Χωριανόπουλος Άγγελος
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση στην Γάζα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κινητοποίησε τον Στρατό των ΗΠΑ να δημιουργήσει ένα προσωρινό πλωτό λιμάνι στη Γάζα, ώστε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη, δήλωσαν την Πέμπτη τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Ο Στρατός των ΗΠΑ έχει «μοναδικές ικανότητες» που του επιτρέπουν να κατασκευάσει ένα λιμάνι ή ένα μονοπάτι χωρίς να χρειάζεται να στείλει δυνάμεις στις ακτές της Γάζας, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Η κίνηση θα βοηθήσει τα πλοία να ελλιμενιστούν στην ακτή του θύλακα για να προσφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλη βοήθεια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται με κυβερνήσεις και εμπορικούς εταίρους για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο στη Γάζα που θα συμπληρώσει τη βοήθεια που ήδη παρέχεται μέσω αεροπορικών πτήσεων και χερσαίων διαδρομών.
Η Κύπρος θα είναι το κέντρο της όλης επιχείρησης. Οι ΗΠΑ καταφεύγουν σε αυτή τη στρατιωτική αποστολή επειδή το Ισραήλ δεν αφήνει αρκετή βοήθεια για να ανακουφίσει την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που μαστίζει 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσης το άνοιγμα μιας τρίτης χερσαίας διέλευσης στη Γάζα, την οποία τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι θα επιτρέψει τη ροή βοήθειας στο βόρειο τμήμα της επικράτειας. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερους χερσαίους δρόμους που επιτρέπουν περισσότερη βοήθεια για να προσεγγίσει άτομα που χρειάζονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ό,τι μέσω άλλων οδών. Ενώ το σχέδιο ακόμα εξελίσσεται, φαίνεται ότι βραχυπρόθεσμα, δεν θα περιλαμβάνει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που ειδικεύονται σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η δυνατότητα μεταφοράς χύδην φορτίου μέσω πλοίου σίγουρα θα βοηθούσε από αυτή την άποψη και είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι μέσω φορτηγών και αποσπασματικών αεροπορικών πτήσεων, αλλά ο κίνδυνος που ενέχει μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να είναι σημαντικός. Η Χαμάς εξακολουθεί να έχει τον de facto έλεγχο μεγάλων τμημάτων της Γάζας. Αν και έχει υποβαθμιστεί σημαντικά από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ, εξακολουθεί να είναι καλά οπλισμένη διαθέτοντας σημαντικό προσωπικό που μπορεί να ενσωματωθεί απευθείας στον πληθυσμό. Η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας σε μια κεντρική τοποθεσία υπό τέτοιες συνθήκες θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η Χαμάς διαθέτει όλμους, ρουκέτες πυροβολικού και κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους.
Ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί επίσης να κατασκευάσει προσωρινές πλωτές αποβάθρες και πυλώνες που εκτείνονται από την ακτογραμμή σε σημαντική απόσταση. Υπάρχουν πολλές διαμορφώσεις και δυνατότητες στο Joint Logistics Over-The-Shore (JLOTS) του Υπουργείου Εξωτερικών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εδώ για την πρόσβαση στην ακτή της Γάζας, αλλά οι προβλήτες θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλες για να άρουν τουλάχιστον μέρος της απειλής από αυτές.