους ιρανικούς πυραύλους Ghadir, ενώ επεκτείνει σημαντικά την ικανότητα κρούσης τους έως και 186 μίλια.
Τα μοτίβα επίθεσης των Χούθι που βλέπουμε να εφαρμόζονται στην Ερυθρά Θάλασσα συχνά συνδυάζουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονικής πορείας κρούσης σε συνδυασμό με χρήση αντιπλοϊκών βλημάτων, δημιουργώντας πολύπλοκες πολυεπίπεδες επιθέσεις έναντι συστημάτων αεράμυνας και εγγύς αυτοπροστασίας. Η πολυπλοκότητα σε χρήση συστημάτων αυτοπροστασίας σε ναυτικές πλατφόρμες μάχης γίνεται αισθητή. Για επιχειρήσεις στοχοποίησης οι Χούθι φαίνεται να χρησιμοποιούν διαθέσιμα δορυφορικά δίκτυα από το διεθνές εμπόριο καθώς και πιθανόν ιρανικής προελεύσεως διαστημικά δίκτυα. Να σημειωθεί πως το Ιράν αξιοποιεί το Κινεζικό δίκτυο Beidou για επιχειρήσεις δορυφορικής επικοινωνίας.